Οικονομία

Μεγάλες ελλείψεις στη φέτα φέρνει η κακοκαιρία Daniel

Και αύξηση τιμών, λόγω της έλλειψης σε αιγοπρόβειο γάλα, αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times

Μεγάλες ελλείψεις στη φέτα φέρνει η κακοκαιρία Daniel
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Άμεσο αντίκτυπο την επάρκεια και στην τιμή της φέτας έχει το καταστροφικό πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel, όπως αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times, καθώς περίπου το 40% των μαλακών τυριών της Ελλάδας παρασκευάζεται από αιγοπρόβειο γάλα που παράγεται στην περιοχή της Θεσσαλίας, η οποία καταστράφηκε από τις πλημμύρες που έπληξαν πολλές μεσογειακές χώρες τον Σεπτέμβριο.

Εκτιμάται ότι οι Έλληνες κτηνοτρόφοι έχασαν περίπου 80.000 κατσίκες και πρόβατα στην μεγάλη καταστροφή στη Θεσσαλία καθώς θα η λύση των εξαγωγών θα επηρεάσει τις τιμές στην αγορά και θα εμφανιστεί έλλειψη στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Η φετινή παραγωγή μετά τις καταστροφικές πλημμύρες αναμένεται μειωμένη με όποιες συνέπειες μπορεί να έχει αυτό για την κάλυψη των αναγκών τόσο της εγχώριας αγοράς, όσο και των εξαγωγών (οι οποίες αποτελούν το 65% του συνόλου).

Επιπλέον ανησυχία λόγω του κινδύνου ελλείψεων, προκαλείται και για την τιμή της φέτας στην αγορά το επόμενο διάστημα και ενώ ήδη το προϊόν έχει υποστεί σημαντικές ανατιμήσεις.

Αν και αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει σαφής εικόνα σχετικά με το ακριβές μέγεθος των ζημιών και των απωλειών σε ζώα, η κατάσταση που περιγράφουν στελέχη του κλάδου της γαλακτοβιομηχανίας και κτηνοτρόφοι όπως επισημάνθηκε και κατά τη διάρκεια πρόσφατης σύσκεψης της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας είναι δραματική.

Υπάρχουν περιπτώσεις που ακόμη και στα ζώα που έχουν γλίτωσαν από τις καταστροφές η πρόσβαση είναι σχεδόν αδύνατη από τους κτηνοτρόφους ενώ υπάρχουν ελλείψεις και στον εξοπλισμό που είναι απαραίτητος για το άρμεγμα.

Καταγράφονται επίσης, σημειώνει, σημαντικές ελλείψεις σε ζωοτροφές ενώ παράλληλα μεγάλες μεταποιητικές μονάδες της περιοχής έχουν υποστεί ζημιές. Με δεδομένη τη κατάσταση που επικρατεί δε στην περιοχή, αυτή τη στιγμή δεν είναι δυνατό να υπολογιστεί πόσος χρόνος να απαιτηθεί για να επανέλθουν σε ομαλότητα όλα τα παραπάνω.

Επίσης πολλοί κτηνοτρόφοι εμφανίζονται απογοητευμένοι από τις μεγάλες καταστροφές που υπέστησαν και δηλώνουν πως δεν είναι διατεθειμένοι να ξεκινήσουν τα πάντα από την αρχή και να συνεχίσουν το επάγγελμά τους.

Δείτε επίσης