Οικονομία

«Μπλόκο» σε φοροδιαφυγή και λαθρεμπόριο με 10 μέτρα

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο υπουργείου Εθνικής Οικονομίας που θα «πάρει το δρόμο» για τη Βουλή στο τέλος Οκτωβρίου

«Μπλόκο» σε φοροδιαφυγή και λαθρεμπόριο με 10 μέτρα
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Δέκα παρεμβάσεις για το χτύπημα της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου που θα φέρουν αύξηση των φορολογικών εσόδων του δημοσίου δημιουργώντας «ταμειακό χώρο» για τη χρηματοδότηση νέων παροχών και ελαφρύνσεων περιλαμβάνει νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή στο τέλος Οκτωβρίου.

Οι νέες ρυθμίσεις προβλέπουν μεταξύ άλλων διεύρυνση των ηλεκτρονικών συναλλαγών με υποχρεωτική επέκταση των POS σε όλα τα επαγγέλματα, καθιέρωση ηλεκτρονικών βιβλίων εσόδων-εξόδων για τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις καθώς και παραστατικών για τη διακίνηση αγαθών, κατάργηση των μετρητών στις αγοραπωλησίες ακινήτων και αλλαγές στη φορολογία και το πλαίσιο λειτουργίας των βραχυχρόνιων μισθώσεων

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη στόχος είναι η είσπραξη τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ την επόμενη τετραετία από το περιορισμό του κενού στο ΦΠΑ στο 9% από 15% που είναι σήμερα.

Ειδικότερα από την 1η Ιανουαρίου 2024 θα ενεργοποιηθούν τα ακόλουθα μέτρα:

- Επέκταση των POS στους υπόλοιπους κλάδους της λιανικής αγοράς που σήμερα δεν έχουν την υποχρέωση. Οι ηλεκτρονικές συναλλαγές οδήγησαν στην αύξηση των εσόδων από τον ΦΠΑ και στον περιορισμό της διακίνησης «μαύρου» χρήματος και η επέκτασή τους θα διευρύνει τη φορολογική βάση, θα διευκολύνει το έργο των ελεγκτικών μηχανισμών και θα περιορίσει τα περιθώρια φοροδιαφυγής.

- Καθολική εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων (myDATA). Τα έσοδα που δηλώνονται δεν μπορεί να υπολείπονται από αυτά που προκύπτουν από την ηλεκτρονική πληροφόρηση (myDATA, ταμειακές-POS), ενώ ως τιμολόγια εξόδων θα προσμετρώνται για φορολογικούς σκοπούς μόνο όσα έχουν διαβιβαστεί ηλεκτρονικά στο myDATA. Η επέκταση του myDATA βρίσκεται σε εξέλιξη και η πλήρης εφαρμογή θα ολοκληρωθεί εντός του 2024.

- Υποχρεωτική χρήση των ηλεκτρονικών τιμολογίων, έτσι ώστε οι συναλλαγές να διασταυρώνονται και να επαληθεύονται σε πραγματικό χρόνο και ενεργοποίηση του ψηφιακού δελτίου αποστολής πιλοτικά από τις αρχές του 2024 και πλήρως πριν από το τέλος του ίδιου έτους με στόχο να γίνεται σε πραγματικό χρόνο η παρακολούθηση των διακινούμενων αγαθών.

- Αύξηση του προστίμου χρήσης μετρητών άνω των 500 ευρώ, σε ποσό διπλάσιο της συναλλαγής

- Πληρωμή της πλειονότητας των κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων (επιδόματα τέκνων, επίδομα γέννησης, επιδόματα ανεργίας) μέσω χρεωστικών καρτών για να αποκλειστεί η διοχέτευση των επιδομάτων προς την παραοικονομία.

- Απαγόρευση της χρήσης μετρητών στις αγοραπωλησίες ακινήτων και εξόφληση του τιμήματος αποκλειστικά με τραπεζικά μέσα πληρωμής. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ σε σύνολο 338.511 μεταβιβάσεων ακινήτων, σε 42.613 το τίμημα ύψους 426 εκ. ευρώ εξοφλήθηκε αποκλειστικά με μετρητά και σε 41.741 ύψους 3 δις. ευρώ εν μέρει με μετρητά.

- Αποκλεισμό των παραβατών λαθρεμπορίας από συνεργασία με όλες τις εταιρείες εμπορίας καυσίμων και δημιουργία μητρώου παραβατών

- Τα φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν σε ψηφιακή πλατφόρμα τρία ή περισσότερα ακίνητα θα πρέπει να προβούν σε έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας καταβάλλοντας τις ανάλογες ασφαλιστικές εισφορές, το τέλος επιτηδεύματος και το ΦΠΑ από το πρώτο ακίνητο.

- Το εισόδημα από βραχυχρόνια μίσθωση των νομικών προσώπων και των ατομικών επιχειρήσεις με ΚΑΔ θα υπόκειται σε ΦΠΑ, τέλος Παρεπιδημούντων και φόρο διαμονής, όπως ισχύει για τα ξενοδοχεία και τις επιχειρήσεις ενοικιαζόμενων δωματίων

- Για μη εγγραφή στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Μίσθωσης το πρόστιμο αυξάνεται και διαμορφώνεται ανά χρήση στο 50%, των ακαθαρίστων εσόδων του τελευταίου φορολογικού έτους με ελάχιστο ποσό τα 5.000 ευρώ ενώ σήμερα είναι οριζόντιο στα 5.000 ευρώ. Σε περίπτωση υποτροπής για επόμενη χρήση το πρόστιμο θα διπλασιάζεται.

Δείτε επίσης