Οικονομία

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Νέο μπλόκο στη φοροδιαφυγή με «ψηφιακό πελατολόγιο»

Οι ελεγκτικές αρχές θα έχουν εικόνα για τον αριθμό των πελατών και θα προχωρούν σε διασταυρώσεις με τις φορολογικές δηλώσεις

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Νέο μπλόκο στη φοροδιαφυγή με «ψηφιακό πελατολόγιο»
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Σφίγγει ο ελεγκτικός κλοιός για χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους καθώς η ΑΑΔΕ προχωρά στην υποχρεωτική καθιέρωση ψηφιακού βιβλίου μέσα στο 2024 με στόχο την αποκάλυψη κρυφών εισοδημάτων.

Το νέο ηλεκτρονικό εργαλείο που έρχεται σε συνέχεια της ηλεκτρονικής τιμολόγησης και της σύνδεσης με το «myDATA» αποτελεί μια σύγχρονη ψηφιακή έκδοση των πρόσθετων βιβλίων που τηρούσαν μέχρι το 2012 σε χειρόγραφη μορφή πολλοί επαγγελματικοί κλάδοι, όπως γιατροί, οδοντίατροι, εκμεταλλευτές χώρων διαμονής ή φιλοξενίας μέχρι εκπαιδευτήρια, κλινικές, θεραπευτήρια, κέντρα αισθητικής, γυμναστήρια, συνεργεία κ.λπ και στα οποία καταγράφονταν όλοι όσοι εισέρχονταν στην επαγγελματική εγκατάσταση.

Ωστόσο, με το νέο Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών τα πρόσθετα βιβλία καταργήθηκαν, με στελέχη της ΑΑΔΕ να σημειώνουν ότι το μέτρο διευκόλυνε όσους δεν εκδίδουν αποδείξεις αποκρύπτοντας τα πραγματικά τους εισοδήματα.

Όπως δήλωσε ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής στην ΕΡΤ, αυτό που συνέβαινε στο παρελθόν θα «επανέλθει» όμως με τη βοήθεια της ψηφιακής τεχνολογίας. «Πριν κάνει κάποιος μία δραστηριότητα θα πρέπει να μας δηλώνει που θα την κάνει, θα έχει αυτό τον αριθμό ατόμων, κ.α. Ποια είναι δηλαδή η συμφωνία του ώστε να δούμε τι θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε σαν έσοδα» σημείωσε ο κ. Πιτσιλής.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κατάλογος των επαγγελματιών που θα ενταχθούν είναι υπό διαμόρφωση με τις επιχειρήσεις στο χώρο διοργάνωσης και φιλοξενίας εκδηλώσεων να είναι από τις πρώτες που θα ενταχθούν.

Με το ψηφιακό πελατολόγιο οι επαγγελματίες θα πρέπει να το τηρούν ώστε να είναι διαθέσιμο στον έλεγχο και να συγκρίνεται με τα δηλωθέντα εισοδήματα.

Ουσιαστικά πρόκειται για ένα λογιστικό πρόγραμμα που θα είναι ανοικτό κατά τη διάρκεια λειτουργίας της επαγγελματικής εγκατάστασης και θα είναι διασυνδεδεμένο με το Τaxis προκειμένου να μην μπορεί να παραβιαστεί και να αλλοιωθούν τα δεδομένα.

Με αυτόν τον τρόπο θα καταχωρείται ο αριθμός των πελατών κάθε επαγγελματία και θα συγκρίνεται με τον αριθμό των αποδείξεων παροχής υπηρεσιών που θα εκδίδεται και θα περνάει στο MyData.

Εφόσον διαπιστώνεται ότι σε μια επαγγελματική εγκατάσταση δηλώνεται περιορισμένος αριθμός πελατών, τότε αυτό θα αποτελεί κριτήριο για την πραγματοποίηση επιτόπιου ελέγχου.

Υπενθυμίζεται ότι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι βρίσκονται στο στόχαστρο της εφορίας, καθώς ήταν οι κερδισμένοι της φορολογικής κλίμακας που θεσμοθετήθηκε το 2019 και ρυθμίσεων που ίσχυσαν τα τελευταία χρόνια.

Με πάνω από το 60% των ελεύθερων επαγγελματιών να δηλώνει εισόδημα έως 10.000 ευρώ, δηλαδή χαμηλότερο από αυτό ενός μισθωτού που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται από την ΑΑΔΕ διασταυρώσεις στοιχείων για δαπάνες, πηγές εσόδων και κινητή και ακίνητη περιουσία σε 3,8 εκατ. φορολογικές δηλώσεις με στόχο τον εντοπισμό περιπτώσεων «μαύρου» χρήματος.

Δείτε επίσης