Οικονομία

Ταμεία: Τι αλλάζει στις εισφορές ελεύθερων επαγγελματιών

Αναλυτικός οδηγός της «Βραδυνής της Κυριακής» για 1,2 εκατομμύρια ασφαλισμένους

εισφορεσ, ασφαλιστικεσ εισφορεσ, κλιμακεσ ασφαλιστικων εισφορων, ασφαλιστικεσ κατηγοριεσ, ασφαλισμενοι, εφκα, Εισφορές, Ασφαλιστικές εισφορές, Ασφαλιστικές κατηγορίες, Ελεύθεροι επαγγελματίες, Αγρότες, Επικουρική Ασφάλιση, Εισφορές ελεύθερων επαγγελματιών
Αρθρογράφος: Αλέξανδρος Οικονομόπουλος
Από Αλέξανδρος Οικονομόπουλος

Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή της Κυριακής»

Αναπροσαρμογή στις ασφαλιστικές τους εισφορές –που αναμένεται να αυξηθούν με βάση τον πληθωρισμό της φετινής χρονιάς– θα δουν το 2024 περίπου 1,2 εκατομμύρια ελεύθεροι επαγγελματίες. Με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία, οι εισφορές τη νέα χρονιά θα έχουν μία αύξηση περίπου 4%, με τις οριστικές αποφάσεις να λαμβάνονται στο τέλος του χρόνου.

Οι εισφορές για κυρία σύνταξη στην πρώτη –και χαμηλότερη κατηγορία– θα διαμορφωθούν από την επόμενη χρόνια σε 176,7 ευρώ και για τον κλάδο Υγείας θα πάνε στα 62,7 ευρώ. Ανάλογα θα αυξηθούν και οι υπόλοιπες κατηγορίες. Για παράδειγμα, στην έκτη κατηγορία –εφόσον κλειδώσει αύξηση 4%– οι εισφορές για κυρία σύνταξη θα πάνε στα 570,1 ευρώ και για τον κλάδο Υγείας στα 75,2 ευρώ. Σε περίπτωση που ο φετινός πληθωρισμός «κλειδώσει» σε υψηλότερα επίπεδα, θα είναι και μεγαλύτερη η αύξηση στις εισφορές.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως οι ασφαλισμένοι έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν ανάμεσα σε έξι ασφαλιστικές κατηγορίες, και ανάλογα θα διαμορφωθούν και οι εισφορές. Βέβαια, είναι μία δύσκολη απόφαση, καθώς από τη μία πλευρά οι υψηλότερες κατηγορίες οδηγούν και σε καλύτερες συντάξεις, ωστόσο, από την άλλη πλευρά, οι ασφαλισμένοι πρέπει να υπολογίσουν το ποσό που έχουν τη δυνατότητα να καταβάλλουν κάθε μήνα.

Με βάση τα στοιχεία, σχεδόν εννέα στους δέκα ελεύθερους επαγγελματίες επιλέγουν την πρώτη ασφαλιστική κατηγορία, που προβλέπει και το χαμηλότερο επίπεδο εισφορών. Βέβαια, αυτό σε βάθος χρόνου συνεπάγεται χαμηλότερη σύνταξη. Ειδικοί στην Κοινωνική Ασφάλιση εκτιμούν πως ένας ελεύθερος επαγγελματίας που επιλέγει τη χαμηλότερη ασφαλιστική κατηγορία θα δει τη σύνταξή του να διαμορφώνεται κοντά στα 550 ευρώ, και ακόμα και να δουλέψει 40 χρόνια, με αυτές τις εισφορές θα φτάσει μόνο τα 800 ευρώ σύνταξη. Επομένως, είναι καλό ασφαλισμένοι που έχουν την οικονομική δυνατότητα, να εξετάσουν το ενδεχόμενο επιλογής μίας υψηλότερης ασφαλιστικής κατηγορίας.

Η «Βραδυνή της Κυριακής» παρουσιάζει σήμερα έναν αναλυτικό οδηγό για το πώς διαμορφώνονται φέτος οι εισφορές για ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες.

Ειδικότερα, προβλέπονται τα εξής:

1. Αυτοτελώς απασχολούμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες. Τα ποσά των εισφορών κύριας σύνταξης διαμορφώνονται ως εξής:
- Στα 169,95 ευρώ στην πρώτη κατηγορία.
- Στα 203,94 ευρώ στη δεύτερη κατηγορία.
- Στα 258,76 ευρώ στην τρίτη κατηγορία.
- Στα 325,65 ευρώ στην τέταρτη κατηγορία.
- Στα 404,59 ευρώ στην πέμπτη κατηγορία.
- Στα 548,23 ευρώ στην έκτη κατηγορία.

Να σημειωθεί πως ειδική κατηγορία με χαμηλότερες εισφορές προβλέπεται για νέους ασφαλισμένους, που κάνουν τα πρώτα τους επαγγελματικά βήματα. Ουσιαστικά, οι ασφαλισμένοι επιλέγουν την κατηγορία που επιθυμούν και παραμένουν σε αυτήν για τα πέντε πρώτα έτη ασφάλισης. Για την ειδική κατηγορία το πόσο των εισφορών διαμορφώνεται τη φετινή χρονιά στα 101,97 ευρώ.

2. Ασφαλισμένοι του πρώην Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων (πρ. ΟΓΑ). Τα προβλεπόμενα ποσά των ασφαλιστικών κατηγοριών για την καταβολή της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς κύριας σύνταξης και υπέρ Αγροτικής Εστίας διαμορφώνονται ως εξής:

- Στην πρώτη κατηγορία το ποσό εισφορών κυρίας σύνταξης έχει πάει στα 99,78 ευρώ και το πόσο εισφορών Αγροτικής Εστίας είναι στα 2,19 ευρώ.
- Στη δεύτερη κατηγορία το ποσό εισφορών κυρίας σύνταξης έχει πάει στα 120,61 ευρώ και το ποσό εισφορών Αγροτικής Εστίας είναι στα 2,19 ευρώ.
- Στην τρίτη κατηγορία το ποσό εισφορών κυρίας σύνταξης διαμορφώνεται στα 152,41 ευρώ και το πόσο εισφορών Αγροτικής Εστίας είναι στα 3,29 ευρώ.
- Στην τέταρτη κατηγορία το ποσό εισφορών κυρίας σύνταξης είναι στα 191,88 ευρώ και το πόσο εισφορών Αγροτικής Εστίας είναι στα 3,29 ευρώ.
- Στην πέμπτη κατηγορία το ποσό εισφορών κυρίας σύνταξης διαμορφώνεται στα 239,03 ευρώ και το πόσο εισφορών Αγροτικής Εστίας είναι στα 4,39 ευρώ.
- Στην έκτη κατηγορία το ποσό εισφορών κυρίας σύνταξης αγγίζει τα 323,45 ευρώ και το πόσο εισφορών Αγροτικής Εστίας είναι στα 6,58 ευρώ.

Κλάδος Υγείας

Όσον αφορά στον κλάδο Υγείας ισχύουν τα ακόλουθα για τις μηνιαίες εισφορές:

1. Αυτοτελώς απασχολούμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες:
- Στην πρώτη ασφαλιστική κατηγορία το ποσό εισφορών υγειονομικής περίθαλψης διαμορφώνεται στα 5,48 ευρώ (υγεία σε χρήμα), και στα 54,82 (υγεία σε είδος).
- Στη δεύτερη ασφαλιστική κατηγορία το ποσό εισφορών είναι 6,58 (υγεία σε χρήμα) και 65,79 (υγεία σε είδος).
- Στην τρίτη ασφαλιστική κατηγορία το ποσό εισφορών διαμορφώνεται σε 6,58 (υγεία σε χρήμα) και 65,79 (υγεία σε είδος).
- Στην τέταρτη ασφαλιστική κατηγορία το ποσό εισφορών είναι 6,58 (υγεία σε χρήμα) και 65,79 (υγεία σε είδος).
- Στην πέμπτη ασφαλιστική κατηγορία το ποσό εισφορών καθορίζεται σε 6,58 (υγεία σε χρήμα) και 65,79 (υγεία σε είδος).
- Στην έκτη ασφαλιστική κατηγορία το ποσό εισφορών είναι 6,58 (υγεία σε χρήμα) και 65,79 (υγεία σε είδος).
- Στην ειδική κατηγορία το ποσό εισφορών διαμορφώνεται στα 3,29 (υγεία σε χρήμα) και στα 32,89 (υγεία σε είδος).

2. Ασφαλισμένοι του πρώην ΟΓΑ:
- Στην πρώτη ασφαλιστική κατηγορία το ποσό εισφορών υγειονομικής περίθαλψης διαμορφώνεται στα 3,29 ευρώ (υγεία σε χρήμα) και στα 31,80 (υγεία σε είδος).
- Στη δεύτερη ασφαλιστική κατηγορία το ποσό εισφορών είναι 3,29 (υγεία σε χρήμα) και 38,38 (υγεία σε είδος).
- Στην τρίτη ασφαλιστική κατηγορία το ποσό εισφορών διαμορφώνεται σε 3,29 (υγεία σε χρήμα) και 38,38 (υγεία σε είδος).
- Στην τέταρτη ασφαλιστική κατηγορία το ποσό εισφορών είναι 3,29 (υγεία σε χρήμα) και 38,38 (υγεία σε είδος).
- Στην πέμπτη ασφαλιστική κατηγορία το ποσό εισφορών καθορίζεται σε 3,29 (υγεία σε χρήμα) και 38,38 (υγεία σε είδος).
- Στην έκτη ασφαλιστική κατηγορία το ποσό εισφορών είναι 3,29 (υγεία σε χρήμα) και 38,38 (υγεία σε είδος).

Εφάπαξ παροχές

Τα ποσά των ασφαλιστικών κατηγοριών για την καταβολή της μηνιαίας εισφοράς εφάπαξ παροχής των αυτοτελώς απασχολουμένων, των ελευθέρων επαγγελματιών και όλων των πριν και μετά την 1.1.1993 ασφαλισμένων εμμίσθων δικηγόρων και μισθωτών μηχανικών και υγειονομικών του Κλάδου Εφάπαξ Παροχών του e-ΕΦΚΑ διαμορφώνονται ως εξής:
- Στην πρώτη κατηγορία στα 28,51 ευρώ.
- Στη δεύτερη κατηγορία στα 33,99 ευρώ.
- Στην τρίτη κατηγορία στα 40,57 ευρώ.

Κλάδος Επικούρησης

Τα ποσά των ασφαλιστικών κατηγοριών για την καταβολή της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς Επικουρικής Ασφάλισης των αυτοτελώς απασχολουμένων, των ελεύθερων επαγγελματιών, των εμμίσθων δικηγόρων και των μισθωτών μηχανικών του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ και του ΤΕΚΑ διαμορφώνονται ως εξής:

- Στην πρώτη ασφαλιστική κατηγορία στα 42,76 ευρώ.
- Στη δεύτερη ασφαλιστική κατηγορία στα 51,53 ευρώ.
- Στην τρίτη ασφαλιστική κατηγορία στα 61,40 ευρώ.

Δείτε επίσης