Οικονομία

Πακέτο μέτρων κατά της κλοπής και της απάτης στο ΦΠΑ με στόχο την είσπραξη άνω των 2 δισ.

Στη πρώτη γραμμή αλλαγές στη φορολογία των ελευθέρων επαγγελματιών και ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών

φοροδιαφυγη, εφορία, ααδε, φορολογικοι ελεγχοι, φορολογικεσ παραβασεισ, φπα κλοπη, αποκρυψη εισοδηματων, ελευθεροι επαγγελματίες, ηλεκτρονικεσ συναλλαγεσ, φορολογικο συστημα, νομοσχεδιο, Φοροδιαφυγή, Κλοπή ΦΠΑ, ΦΠΑ, Απόκρυψη εισοδημάτων, Φορολογική απάτη,
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Με αλλαγές στο φορολογικό καθεστώς για τους ελεύθερους επαγγελματίες, επέκταση και ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και καθολική εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων και τιμολογίων το οικονομικό επιτελείο θα επιδιώξει να περιορίσει περαιτέρω το κενό στο ΦΠΑ και να εισπράξει τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια από την κλοπή και την απάτη στο φόρο.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Κωστή Χατζηδάκη στις προτεραιότητας της κυβέρνησης για τη καταπολέμηση της φοροδιαφυγής είναι οι αλλαγές στη φορολογία για τους ελεύθερους επαγγελματίες που θα ενεργοποιηθούν από το 2024 και η επέκταση της χρήσης POS σε όλη την αγορά που θα ανοίξουν το δρόμο για τη μείωση του φορολογικού βάρους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανέφερε ο Κωστής Χατζηδάκης σχεδόν 1 στους 3 επαγγελματίες δηλώνει είτε μηδενικά εισοδήματα, είτε ζημιές ενώ 1 στους 4 δηλώνει ετήσια εισοδήματα έως 5.000 ευρώ και μόνο 2 στους 10 δηλώνουν εισοδήματα άνω των 10.900 ευρώ. Ειδικότερα σε σύνολο 676.000 (ΑΦΜ) ελευθέρων επαγγελματιών, το 32,7% εμφανίζεται στην εφορία με μηδενικά εισοδήματα ή με ζημιές, το 25,5% δηλώνει εισοδήματα μέχρι 5.000 ευρώ και το 20% δηλώνει εισοδήματα πάνω από 10.900 ευρώ. Με βάση τα παραπάνω από τους 676.000 ΑΦΜ μόλις 135.000 δηλώνουν εισοδήματα άνω των 10.900 ευρώ και 541.000 δηλώνουν κάτω από 10.900 ευρώ.

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας υπογράμμισε ότι σκοπός της κυβέρνησης είναι να αναθεωρηθεί όλο το φορολογικό σύστημα, να γίνει πιο δίκαιο και αποτελεσματικό, ενώ ειδικά για τους ελεύθερους επαγγελματίες ανέφερε ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται πρόταση που θα αντιμετωπίζει το πρόβλημα με δικαιοσύνη, σημειώνοντας ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν υποχρέωση - εκτός από τη σύνδεση των ταμειακών μηχανών τους με τα POS - να συνδέσουν τον επαγγελματικό λογαριασμό τους με το σύστημα άμεσων πληρωμών IRIS για να δέχονται άμεσα πληρωμές από οποιοδήποτε φυσικό πρόσωπο.

Στο πλαίσιο για τη καταπολέμηση της φοροδιαφυγή μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση με τους κλάδους που θα πρέπει να έχουν υποχρεωτικά POS και η οποία θα ορίζει ότι στις αρχές του 2024 θα πρέπει να διαθέτουν POS και να δέχονται πληρωμές με κάρτες τα ταξί, οι κινηματογράφοι, οι λαϊκές αγορές, τα περίπτερα, τα παντοπωλεία, οι ασφαλιστικές εταιρείες, οι χρηματιστηριακές εταιρείες, οι συναυλιακοί χώροι.

Πέραν των παραπάνω παρεμβάσεων, νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μέσα στο Νοέμβριο προβλέπει μεταξύ άλλων ολοκλήρωση διασύνδεσης 450.000 ταμειακών μηχανών με τα POS τους πρώτους μήνες του 2024, καθολική εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων (myDATA), υποχρεωτική χρήση των ηλεκτρονικών τιμολογίων και ενεργοποίηση του ψηφιακού δελτίου.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με έκθεση της Κομισιόν, για το κενό στο ΦΠΑ η Ελλάδα έχασε το 2021 το 17,8% των εσόδων ΦΠΑ που θα μπορούσε να εισπράξει ή αλλιώς 3,231 δις. ευρώ λόγω φοροδιαφυγής και απάτης. Αν και βρίσκεται στην τρίτη θέση των χωρών της Ε.Ε. με τις μεγαλύτερες απώλειες ΦΠΑ μετά τη Ρουμανία και τη Μάλτα, η χώρα μας κατάφερε να κλείσει το «κενό ΦΠΑ» κατά 3,2 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2020 που είχε διαμορφωθεί στο 21% ενώ σε σχέση με το 2017 η βελτίωση ήταν της τάξης ων 6 δισ. ευρώ.

Το συνολικό κενό στο ΦΠΑ σε επίπεδο ΕΕ μειώθηκε κατά περίπου 38 δις ευρώ καθώς από 99 δισ. ευρώ που ήταν το 2020 περιορίστηκε σε 61 δις. ευρώ το 2021 με το ποσοστό των απωλειών να διαμορφώνονται στο 5,3% από 9,6%.

Δείτε επίσης