Οικονομία

Έξτρα σύνταξη από τα Επαγγελματικά Ταμεία

Αλλάζει ο χάρτης του Συνταξιοδοτικού: Ποιοι, πώς και πότε δικαιούνται επιπρόσθετες παροχές

συνταξη, συνταξιοδοτικο, συνταξη γηρατος, εξτρα συνταξη, επικουρικη συνταξη, επικουρικη συνταξη εφκα, τεκα, ταμεια επαγγελματικησ ασφαλισησ, απονομή επικουρικήσ σύνταξησ, Σύνταξη, Συνταξιοδοτικό, Εθνική Σύνταξη, Κύρια σύνταξη, Έξτρα σύνταξη, Νέο ασφαλιστι
Αρθρογράφος: Αλέξανδρος Οικονομόπουλος
Από Αλέξανδρος Οικονομόπουλος

Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή της Κυριακής»

Νέο πλαίσιο μπαίνει σε εφαρμογή για τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ), με νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, που θα ψηφιστεί μέσα στο Νοέμβριο από τη Βουλή. Να σημειωθεί πως μέχρι τώρα έχουν συσταθεί 28 Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης με περίπου 50.000 ασφαλισμένους, με τη χώρα μας πάντως, να βρίσκεται σε μία από τις χαμηλότερες θέσεις σε σχέση με άλλα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ) είναι Οργανισμοί Ιδιωτικού Δικαίου, προαιρετικού χαρακτήρα, που ιδρύονται από εργοδότες ή επαγγελματικές Οργανώσεις και παρέχουν συμπληρωματικές συνταξιοδοτικές παροχές (πέρα από αυτές που παρέχει η υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση). Οι συνταξιοδοτικές αυτές παροχές μπορεί να καταβάλλονται είτε περιοδικά (όπως για παράδειγμα με τη μορφή μηνιαίων συντάξεων) είτε εφάπαξ.

Με το νέο νομοσχέδιο απλοποιείται η διαδικασία σύστασης των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης και διευκολύνεται η ίδρυση πολυεργοδοτικών ΤΕΑ από περισσότερες επιχειρήσεις (ακόμα και χωρίς να έχουν κλαδική συνάφεια).

Να σημειωθεί επίσης, πως από την 1η Ιανουαρίου 2025 τα ΤΕΑ θα εποπτεύονται από την Τράπεζα της Ελλάδας τόσο σε ό,τι αφορά την τήρηση της νομοθεσίας όσο και ως προς τη βιωσιμότητά τους και την επενδυτική τους στρατηγική.

Σύμφωνα με τα όσα έχει ανακοινώσει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, δέκα είναι οι απαντήσεις στα βασικά ερωτήματα για τα ΤΕΑ:

1. Πώς λειτουργούν τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης;

Τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης είναι κεφαλαιοποιητικού χαρακτήρα. Στην πράξη κάθε ασφαλισμένος αποκτά ατομικό «κουμπαρά», στον οποίο καταβάλλει τις εισφορές που προβλέπονται στο καταστατικό του ΤΕΑ, οι οποίες στη συνέχεια επενδύονται. Εφόσον συμπληρώσει το ηλικιακό όριο ή/και τον αριθμό ετών ασφάλισης που προβλέπει το καταστατικό του ΤΕΑ, λαμβάνει τη συνταξιοδοτική παροχή που υπολογίζεται στη βάση του σωρευμένου ποσού εισφορών και των αποδόσεων. Τα ΤΕΑ μπορούν να προσφέρουν, επίσης, συμπληρωματικές προς τις συνταξιοδοτικές παροχές, όπως για παράδειγμα παροχές για την περίπτωση ασθένειας, ένδειας ή θανάτου.

2. Είναι υποχρεωτική η υπαγωγή στα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης;

Η συμμετοχή είναι εθελοντική.

3. Τι ισχύει με τις εισφορές;

Το κάθε ΤΕΑ ορίζει στο καταστατικό του το εύρος εισφορών που δύναται να καταβάλει ο εργαζόμενος ή/και ο εργοδότης – εφόσον υπάρχει διπλή χρηματοδότηση. Οι καταβληθείσες εισφορές πιστώνονται στον ατομικό λογαριασμό του ασφαλισμένου, τον οποίον θα μπορεί να παρακολουθεί μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής (όπως παρακολουθεί σήμερα τον τραπεζικό του λογαριασμό)

4. Πώς φορολογούνται οι εισφορές που πληρώνονται σε Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης;

Οι εισφορές που καταβάλλονται σε Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης εξαιρούνται από τη φορολογία εισοδήματος μέχρι του ποσού του 20% των αποδοχών του εργαζομένου ή εναλλακτικά του ποσού των 15.000 ευρώ, αναπροσαρμοζόμενο κατ’ έτος βάσει του πληθωρισμού, όποιο από τα δύο ποσά είναι μικρότερο.

5. Ποιες είναι οι παροχές από τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης;

Οι παροχές που λαμβάνει κάθε ασφαλισμένος υπολογίζονται στη βάση του σωρευμένου ποσού εισφορών και αποδόσεων των επενδύσεών τους, αφαιρουμένων τυχόν δαπανών διαχείρισης, και μπορούν να λάβουν τη μορφή εφάπαξ παροχής ή σύνταξης. Στην πράξη, όσο μεγαλύτερο το ποσό που έχει αποταμιευθεί στον ατομικό λογαριασμό του ασφαλισμένου και όσο υψηλότερη η απόδοση των επενδύσεών του, τόσο μεγαλύτερη παροχή θα λάβει.

6. Πώς φορολογούνται οι παροχές των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης;

Με την προτεινόμενη ρύθμιση προβλέπεται κλιμακωτή φορολόγηση των παροχών των ΤΕΑ, ανάλογα με τα χρόνια ασφάλισης κάθε ασφαλισμένου. Ουσιαστικά, όσο περισσότερος χρόνος έχει διανυθεί σε ΤΕΑ ή Ομαδικό Ασφαλιστικό Συμβόλαιο, τόσο μικρότερος είναι ο συντελεστής φορολόγησης, προκειμένου να ενισχύεται η μακροπρόθεσμη αποταμίευση. Επιπλέον, παρέχονται επιπρόσθετα φορολογικά κίνητρα για την καταβολή σύνταξης μέσω της οποίας διασφαλίζεται συμπληρωματικό εισόδημα καθ’ όλη τη διάρκεια του συνταξιοδοτικού βίου.

7. Πώς θα είναι η κλιμακωτή φορολόγηση των παροχών;

Στο νομοσχέδιο προβλέπονται τα εξής:
- Μέχρι 5 έτη ασφάλισης προβλέπεται 20% φορολόγηση για τα εφάπαξ και 10% για τη σύνταξη.
-Για 6 έως 15 έτη ασφάλισης προβλέπεται 15% φορολόγηση για τα εφάπαξ και 7,5% για τη σύνταξη.
- Για 16 έως 25 έτη ασφάλισης προβλέπεται 10% φορολόγηση για τα εφάπαξ και 5% για τη σύνταξη.
- Για 26 έτη ασφάλισης και άνω, προβλέπεται 5% φορολόγηση για τα εφάπαξ και 2,5% για τη σύνταξη.

8. Σε ποια ηλικία καταβάλλονται οι παροχές από το ΤΕΑ;

Προϋπόθεση λήψης της παροχής από το ΤΕΑ είναι είτε η συνταξιοδότηση από τον κύριο φορέα ασφάλισης, είτε η συμπλήρωση του 67ου έτους, ανεξαρτήτως ετών ασφάλισης, είτε η συμπλήρωση του 55ου έτους, με 20 χρόνια ασφάλισης. Εάν ο ασφαλισμένος πληροί κάποια από τις δύο τελευταίες προϋποθέσεις που αναφέρθηκαν και εξακολουθεί να εργάζεται, μπορεί να λάβει μέχρι το 50% του ποσού που έχει σωρευθεί στον ατομικό του λογαριασμό, αφήνοντας το υπόλοιπο για να συνεχίσει να επενδύεται.

9. Μπορεί να «σπάσει» ο ατομικός λογαριασμός πρόωρα;

Προβλέπεται η δυνατότητα του ασφαλισμένου να λάβει και πρόωρα την παροχή ή μέρος αυτής, με αυξημένο (κατά 50%) φορολογικό συντελεστή εφόσον έχει τουλάχιστον 15 έτη ασφάλισης στο ΤΕΑ. Όπως επισημαίνεται από το υπουργείο, με τη ρύθμιση αυτή, διευκολύνονται οι ασφαλισμένοι να χρησιμοποιήσουν το ποσό που έχουν αποταμιεύσει, για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών στη ζωή τους.

10. Προβλέπονται μεταβατικές διατάξεις για όσους είναι ήδη ασφαλισμένοι σε ΤΕΑ;

Ναι, προβλέπονται μεταβατικές διατάξεις για τους ήδη ασφαλισμένους στα ΤΕΑ. Ειδικότερα, στο νομοσχέδιο προβλέπεται πως για τα σωρευμένα ποσά στους ατομικούς λογαριασμούς μέχρι την ψήφιση του νόμου εφαρμόζονται οι προϊσχύουσες φορολογικές διατάξεις και οι υφιστάμενες καταστατικές διατάξεις των Ταμείων όσον αφορά στα ηλικιακά όρια.

Δείτε επίσης