Οικονομία

Έρχονται ανατροπές στα τεκμήρια διαβίωσης

Κούρεμα 30% από το 2025 και αναθεώρηση όλου του συστήματος σχεδιάζει η κυβέρνηση

Έρχονται ανατροπές στα τεκμήρια διαβίωσης
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Αλλαγές στα τεκμήρια διαβίωσης με «κούρεμα» 30% από την 1-1-2025 και συνολική επανεξέταση τους προβλέπει το σχέδιο του οικονομικού επιτελείου με στόχο τον την άρση των αδικιών και των στρεβλώσεων και τον εξορθολογισμό του συστήματος.

Στίγμα προθέσεων δίνει απόφαση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας για τη σύσταση ειδικής επιτροπής καταγραφής, επικαιροποίησης και αναβάθμισης της δομής των τεκμηρίων διαβίωσης.

Το ισχύον καθεστώς των τεκμηρίων θεωρείται «τυφλό» και αναχρονιστικό ενώ τα στοιχεία από την επεξεργασία των φορολογικών δηλώσεων δείχνουν στη παγίδα των τεκμηρίων πέφτουν κάθε χρόνο πάνω από 1,7 εκατ. φορολογούμενοι οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν έξτρα φόρο καθώς το δηλωθέν εισόδημα τους είναι χαμηλότερο από αυτό που υπολογίζει η εφορία με βάση τα τεκμήρια.

Οι μεγάλοι χαμένοι είναι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι που ξεπερνούν το 1,1 εκατ. ευρώ.

Επισημαίνεται ότι με το σημερινό καθεστώς τα τεκμήρια διαβίωσης ισχύουν για:

Κατοικίες. Για την κύρια κατοικία του φορολογούμενου το τεκμήριο υπολογίζεται με βάση την επιφάνειά της με την ακόλουθη κλίμακα:

μέχρι και 80 τ.μ. κύριοι χώροι, 40 ευρώ ανά τ.μ.

-από 81 τ.μ. μέχρι και 120 τ.μ. κύριοι χώροι, 65 ευρώ ανά τ.μ.

-από 121 τ.μ. μέχρι και 200 τ.μ. κύριοι χώροι, 110 ευρώ ανά τ.μ.

-από 201 τ.μ. μέχρι και 300 τ.μ. κύριοι χώροι, 200 ευρώ ανά τ.μ.

-από 301 τ.μ. και άνω κύριοι χώροι, 400 ευρώ ανά τ.μ.

Για τους βοηθητικούς χώρους το τεκμήριο ανέρχεται σε 40 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Παράλληλα το τεκμήριο προσαυξάνεται κατά 40% για κατοικίες που βρίσκονται σε περιοχές με αντικειμενικές τιμές από 2.800 έως 4.999 ευρώ το τ.μ. και κατά 70% για κατοικίες που βρίσκονται σε περιοχές με αντικειμενικές τιμές από 5.000 ευρώ ανά τ.μ. και άνω. Για τις μονοκατοικίες, τα παραπάνω ποσά αυξάνονται κατά 20% ενώ για τις δευτερεύουσες κατοικίες μειώνονται κατά 50%.

Το τεκμήριο βαρύνει τους φορολογούμενους είτε είναι οι ίδιοι ιδιοκτήτες των ακινήτων αυτών, είτε τα νοικιάζουν, είτε τους έχουν παραχωρηθεί δωρεάν:

Αυτοκίνητα. Το τεκμήριο διαμορφώνεται ανάλογα με τα κυβικά εκατοστά του αυτοκινήτου και ξεκινάει από τα 4.000 ευρώ για αυτοκίνητα μέχρι 1.200 κυβικά εκατοστά.

Δίδακτρα. Λαμβάνεται υπόψη η δαπάνη που καταβάλλεται για ιδιωτικά σχολεία και εκπαιδευτήρια.

Βοηθητικό προσωπικό. Η δαπάνη για οικιακές βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους και λοιπό προσωπικό.

Σκάφη αναψυχής. Το τεκμήριο υπολογίζεται με βάση τα μέτρα.

Πισίνες. Το τεκμήριο υπολογίζεται με βάση την επιφάνειά τους και το ύψος του είναι ανάλογο με το αν η πισίνα είναι εξωτερική ή εσωτερική.

Κόστος διαβίωσης. Η ελάχιστη ετήσια δαπάνη ορίζεται σε 3.000 ευρώ για τον άγαμο και σε 5.000 ευρώ για τους συζύγους που υποβάλλουν κοινή δήλωση.

Δείτε επίσης