Οικονομία

Στο «φουλ» οι μηχανές για τις επενδύσεις

Καταλυτική η έγκριση της εκταμίευσης της τρίτης δόσης του Ταμείου Ανάκαμψης από το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. για την ελληνική κυβέρνηση

Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας,  Ελλάδα 2.0, τιμές ζώνης, Μητρώο Αξιών Μεταβιβάσεων Ακινήτων, ΥΠΕΘΟ, υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, δήμοι, Νίκος Παπαθανάσης
Αρθρογράφος: Νίκος Ρογκάκος
Από Νίκος Ρογκάκος

Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή της Κυριακής»

«Φουλ» τις μηχανές για την υλοποίηση επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, βάζει η κυβέρνηση, για να κλείσει το «κενό» που δημιούργησε ο τρίμηνος εκλογικός κύκλος στην υλοποίησή τους.

Τον επόμενο μήνα θα κλείσουν οι εκκρεμότητες, με την έγκριση της 3ης δόσης του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και του διπλά αναθεωρημένου «Ελλάδα 2.0.» των 36 δισ. ευρώ. Στο Ecofin της 8ης Δεκεμβρίου το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. αναμένεται να εγκρίνει την εκταμίευση της 3ης δόσης, ύψους 1,7 δισ. ευρώ, από τις επιχορηγήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Η έγκριση έρχεται σχεδόν επτά μήνες μετά το σχετικό αίτημα που κατέθεσε η Αθήνα. Ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης, σε συνέντευξή του ανακοίνωσε ότι έχει λυθεί και το τελευταίο ορόσημο που είχε καθυστερήσει την εκταμίευση της δόσης τους προηγούμενους μήνες. Με την εκταμίευση των 1,7 δισ. ευρώ, τα χρήματα τα οποία θα έχει εισπράξει η Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας θα φτάσουν συνολικά τα 12,8 δισ. ευρώ, από το αρχικό ποσό των 30,7 δισ. ευρώ, τα οποία είχε εξασφαλίσει στην αρχική κατανομή των πόρων.

Παράλληλα, βέβαια, θα πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια επίτευξης των οροσήμων αλλά και των στόχων της 4ης δόσης, για να προχωρήσει ομαλά η χρηματοδότηση από το ΤΑΑ, που μπαίνει και επισήμως στην τελική ευθεία υλοποίησης.

Η πρόταση αναθεώρησης του ελληνικού προγράμματος είχε κατατεθεί στο τέλος Αυγούστου, μαζί με την πρόταση της Ελλάδας για το REpowerEU και του αιτήματος για επιπλέον 5 δισ. ευρώ από αδιάθετα δάνεια του ΤΑΑ για τη χρηματοδότησή του.

Τον Σεπτέμβριο ωστόσο, μετά τις τεράστιες καταστροφές από τις πλημμύρες της Θεσσαλίας, η Ελλάδα, με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, ζήτησε νέα αναθεώρηση της πρότασης του Αυγούστου, προκειμένου να εντάξει και τα έργα αποκατάστασης των πληγεισών περιοχών.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαθανάση, σε χρόνο-ρεκόρ για τα δεδομένα της Κομισιόν, οι αλλαγές έγιναν δεκτές και γίνεται θετική εισήγηση στο συμβούλιο των ΥΠ.ΟΙΚ. της Ε.Ε.

Δείτε επίσης