Οικονομία

«Alert» ΕΦΚΑ σε υποψήφιους συνταξιούχους

Η νέα ηλεκτρονική υπηρεσία υλοποιήθηκε σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης και ξεκινάει μέσα στο 2024

συνταξη, συνταξιοδοτικο, συνταξη γηρατος, εξτρα συνταξη, επικουρικη συνταξη, επικουρικη συνταξη εφκα, συνταξιούχοι, συνταξιούχοι πληρωμές, καταβολή συντάξεων, επικουρικη συνταξη, ασφαλιστικο, Συντάξεις, Ασφαλεια, δυο εργοδότες, επικουρικές συντάξεις, εφκα
Αρθρογράφος: Αλέξανδρος Οικονομόπουλος
Από Αλέξανδρος Οικονομόπουλος

Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή της Κυριακής»

Έξι μήνες νωρίτερα από την ημερομηνία της συνταξιοδότησης –με μία προειδοποίηση-«alert»– πρόκειται να ενημερώνει ο ΕΦΚΑ τους ασφαλισμένους που ετοιμάζονται να ανοίξουν την πόρτα εξόδου από την αγορά εργασίας, καθώς φτάνουν στο απαιτούμενο όριο ηλικίας.

Στόχος είναι να μπορέσουν έγκαιρα να ξεκινήσουν την προετοιμασία και να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Το μέτρο αναμένεται να τρέξει μέσα στο 2024, και εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πακέτο πρωτοβουλιών που αποσκοπούν στην ταχύτερη απονομή των συντάξεων.

Ουσιαστικά, με την έγκαιρη ειδοποίηση οι ασφαλισμένοι που ετοιμάζονται για τη σύνταξη θα μπορούν να συγκεντρώσουν προκαταβολικά όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά (για παράδειγμα βεβαίωση ενσήμων). Το μέτρο αναμένεται να βοηθήσει κυρίως υποψήφιους συνταξιούχους που έχουν διαδοχική ασφάλιση, δηλαδή στην πορεία του εργασιακού τους βίου κατέβαλλαν εισφορές σε περισσότερα του ενός Ταμεία.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση αναμένεται να κάνει «πρεμιέρα» από το δημόσιο τομέα, και στη συνέχεια στόχος είναι να επεκταθεί και στους ασφαλισμένους που δουλεύουν στον ιδιωτικό τομέα. Να σημειωθεί εδώ πως για το συγκεκριμένο μέτρο υπάρχει επικοινωνία και με την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, για τη διασφάλιση της νομιμότητας κατά τη διαδικασία.

Παράλληλα, «παράθυρο» σε προσωποποιημένη πληροφόρηση για τους συνταξιούχους του Δημοσίου «ανοίγει» ο e-ΕΦΚΑ σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης (ΓΓΠΣΨΔ). Η νέα ηλεκτρονική υπηρεσία τέθηκε σε λειτουργία στον ιστότοπο του Φορέα (www.efka.gov.gr), και πλέον παρέχεται η δυνατότητα στον πολίτη να παρακολουθεί την πορεία της αίτησης συνταξιοδότησής του σε κύριο φορέα του δημοσίου τομέα.

Συγκεκριμένα, οι ενδιαφερόμενοι, αφού προηγουμένως έχουν προβεί σε αυθεντικοποίηση με τη χρήση των κωδικών taxis, μπορούν να ακολουθήσουν τη διαδρομή: Ηλ. Υπηρεσίες -> Θεματική ενότητα: Δημόσιοι Υπάλληλοι & ΝΠΔΔ Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες -> «Παρακολούθηση πορείας αίτησης συνταξιοδότησης κύριου φορέα».

Στόχος της νέας υπηρεσίας είναι να μειωθούν οι επισκέψεις των υποψήφιων συνταξιούχων του δημοσίου τομέα στις αρμόδιες υπηρεσίες, και παράλληλα θα αυξηθεί ο ρυθμός εξυπηρέτησής τους.

Δείτε επίσης