Οικονομία

Τα «μπόνους» για συνταξιούχους που εργάζονται

Νέες ρυθμίσεις θα αλλάξουν ριζικά το σύστημα παρέχοντας μεγαλύτερο οικονομικό όφελος με περιορισμό των μειώσεων στο ποσό της σύνταξης

συνταξη, συνταξιοδοτικο, συνταξη γηρατος, εξτρα συνταξη, επικουρικη συνταξη, επικουρικη συνταξη εφκα, συνταξιούχοι, συνταξιούχοι πληρωμές, καταβολή συντάξεων, επικουρικη συνταξη, ασφαλιστικο, Συντάξεις, Ασφαλεια, δυο εργοδότες, επικουρικές συντάξεις, ΕΦΚΑ
Αρθρογράφος: Αλέξανδρος Οικονομόπουλος
Από Αλέξανδρος Οικονομόπουλος

Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή της Κυριακής»

Κερδισμένοι θα είναι τα επόμενα χρόνια συνταξιούχοι που εργάζονται, καθώς μία σειρά ρυθμίσεων οδηγούν σε αύξηση του εισοδήματός τους. Με διάταξη του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης θα αλλάξει το σύστημα για τους συνταξιούχους που συνεχίζουν να δουλεύουν, και εκτιμάται πως το 90% θα έχει οικονομικό όφελος. Παράλληλα, έρχονται και πρόσθετες ρυθμίσεις –για παράδειγμα για συνταξιούχους με αναπηρία που θέλουν να δουλέψουν– ενώ υπενθυμίζεται πως το 2024 θα υπάρξει νέα αύξηση των συντάξεων.

Πιο αναλυτικά στις συγκεκριμένες ρυθμίσεις περιλαμβάνονται:

- Καταργείται το «πέναλτι» του 30% που επιβάλλεται σε όσους συνταξιούχους επιλέγουν να εργαστούν, και πλέον δεν θα υπάρχει καμία περικοπή στο ποσό της σύνταξής τους. Ωστόσο, για τους συνταξιούχους που εργάζονται, θεσπίζεται ένας μη ανταποδοτικός πόρος υπέρ e-ΕΦΚΑ, ο οποίος διαμορφώνεται ως εξής: Για τους μισθωτούς εργαζόμενους συνταξιούχους θα ισούται με το 10% επί των ασφαλιστέων αποδοχών τους. Για τους μη μισθωτούς εργαζόμενους συνταξιούχους με το 50% επί της επιλεγείσας ασφαλιστικής κλάσης για κύρια σύνταξη. Να σημειωθεί εδώ πως θεσπίζεται ετήσιο πλαφόν του πόρου, που δεν μπορεί να υπερβαίνει το 12πλάσιο της Εθνικής Σύνταξης.

- Οι εισφορές που θα καταβάλλουν, θα αξιοποιούνται για την αύξηση της σύνταξής τους. Όπως σημείωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνις Γεωργιάδης, «θα πληρώνει κανονικά τις εισφορές ο εργαζόμενος συνταξιούχος, αλλά οι εισφορές αυτές, με το νόμο που προβλέπουμε, θα προστίθενται στο ποσοστό αναπλήρωσης της σύνταξής του».

- Οι συνταξιούχοι με αναπηρία θα έχουν το δικαίωμα να εργαστούν και θα πάρουν κανονικά τη σύνταξή τους. Υπενθυμίζεται πως μέχρι σήμερα, οι συνταξιούχοι ΑμεΑ είχαν να επιλέξουν ανάμεσα στη σύνταξή τους ή στο να δουλέψουν, ωστόσο με ρύθμιση στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο αλλάζει αυτό το καθεστώς.

Τέλος, όπως αναφέρθηκε, τη νέα χρονιά θα δοθεί και νέα αύξηση στις συντάξεις, η οποία με βάση το προσχέδιο του προϋπολογισμού θα είναι της τάξης του 3,1%. Ωστόσο, για όσους συνταξιούχους έχουν Προσωπική Διαφορά η αύξηση θα αξιοποιηθεί για να «σβήσει» αυτή.

Έτσι, όσοι έχουν θετική Προσωπική Διαφορά μεγαλύτερη των 10 ευρώ και λαμβάνουν μηνιαία σύνταξη έως και 1.600 ευρώ θα λάβουν έκτακτη εφάπαξ οικονομική ενίσχυση έως και 200 ευρώ, αναλόγως του ύψους της σύνταξής τους.

Δείτε επίσης