Οικονομία

Διψήφια άνοδος σε αξία των ελληνικών εξαγωγών αλκοολούχων ποτών

Η Γερμανία εξακολουθεί να αποτελεί τον κορυφαίο προορισμό των ελληνικών αλκοολούχων ποτών,

Διψήφια άνοδος σε αξία των ελληνικών εξαγωγών αλκοολούχων ποτών
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Η επίτευξη καλύτερης μέσης τιμής κατά 14% έδωσε ώθηση στην αξία των εξαγωγών των ελληνικών αλκοολούχων ποτών, η οποία στο πρώτο εξάμηνο του 2023 εμφανίζει αύξηση 10,5% φτάνοντας τα 49,8 εκατ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, μείωση της τάξεως του 3% καταγράφεται στους όγκους πωλήσεων, οι οποίοι στο εξεταζόμενο διάστημα υποχώρησαν σε 18 εκατ. κιλά, γεγονός που αποδίδεται κατά σημαντικό βαθμό και στην «απώλεια» της αγοράς του Ιράκ καθώς η κυβέρνηση της χώρας, έθεσε σε ισχύ νόμο που ψηφίστηκε το 2016, ο οποίος απαγορεύει την πώληση, εισαγωγή και παραγωγή αλκοόλ.

Επισημαίνεται ότι το Ιράκ έως και το 2022 ήταν ο δεύτερο μεγαλύτερος αποδέκτης των ελληνικών εξαγωγών ούζου, μετά τη Γερμανία. Είναι ενδεικτικό ότι οι εξαγωγές ούζου προς τη συγκεκριμένη χώρα, αντιπροσώπευσαν το 18% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών (17,35 εκατ. ευρώ σε αξία και σε όγκο τα 7.135.251 κιλά).

Οι πολύ μεγάλες εξαγωγές ούζου στο Ιράκ σχετίζονται µε το γεγονός ότι το ελληνικό απόσταγμα μοιάζει µε το τοπικό ποτό αράκ, η παραγωγή του οποίου μειώθηκε σημαντικά λόγω των μεγάλων καταστροφών των ιρακινών εργοστασίων από τον πολυετή πόλεμο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, τα οποία επεξεργάστηκε ο Σύνδεσμος Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων και Αλκοολούχων Ποτών (ΣΕΑΟΠ), η σύγκριση με την τελευταία πενταετία καταδεικνύει φέτος διαχρονική αύξηση των εξαγωγών ελληνικών αλκοολούχων ποτών σε αξία κατά 35%, αλλά και σε ποσότητα κατά 10,5%.

Αξίζει να αναφερθεί ότι, παρά τη μείωση σε ποσότητα το πρώτο φετινό εξάμηνο, συνεχίζεται η ανοδική πορεία της μέσης τιμής ευρώ/κιλό. Η μέση τιμή το 2023 αυξήθηκε κατά 14% συνολικά, κατά 19,6% σε τρίτες χώρες και κατά 13,2% εντός της Ε.Ε.-27 σε σύγκριση με το 2022.

Ως προς τους εξαγωγικούς προορισμούς, τα κράτη-μέλη της ΕΕ- 27 αποτελούν σταθερά τους σημαντικότερους προορισμούς των ελληνικών αποσταγμάτων, με ποσοστό περίπου 80% σε αξία και σε ποσότητα. Οι εξαγωγές των ελληνικών αλκοολούχων ποτών εντός της Ε.Ε.-27 απορρόφησαν το 80% της ποσότητας, δηλαδή 14,5 εκατ. κιλά, και το 78% της αξίας, δηλαδή 39,1 εκατ. ευρώ.

Η Γερμανία εξακολουθεί να αποτελεί τον κορυφαίο προορισμό των ελληνικών αλκοολούχων ποτών, κατέχοντας το 44,4% της ποσότητας (8 εκατ. κιλά) και το 39% της αξίας (19,4 εκατ. ευρώ) του συνόλου των εξαγωγών.

Ακολουθεί η Βουλγαρία, προς την οποία οι ελληνικές εξαγωγές συνεχώς αυξάνονται και συγκεκριμένα κατά 39% σε αξία και 33% σε ποσότητα συγκριτικά με το πρώτο εξάμηνο του 2022.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται το Ιράκ, που σε αντίθεση με τη Βουλγαρία, οι εξαγωγές των ελληνικών αλκοολούχων ποτών, όπως φαίνεται από τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat, από τον Μάιο του 2023 δείχνουν να μειώνονται.

Εξαγωγική ναυαρχίδα παραμένει το ούζο, το οποίο την τελευταία πενταετία εμφανίζει αύξηση 50% της αξίας και 12,24% της ποσότητας. Το ούζο συνεχίζει να διατηρεί σταθερά την πρώτη θέση στις εξαγωγές των ελληνικών αλκοολούχων ποτών, καταλαμβάνοντας στο φετινό πρώτο εξάμηνο το 62% της αξίας και το 69% της ποσότητας του συνόλου των εξαγωγών των ελληνικών αποσταγμάτων.

Στο πρώτο εξάμηνο φέτος, οι πωλήσεις σε αξία του ούζου ενισχύθηκαν κατά 6%, ενώ σε όρους όγκου κατέγραψαν πτώση 8,3%, λόγω των περιορισμών της αγοράς του Ιράκ.

Οι εξαγωγές τσίπουρου/τσικουδιάς, αν και κατέχουν μικρό μερίδιο (2,54% της αξίας και 1,1% της ποσότητας) των συνολικών εξαγωγών, την τελευταία τετραετία καταγράφουν αύξηση 86% της αξίας και κατά 12% σε όγκο.

Το πρώτο φετινό εξάμηνο οι εξαγωγές του τσίπουρου/τσικουδιάς εντός της Ε.Ε.-27 εμφάνισαν αύξηση 30% σε αξία και 16% σε ποσότητα σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο 2022, ενώ μεγάλη πτώση παρουσιάστηκε στις εξαγωγές τσίπουρου/τσικουδιάς προς τρίτες χώρες, κατά 27,2% σε αξία και κατά 30,2% σε όγκο, σε σύγκριση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2022.

Δείτε επίσης