Οικονομία

Νέα ρύθμιση για ένσημα κατά την πανδημία

Το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο περιλαμβάνει ακόμα διατάξεις για Επαγγελματικά Ταμεία, απασχόληση συνταξιούχων, επικουρικές συντάξεις και οφειλές σε Ταμεία

ασφαλιστικο, ασφαλιστικο νομοσχεδιο, ασφαλιση, συνταξη, συνταξιοδοτηση, νεο ασφαλιστικο νομοσχεδιο, διαταξεισ νομοσχεδιου, ρυθμισεισ, επικουρικη συνταξη, ασφαλισμενοι, μισθωτοι, συνταξιουχοι, ελευθεροι επαγγελματιεσ, ταμεια επαγγελματικησ ασφαλισησ, ενσημ
Αρθρογράφος: Αλέξανδρος Οικονομόπουλος
Από Αλέξανδρος Οικονομόπουλος

Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή της Κυριακής»

«Πακέτο» ευνοϊκών διατάξεων για μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες, συνταξιούχους και ανέργους περιλαμβάνει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, που έχει δοθεί σε δημόσια διαβούλευση. Το νομοσχέδιο –που έχει παρουσιάσει αναλυτικά η «Βραδυνή της Κυριακής» τους προηγούμενους μήνες– περιλαμβάνει ρυθμίσεις για τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης και διατάξεις για την απασχόληση των συνταξιούχων, για όσους (ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι) χρωστάνε μέχρι 30.000 ευρώ στα Ταμεία, αλλά και για την ταχύτερη απονομή επικουρικών συντάξεων.

Επίσης, με το νέο νομοσχέδιο ρυθμίζονται, μεταξύ άλλων, τα εξής θέματα:

- Αναστολή αύξησης επιτοκίου οφειλών προς φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης.

- Παράταση προαιρετικής ασφάλισης στο ΤΕΚΑ, για ένα χρόνο. Από 1ης Ιανουαρίου 2023 δόθηκε η δυνατότητα σε εργαζόμενους που είναι ήδη ασφαλισμένοι στην επικουρική του e-ΕΦΚΑ και έχουν γεννηθεί από 1/1/1987 και μετά, να μεταβούν από τον e-ΕΦΚΑ στο ΤΕΚΑ. Η διαδικασία γίνεται απλά με την υποβολή αίτησης στο be.teka.gov.gr, «Πλατφόρμα 1», μέχρι 31/12/2023. Η προθεσμία αυτή παρατείνεται για έναν ακόμα χρόνο, μέχρι τις 31/12/2024.

- Χορήγηση επικουρικής σύνταξης σε πρατηριούχους υγρών καυσίμων που λαμβάνουν βασική σύνταξη από τον πρώην ΟΓΑ. Από εδώ και στο εξής, εφόσον έχουν πληρωθεί εισφορές στο πρώην ΤΕΑΠΥΚ, οι ασφαλισμένοι θα δικαιούνται επικουρική σύνταξη ανεξαρτήτως του εάν λαμβάνουν βασική σύνταξη από τον π. ΟΓΑ.

- Διευκόλυνση συμπλήρωσης απαιτούμενων ενσήμων, για το έτος της πανδημίας (2020), για τη λήψη μειωμένης σύνταξης. Δίνεται η ευκαιρία στους εργαζόμενους να τα συμπληρώσουν, ώστε να μπορέσουν να λάβουν μειωμένη σύνταξη, υπολογίζοντας προς το σκοπό αυτό, τα ένσημα του έτους 2019.

- Σποραδική απασχόληση επιδοτούμενων ανέργων. Δίνεται η δυνατότητα σε ανέργους που απασχολούνται με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου μίας ημέρας, να εργάζονται χωρίς να χάνουν το επίδομα ανεργίας, υπό την προϋπόθεση ότι η απασχόληση αυτή δεν υπερβαίνει σωρευτικά τις τρεις ημέρες εβδομαδιαίως και τις δώδεκα ημέρες μηνιαίως. Στην περίπτωση αυτή, το επίδομα ανεργίας μειώνεται ανάλογα με τις ημέρες απασχόλησης.

Να σημειωθεί πως το νομοσχέδιο θα μείνει σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 6 Δεκεμβρίου, και στη συνέχεια θα πάρει το δρόμο για τη Βουλή, προκειμένου να ψηφιστεί και να τεθεί σε εφαρμογή από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Δείτε επίσης