Οικονομία

Ρεύμα: Τι ισχύει με τους χρωματιστούς λογαριασμούς από την πρωτοχρονιά

Πως πρέπει να επιιλέξουν τιμολόγιο (μπλε, πράσινο, κίτρινο, πορτοκαλί) οι καταναλωτές σύμφωνα με τον ενεργειακό επιθεωρητή, Μιχάλη Χριστοδουλίδη

Ρεύμα, Χρωματιστοί Λογιαριασμοί
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Από την 1η Ιανουαρίου 2024 έρχονται τα νέα τιμολόγια ρεύματος, τα οποία ανάλογα με το χρώμα που θα φέρουν θα έχουν και αντίστοιχες χρεώσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες:

– Το μπλε τιμολόγιο θα έχει σταθερές χρεώσεις για όλη τη διάρκεια του συμβολαίου. Προτείνεται σε οικιακούς καταναλωτές με μικρές καταναλώσεις ρεύματος.

– Το κίτρινο τιμολόγιο έχει κυμαινόμενες χρεώσεις που αλλάζουν από μήνα σε μήνα. Προτείνεται σε καταναλωτές με γνώσεις της αγοράς ενέργειας και διαθέσιμο χρόνο για έρευνα αγοράς

– Το πορτοκαλί τιμολόγιο θα έχει κυμαινόμενες χρεώσεις που αλλάζουν από ώρα σε ώρα μέσα στην ίδια ημέρα. Προτείνεται σε εμπορικούς καταναλωτές που διαθέτουν έξυπνους μετρητές.

– Το πράσινο τιμολόγιο θα έχει ενιαία φόρμουλα τιμολόγησης ρεύματος που περιέχουν ρήτρες αναπροσαρμογής. Προτείνεται σε οικιακούς ή εμπορικούς καταναλωτές που έχουν μέση ή υψηλή κατανάλωση ρεύματος.

Τα υπέρ και τα κατά

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο MEGA ο ενεργειακός επιθεωρητής Μιχάλης Χριστοδουλίδης, τα μπλε τιμολόγια θα είναι και τα ακριβότερα, επικαλούμενος κύκλους της αγοράς.

Όσον αφορά τα κίτρινα τιμολόγια, οι τιμές διαμορφώνονται βάσει των δεικτών της χονδρεμπορικής αγοράς, ενώ το πορτοκαλί θεωρείται ως το δυναμικό τιμολόγιο και οι καταναλωτές μπορούν να γνωρίζουν ποιες ώρες της ημέρας έχουν χαμηλότερη χρέωση κιλοβατώρας.

Τέλος, στο πράσινο τιμολόγιο εντάσσονται αυτόματα όσοι καταναλωτές δεν επέλεξαν κατηγορία.

Δείτε επίσης