Οικονομία

Ελλάδα: Προχωρά σε πρόωρη αποπληρωμή δανείων του πρώτου μνημονίου 5,3 δισ. ευρώ

Σύμφωνα με το Reuters ελπίζει να επαναλάβει την κίνηση αυτή και το 2024

ελλάδα
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Τον επόμενο μήνα – και πριν από το χρονοδιάγραμμα- η Ελλάδα θα εξοφλήσει 5,3 δισεκατομμύρια ευρώ από δάνεια που οφείλονται σε χώρες της ευρωζώνης στο πλαίσιο του πρώτου προγράμματος διάσωσης και ελπίζει να επαναλάβει την κίνηση αυτή το 2024, σύμφωνα με το Reuters.

Υπενθυμίζεται πως η Ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) δάνεισαν στην Ελλάδα περισσότερα από 260 δισεκατομμύρια ευρώ κατά τη διάρκεια της δεκαετούς κρίσης χρέους της, η οποία ξεκίνησε στα τέλη του 2009, με αντάλλαγμα σκληρά μέτρα λιτότητας, με το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της χώρας να λήγει το 2018.

Η Ελλάδα ανέκτησε πρόσφατα την επενδυτική της βαθμίδα, αφού επί 13 χρόνια βρισκόταν στην κατηγορία «σκουπίδια», και στις 15 Δεκεμβρίου η θα αποπληρώσει νωρίτερα από το αναμενόμενο 5,3 δισ. ευρώ σε χώρες της ευρωζώνης, με την αποπληρωμή να αφορά δάνεια που λήγουν το 2024 και το 2025.

Πέρυσι - δύο χρόνια νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα - αποπλήρωσε το ΔΝΤ, το οποίο της χορήγησε 28 δισεκατομμύρια ευρώ μεταξύ 2010 και 2014, ενώ αποπλήρωσε, επίσης πρόωρα, 2,7 δισ. ευρώ στους εταίρους της ευρωζώνης στο πλαίσιο των προσπαθειών για τη βελτίωση της βιωσιμότητας του χρέους της και ελπίζει να συνεχίσει στον ίδιο δρόμο το 2024.

Από τότε που βγήκε από τα προγράμματα διάσωσης το 2018, η Ελλάδα βασίζεται αποκλειστικά στις αγορές ομολόγων για να καλύψει τις δανειακές της ανάγκες και σχεδιάζει να δανειστεί περίπου 7 δισεκατομμύρια ευρώ το επόμενο έτος, ενώ διαθέτει κι ένα απόθεμα ρευστότητας άνω των 35 δισ. ευρώ λόγω των υψηλότερων από το αναμενόμενο φορολογικών εσόδων, της ισχυρής ανάπτυξης και των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Η Ελλάδα εκτιμά ότι η οικονομική ανάπτυξη θα φτάσει στο 2,9% το 2024, μετά από 2,4% φέτος, ρυθμός υπερδιπλάσιος από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, και επιπλέον, επιδιώκει να επιτύχει πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα 2,1% το επόμενο έτος χάρη στις υψηλότερες επενδύσεις και στα ισχυρά έσοδα από τον τουρισμό.

Δείτε επίσης