Οικονομία

Εφορία: «Τρέχει» ο χρόνος για δηλώσεις και πληρωμές

Οι εκκρεμότητες που πρέπει να κλείσουν οι φορολογούμενοι μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου

Εφορία
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Υψηλό φορτίο με υποχρεώσεις και πληρωμές στη εφορία καλούνται να σηκώσουν οι φορολογούμενοι έως το τέλος Δεκεμβρίου...

Λήγει η προθεσμία για την υποβολή τροποιητικών δηλώσεων για αναδρομικά, τεκμήρια, κληρονόμους, κατοίκους εξωτερικού και ιδιοκτήτες οχημάτων καθώς και για την εξόφληση δόσεων για το φόρο εισοδήματος, τον ΕΝΦΙΑ και τις ρυθμίσεις οφειλών

Ειδικότερα στους ανοιχτούς λογαριασμούς με την εφορία που πρέπει να κλείσουν έως το τέλος του έτους περιλαμβάνονται:

1. Δήλωση για τα αναδρομικά. Μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, συνταξιούχοι και άλλες κατηγορίες φορολογούμενων οι οποίοι εισέπραξαν μέσα στο 2022 αναδρομικά ανεξάρτητα από το χρόνο που ανάγονται θα πρέπει να υποβάλλουν έως την 31η Δεκεμβρίου 2023 τροποποιητικές δηλώσεις. H τροποποιητική δήλωση υποβάλλεται για κάθε έτος που αφορούν τα αναδρομικά. Ο υπόχρεος μπαίνει στον λογαριασμό του στην ψηφιακή πύλη myAADE και επιλέγει τα έτη στα οποία ανάγονται τα αναδρομικά που εισέπραξε το 2022. Για παράδειγμα για τα αναδρομικά που αφορούν το φορολογικό έτος 2019 θα επιλέξει ως έτος υποβολής δήλωσης το έτος 2020. Αμέσως μετά την υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης εκδίδεται νέο εκκαθαριστικό σημείωμα με το ποσό του φόρου, ο οποίος πρέπει να καταβληθεί εφάπαξ μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου 2024. Οι δηλώσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά από το φορολογικό έτος 2015 και εφεξής, ενώ για το φορολογικό έτος 2014 και προηγούμενα υποβάλλονται στη Δ.Ο.Υ.

2. Δήλωση ακινησίας οχημάτων. Η ψηφιακή κατάθεση πινακίδων οχημάτων για την μη πληρωμή των τελών κυκλοφορίας του 2024 γίνεται ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας myCar της ΑΑΔΕ

3. Κάλυψη τεκμηρίων. Οι φορολογούμενοι που θέλουν να καλύψουν τεκμήρια διαβίωσης ή απόκτησης περιουσιακών στοιχείων για το 2023 έχουν τη δυνατότητα να επικαλεστούν γονικές παροχές χρηματικών ποσών αλλά θα πρέπει να υποβάλλουν τις σχετικές ηλεκτρονικές δηλώσεις στην πλατφόρμα myProperty

4. Δήλωση από κληρονόμους. Μέχρι τέλος του έτους θα πρέπει οι κληρονόμοι να υποβάλουν χειρόγραφα στην Εφορία τις φορολογικές δηλώσεις φορολογούμενων που απεβίωσαν το 2022.

5. Δήλωση από κατοίκων εξωτερικού. Όσοι κατά το προηγούμενο έτος μετέφεραν την κατοικία τους στο εξωτερικό θα πρέπει να υποβάλλουν φορολογική δήλωση μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2023.

6. Πληρωμές φόρων: Στις 29 Δεκεμβρίου θα πρέπει να πληρωθεί η 8η δόση ΕΝΦΙΑ και η 6η δόση του εκκαθαριστικού της φορολογικής δήλωσης. Οι φορολογούμενοι που βρίσκονται σε πρόγραμμα ρύθμισης οφειλών θα πρέπει στις συγκεκριμένες προθεσμίες να πληρώσουν τις δόσεις ενώ στο τέλος Δεκεμβρίου θα πρέπει να εξοφληθούν τα τέλη κυκλοφορίας του 2024.

Επίσης «τελειώνει» ο χρόνος για τα νοικοκυριά που δικαιούνται επίδομα θέρμανσης και τους 18αρηδες και 19αρηδες του youth pass. Ειδικότερα:

-στις 8 Δεκεμβρίου λήγει η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων από τους δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης των 100-1.000 ευρώ με την πρώτη δόση να πληρώνεται έως τις 22 του επόμενου μήνα

-περιθώριο μέχρι την ερχόμενη Τρίτη 12 Δεκεμβρίου έχουν νέοι ηλικίας 18 και 19 ετών να υποβάλλουν αίτηση για να λάβουν την ενίσχυση των 150 ευρώ.

Δείτε επίσης