Οικονομία

Φορολογία: Τη… γλίτωσαν τα καφενεία μικρών χωριών

Οι 4 αλλαγές στο Φορολογικό που ευνοούν συγκεκριμένα επαγγέλματα

φορολογικο νομοσχεδιο, φορολογια, φοροδιαφυγη, ελευθεροι επαγγελματιεσ, ελαχιστο εισόδημα, τεκμαρτο εισοδημα, τεκμηρια, φορολογικεσ διαταξεισ, κωστησ χατζηδακησ, υπουργοσ εθνικησ οικονομιασ, Φορολογικό νομοσχέδιο, νομοσχέδιο, Φορολογία, Τεκμαρτό εισόδημα,
Αρθρογράφος: Νίκος Ρογκάκος
Από Νίκος Ρογκάκος

Αναδημοσίευση από την «Βραδυνή της Κυριακής»

Με αλλαγές ψηφίστηκε το φορολογικό νομοσχέδιο, που όμως ήταν σημειακές και όχι στο σύνολό του. Η βασική του φιλοσοφία, που ήταν να πληρώσουν περισσότερα οι ελεύθεροι επαγγελματίες από ό,τι πληρώνουν μέχρι σήμερα συνταξιούχοι και εργαζόμενοι, δεν άλλαξε.

Η πρώτη αλλαγή ήταν στα καφενεία σε χωριά κάτω των 500 κατοίκων, που θα εξαιρούνται πλήρως από τον τεκμαρτό τρόπο φορολόγησης, ενώ με τις αρχικές διατάξεις είχαν μείωση τεκμηρίου κατά 50%. Επιπλέον, για ιδιοκτήτες ταξί με ποσοστό συμμετοχής έως 25%, η τεκμαρτή φορολόγηση περιορίζεται στο μισό. Για ιδιοκτήτες περιπτέρων θα υπάρξουν εξαιρέσεις ως προς το κριτήριο του τζίρου, όπως άλλωστε και για ασφαλιστικούς συμβούλους που δουλεύουν με έως 2 εταιρίες.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τον υπουργό, «εξαιρούνται πλήρως τα καφενεία στα χωριά κάτω από 500 κατοίκους από τις προβλέψεις του νόμου από το τεκμήριο. Μιλάμε για 1.800 επιχειρήσεις με έσοδα περιορισμένα και στα νησιά κάτω των 3.100 κατοίκων».

Η δεύτερη εξαίρεση αφορά στα περίπτερα, τόνισε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης. «Μας έπεισαν στο διάλογο. Να υπάρξει μία ειδική εξαίρεση ως προς τον τζίρο τους. Η 3η ως προς τους ασφαλιστικούς συμβούλους που δουλεύουν με μέχρι 2 εταιρίες. Και επίσης στα ταξί, όσοι έχουν μερίδιο έως 25% σε ταξί θα έχουν μία μείωση 50% ως προς το τεκμήριο».

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στο φορολογικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών:

Καφενεία σε χωριά κάτω των 500 κατοίκων

  • Εξαιρούνται πλήρως από τον τεκμαρτό τρόπο φορολόγησης. Με τις αρχικές διατάξεις η μείωση τεκμηρίου ήταν 50%. Πρόκειται για 1.800 επιχειρήσεις που είχαν περιορισμένα έσοδα.

Ταξί

  • Ιδιοκτήτες με συμμετοχή έως 25%. Η τεκμαρτή φορολόγηση περιορίζεται στο μισό.

Περίπτερα

  • Θα υπάρξουν εξαιρέσεις ως προς το κριτήριο τζίρου. Επειδή εμπορεύονται προϊόντα με χαμηλό περιθώριο κέρδους.

Ασφαλιστικοί Σύμβουλοι

  • Όσοι εργάζονται σε έως 2 εταιρίες, μείωση στο κριτήριο τζίρου.
  • Δεν είναι αυτοαπασχολούμενοι αλλά εργαζόμενοι με μπλοκ, άρα ως μισθωτοί που δεν έχουν να δηλώσουν επαγγελματικές δαπάνες.

Ο υπουργός επεσήμανε σειρά ρυθμίσεων του νομοσχεδίου που αφορούν κυρίως τα μεγάλα εισοδήματα, όπως η απαγόρευση της αγοραπωλησίας ακινήτων με μετρητά, οι ρυθμίσεις για το λαθρεμπόριο καυσίμων, για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις εφόσον κάποιος εκμεταλλεύεται πάνω από δύο ακίνητα, τους διαφανείς και αποτελεσματικούς ελέγχους, ακόμη και με κάμερες σε υποθέσεις με ιδιαίτερη ποινική απαξία.

Υπογράμμισε, ακόμη, τις αντιφάσεις στην κριτική που ασκείται από στελέχη της αντιπολίτευσης, οι οποίοι από τη μία επισημαίνουν ότι το νομοσχέδιο εξοντώνει τους επαγγελματίες, αλλά την ίδια στιγμή θεωρούν τις ρυθμίσεις αναποτελεσματικές και ότι θα οδηγήσουν σε μείωση των εσόδων του Δημοσίου.

Ο κ. Χατζηδάκης απηύθυνε και τρία μηνύματα:

1ον, Από εδώ και πέρα, το βάρος από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ θα πέσει στους ελέγχους: σε όσους αμφισβητήσουν τα τεκμήρια, προκειμένου οι έλεγχοι αυτοί να ολοκληρωθούν πολύ γρήγορα, και στη μεγάλη φοροδιαφυγή, για παράδειγμα στις εταιρίες που παρουσιάζουν επί χρόνια ζημιές.

2ον, Οι ρυθμίσεις που ψηφίζονται για το λαθρεμπόριο δεν είναι για το θεαθήναι. «Η κατάσταση είναι εξαιρετικά άσχημη, η κυβέρνηση και εγώ είμαστε αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε το θέμα με την αντικειμενικότητα και την αυστηρότητα που πρέπει. Αυτό αφορά όλους τους εμπλεκόμενους και όσους απασχολούν τη δημοσιότητα κατά καιρούς με διάφορα πρωτοσέλιδα.

3ον, Δεν θα υπάρξει καμία ανοχή και καμία καθυστέρηση στην εγκατάσταση των POS. «Το ξεκαθάρισα σε όλους όσοι σχετίζονται με την παραγωγή και τη διάθεση των POS».

Δείτε επίσης