Οικονομία

Το καλεντάρι αυξήσεων: Τι θα πάρουν μισθωτοί και συνταξιούχοι τα Χριστούγεννα και από το νέο έτος

Σειρά ευνοϊκών μέτρων και ρυθμίσεων έρχονται για συνταξιούχους, αγρότες, ιδιωτικούς και δημοσίους υπαλλήλους

αυξησεισ, μισθοι, συνταξεισ, χριστουγεννιατικα επιδοματα, προγραμματισμοσ κυβερνησησ, συνταξιουχοι, μισθωτοι, ανεργοι, ευαλωτα νοικοκυρια, ευαλωτεσ κοινωνικεσ ομαδεσ, ποτε αυξανονται μισθοι και συνταξεις, πότε αυξάνονται μισθοί και συντάξεις, μισθοι και σ
Αρθρογράφος: Αλέξανδρος Οικονομόπουλος
Από Αλέξανδρος Οικονομόπουλος

Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή της Κυριακής»

Με μόνιμες παρεμβάσεις αλλά και έκτακτες ενισχύσεις μισθωτοί και συνταξιούχοι θα δουν «ζεστό» χρήμα να μπαίνει στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς. Ένα πακέτο μέτρων ξεκινά να «τρέχει» από αυτό τον μήνα, ενώ θα ξεδιπλώνεται σταδιακά και το επόμενο διάστημα.

Όσον αφορά στους συνταξιούχους, η αύξηση για τη νέα χρονιά θα είναι 3% και θα φανεί για πρώτη φορά στις συντάξεις του Ιανουαρίου που προκαταβάλλονται το Δεκέμβριο (με βάση το επικρατέστερο σενάριο θα δοθούν πριν από τα Χριστούγεννα). Να σημειωθεί εδώ πως προβλέπεται εφάπαξ ενίσχυση από 100 έως 200 ευρώ για συνταξιούχους που έχουν Προσωπική Διαφορά, ενίσχυση που επίσης αναμένεται να καταβληθεί πριν από τις γιορτές.

Στο μεταξύ, έκτακτο μποναμά θα πάρουν αυτό το μήνα 2,3 εκατ. πολίτες –μεταξύ των οποίων και χαμηλοσυνταξιούχοι– και το ποσό που θα διατεθεί, φτάνει τα 352 εκατ. ευρώ. Πακέτο μέτρων μπαίνει σε εφαρμογή και στο πεδίο των μισθών. Ειδικότερα, στο δημόσιο τομέα ξεκινά η εφαρμογή του νέου μισθολογίου από την 1η Ιανουαρίου της νέας χρονιάς. Όσον αφορά στον ιδιωτικό τομέα έρχεται διπλή παρέμβαση: «ξεπάγωμα» των τριετιών από τον Ιανουάριο και νέα αύξηση του κατώτατου μισθού από την άνοιξη.

Τέλος, να σημειωθεί πως ευνοϊκές διατάξεις περιλαμβάνονται και στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Μεταξύ άλλων, κερδισμένοι βγαίνουν συνταξιούχοι που εργάζονται, καθώς προβλέπεται κατάργηση του πέναλτι του 30% (και αντικατάστασή του με έναν μη ανταποδοτικό πόρο υπέρ e-ΕΦΚΑ). Επίσης, ένα ευνοϊκότερο πλαίσιο μπαίνει σε εφαρμογή για την έξοδο στη σύνταξη όσων χρωστούν ασφαλιστικές εισφορές από 20.000 έως 30.000 ευρώ (και από 6.000 έως 10.000 ευρώ στον τ. ΟΓΑ).

Διπλή «διέξοδος» για συνταξιοδότηση

Δύο ευνοϊκές διατάξεις που μπαίνουν σε εφαρμογή τη νέα χρονιά δίνουν τη δυνατότητα σε ασφαλισμένους να πάρουν σύνταξη. Η πρώτη διάταξη αφορά στην κυρία σύνταξη και δίνει ανάσα στους παλαιούς ασφαλισμένους που το 2020 βίωσαν τις συνέπειες της πανδημίας και δεν συγκέντρωσαν τα απαιτούμενα ένσημα για το έτος αυτό. Πλέον, μπορούν να λάβουν μειωμένη σύνταξη υπολογίζοντας τα ένσημα του 2019. Η δεύτερη διάταξη αφορά ασφαλισμένους ο οποίοι ενώ έχουν ήδη πάρει κυρία σύνταξη είναι στην αναμονή για την επικουρική.

Με την ενοποίηση κανόνων, όσοι παίρνουν την κύρια σύνταξή τους θα μπορούν να πάρουν αμέσως τις επικουρικές συντάξεις εφόσον έχουν 15 χρόνια επικουρικής ασφάλισης, με μεγάλους κερδισμένους, σε πρώτη φάση, περίπου 15.000 άτομα (κυρίως από το Δημόσιο) που είναι στην αναμονή για τουλάχιστον δύο χρόνια.

Κατάργηση του «πέναλτι»

Από τη νέα χρονιά καταργείται η περικοπή του 30% της σύνταξης που επιβάλλεται σε συνταξιούχους που εργάζονται. Την ίδια στιγμή, θεσπίζεται ένας μη ανταποδοτικός πόρος υπέρ e-ΕΦΚΑ, ο οποίος:

- Για τους μισθωτούς εργαζόμενους συνταξιούχους θα ισούται με το 10% επί των ασφαλιστέων αποδοχών τους.

- Για τους μη μισθωτούς εργαζόμενους συνταξιούχους με το 50% επί της επιλεγείσας ασφαλιστικής κλάσης για κύρια σύνταξη.

Να σημειωθεί εδώ πως θεσπίζεται, επίσης, ετήσιο πλαφόν του πόρου, που δεν μπορεί να υπερβαίνει το 12πλάσιο της μηνιαίας Εθνικής Σύνταξης. Ιδιαίτερα σημαντικό πως από την 1η Ιανουαρίου θεσπίζεται για πρώτη φορά ενιαίος κανόνας για την απασχόληση των συνταξιούχων αναπηρίας. Σήμερα, ένα άτομο με αναπηρία που συνταξιοδοτείται, δεν επιτρέπεται να εργαστεί μετά τη συνταξιοδότησή του λόγω αναπηρίας, με εξαίρεση το π. ΙΚΑ, που επιτρέπεται, υπό προϋποθέσεις, να εργαστεί.

Με τις νέες διατάξεις δίνεται η δυνατότητα σε όλους τους συνταξιούχους με αναπηρία να εργασθούν με τις προϋποθέσεις του π. ΙΚΑ. Ιδιαιτέρα σημαντικό είναι πως αυτό θα γίνεται χωρίς να επιβαρύνονται με τον πόρο 10% υπέρ ΕΦΚΑ, προκειμένου να ενθαρρυνθεί η επανένταξή τους στην αγορά εργασίας.

Στήριξη ανέργων

Στο τραπέζι είναι αλλαγές στο επίδομα ανεργίας, με στόχο την ενίσχυση του ανταποδοτικού χαρακτήρα, καθώς και τη διεύρυνση της στήριξης των ανέργων. Να σημειωθεί εδώ πως σήμερα όλοι όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις λαμβάνουν το ίδιο ποσό για το ίδιο διάστημα, ανεξάρτητα από το πόσα χρόνια έχουν εργαστεί και πόσες εισφορές έχουν πληρώσει. Τώρα εξετάζεται ένα διαφοροποιημένο μοντέλο, μέσω της στενότερης διασύνδεσης του επιδόματος με το εργασιακό ιστορικό του ανέργου.

Μεταξύ άλλων, εξετάζεται το επίδομα ανεργίας να είναι υψηλότερο, κυρίως τους πρώτους μήνες (ώστε να μην είναι τόσο απότομη η μείωση εισοδήματος), ανάλογα με τον ασφαλιστικό βίο του ανέργου, και να αποκλιμακώνεται σταδιακά.

Το «παράθυρο» για τους οφειλέτες

Να «απεγκλωβιστούν» και να μπορέσουν να βγουν στη σύνταξη έχουν τη δυνατότητα οφειλέτες που χρωστάνε ασφαλιστικές εισφορές από 20.000 έως 30.000 ευρώ (ή από 6.000 έως 10.000 ευρώ για τον π. ΟΓΑ). Πιο συγκεκριμένα, από τη νέα χρονιά ανοίγει ένα επιπλέον «παράθυρο» για τους οφειλέτες, και ειδικότερα:

- Όσοι χρωστάνε από 20.000 έως 30.000 ευρώ βγαίνουν στη σύνταξη, αλλά παρακρατείται ποσοστό 60% της μηνιαίας σύνταξης. Για το υπόλοιπο χρέος γίνεται παρακράτηση σε 60 δόσεις μέχρι την εξόφλησή του, όπως και σήμερα.

- Όσοι χρωστούν από 6.000 έως 10.000 για τον π. ΟΓΑ βγαίνουν στη σύνταξη, αλλά παρακρατείται ποσοστό 60% της μηνιαίας σύνταξης. Για το υπόλοιπο χρέος γίνεται παρακράτηση σε 60 δόσεις μέχρι την εξόφλησή του, όπως και σήμερα.

Προσοχή, καθώς οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να πληρούν τρία βασικά κριτήρια: Πρώτον, να έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας, δεύτερον, να έχουν πληρώσει εισφορές για τουλάχιστον 20 έτη ασφάλισης, και, τρίτον, να μην έχουν τραπεζικές καταθέσεις άνω των 12.000 ευρώ (το όριο μπαίνει στις 6.000 ευρώ για οφειλέτες του π. ΟΓΑ).

αυξησεισ, μισθοι, συνταξεισ, χριστουγεννιατικα επιδοματα, προγραμματισμοσ κυβερνησησ, συνταξιουχοι, μισθωτοι, ανεργοι, ευαλωτα νοικοκυρια, ευαλωτεσ κοινωνικεσ ομαδεσ, ποτε αυξανονται μισθοι και συνταξεις, πότε αυξάνονται μισθοί και συντάξεις, μισθοι

Το Τριπλό Σύστημα

Με τις συντάξεις του Ιανουαρίου που προκαταβάλλονται στο τέλος Δεκεμβρίου, θα καταβληθεί η αύξηση του 3%, που προβλέπεται για το 2024. Να σημειωθεί πως η Εθνική Σύνταξη με 20 χρόνια ασφάλισης διαμορφώνεται από την νέα χρονιά στα 426,17 ευρώ το μήνα. Υπενθυμίζεται εδώ πως ισχύει ένα τριπλό σύστημα:

- Όσοι συνταξιούχοι δεν έχουν καθόλου Προσωπική Διαφορά θα πάρουν ολόκληρο το ποσό της αύξησης. Για παράδειγμα, συνταξιούχος που σήμερα παίρνει 1.000 ευρώ και δεν έχει Προσωπική Διαφορά, θα δει τη σύνταξη του να διαμορφώνεται στα 1.030 ευρώ.

- Όσοι συνταξιούχοι έχουν μικρή Προσωπική Διαφορά θα δουν ένα τμήμα της αύξησης να πηγαίνει για να σβήσει η Προσωπική Διαφορά και θα εισπράξουν κανονικά το υπόλοιπο ποσό. Για παράδειγμα, συνταξιούχος με σύνταξη 1.000 ευρώ σήμερα, έχει Προσωπική Διαφορά 15 ευρώ. Από την αύξηση λοιπόν, των 30 ευρώ, τα 15 θα πάνε για να «εξαφανιστεί» η Προσωπική Διαφορά και τα υπόλοιπα 15 θα τα δει στον τραπεζικό του λογαριασμό.

- Όσοι συνταξιούχοι έχουν μεγάλη Προσωπική Διαφορά θα δουν την αύξηση του 3% να χρησιμοποιείται για να σβήσει αυτή. Για παράδειγμα, συνταξιούχος με σύνταξη 1.000 ευρώ έχει Προσωπική Διαφορά 60 ευρώ. Επομένως, τα 30 ευρώ της αύξησης του 2024 θα πάνε για να μειωθεί η Προσωπική Διαφορά (η οποία θα εξαλειφθεί τα επόμενα χρόνια).

Ωστόσο, θα δοθεί μία έκτακτη ενίσχυση στους συνταξιούχους με Προσωπική Διαφορά μεγαλύτερη των 10 ευρώ και με σύνταξη μέχρι 1.600 ευρώ. Ειδικότερα, οι συνταξιούχοι με μηνιαίο ύψος συντάξεων: έως 700 ευρώ θα λάβουν ενίσχυση 200 ευρώ, από 700,01 έως 1.100 ευρώ θα λάβουν ενίσχυση 150 ευρώ. και με μηνιαίο ύψος συντάξεων από 1.100,01 έως 1.600 ευρώ θα λάβουν 100 ευρώ.

«Επαναφορά» των τριετιών

«Ξεπαγώνουν» οι τριετίες από την 1η Ιανουαρίου 2024 για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, ενώ την άνοιξη θα ανακοινωθεί και η νέα αύξηση που θα δοθεί στον κατώτατο μισθό. Ειδικότερα, όσον αφορά στις τριετίες:

- Η προϋπηρεσία κάθε εργαζομένου που είχε προσληφθεί πριν από τη 14η Φεβρουαρίου 2012 –όπως αυτή είχε διαμορφωθεί μέχρι τη συγκεκριμένη ημερομηνία, οπότε και ανεστάλη η συμπλήρωσή της– συνεχίζει να συμπληρώνεται ύστερα από την 1η Ιανουαρίου 2024.

- Η προϋπηρεσία κάθε εργαζομένου που προσλήφθηκε ύστερα από τη 14η Φεβρουαρίου 2012, ξεκινά να συμπληρώνεται ύστερα από την 1η Ιανουαρίου 2024.
Να σημειωθεί εδώ πως η προσαύξηση λόγω προϋπηρεσίας καθορίζεται ως εξής:

- Για τους υπαλλήλους με εξαρτημένη σχέση εργασίας, σε ποσοστό 10% για κάθε τριετία προϋπηρεσίας και έως τρεις τριετίες, και συνολικά σε ποσοστό 30% για προϋπηρεσία εννέα ετών και άνω.

- Για τους εργατοτεχνίτες με εξαρτημένη σχέση εργασίας, σε ποσοστό 5% για κάθε τριετία προϋπηρεσίας και έως έξι τριετίες, και συνολικά 30% για προϋπηρεσία 18 ετών και άνω.

Πάντως, για το χρονικό διάστημα από την 14.2.2012 έως και την 31.12.2023 καμία αξίωση δεν γεννάται, ούτε οφείλονται αυξήσεις μισθών ή ημερομισθίων, περιλαμβανομένων και εκείνων περί υπηρεσιακών ωριμάνσεων, ούτε συνυπολογίζεται ο χρόνος αυτός ως προϋπηρεσία.

Όσον αφορά στον κατώτατο μισθό η διαδικασία θα εκκινήσει εκτός απροόπτου στο τέλος του Ιανουαρίου και οι ανακοινώσεις για το ύψος της αύξησης θα γίνουν την άνοιξη. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται νέα αύξηση κατά 5%-6% του κατώτατου μισθού την άνοιξη του 2024, ώστε να φθάσει στα 820-830 ευρώ από 780 ευρώ που είναι σήμερα. Και μέχρι το 2027 θα έχει επιτευχθεί ο κυβερνητικός στόχος για κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ και μέσο μισθό στα 1.500 ευρώ.

Τι ισχύει στο δημόσιο τομέα

Σε εφαρμογή μπαίνει από την 1η Ιανουαρίου το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο, που προβλέπει αυξήσεις ύστερα από 14 χρόνια. Ειδικότερα, οι βασικοί μισθοί ανεξαρτήτως επιπέδου Εκπαίδευσης, ετών προϋπηρεσίας και οικογενειακής κατάστασης, αυξάνονται κατά 70 ευρώ. Ωστόσο, οι δημόσιοι υπάλληλοι που κατέχουν θέσεις ευθύνης καθώς και εκείνοι με παιδιά θα δουν επιπλέον ενίσχυση του εισοδήματός τους λόγω της αύξησης κατά 30% του επιδόματος θέσης ευθύνης, αλλά και των ποσών της οικογενειακής παροχής για κάθε παιδί.

Ειδικότερα, οι βασικοί μισθοί των μισθολογικών κλιμακίων προσαυξάνονται από τη νέα χρονιά με ποσό το οποίο αντιστοιχεί στο γινόμενο του εισαγωγικού μισθού της κατηγορίας Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης πολλαπλασιαζόμενο με συντελεστή 0,0897. Η προσαύξηση είναι σταθερή, ανέρχεται στο ύψος των 70 ευρώ και προστίθεται στους βασικούς μισθούς.

αυξησεισ, μισθοι, συνταξεισ, χριστουγεννιατικα επιδοματα, προγραμματισμοσ κυβερνησησ, συνταξιουχοι, μισθωτοι, ανεργοι, ευαλωτα νοικοκυρια, ευαλωτεσ κοινωνικεσ ομαδεσ, ποτε αυξανονται μισθοι και συνταξεις, πότε αυξάνονται μισθοί και συντάξεις, μισθοι

Οικογενειακή παροχή

Η οικογενειακή παροχή για τους δημόσιους υπαλλήλους αυξάνεται σε 70 ευρώ για ένα τέκνο, 120 ευρώ για δύο τέκνα, 170 ευρώ για τρία τέκνα, 220 ευρώ για τέσσερα τέκνα και συν 70 ευρώ για κάθε επιπλέον τέκνο. Το ετήσιο όφελος ανέρχεται σε 240 με 600 ευρώ, ανάλογα με την περίπτωση.

Θέση ευθύνης

Το επίδομα θέσης ευθύνης λαμβάνουν περίπου 65.000 δημόσιοι υπάλληλοι, και όπως ήδη αναφέρθηκε, αυξάνεται κατά 30%. Αφορά τμηματάρχες, υποδιευθυντές, διευθυντές, γενικούς διευθυντές, ενώ αντιστοίχως αφορά και στα επιδόματα θέσεως ευθύνης των ενστόλων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, των ιατρών του ΕΣΥ, των ερευνητών, των προϊσταμένων Εκπαίδευσης κ.λπ.

Εορταστική ενίσχυση

Έκτακτο μποναμά θα πάρουν λίγο πριν από τις γιορτές 2,3 εκατ. πολίτες, και το ποσό που θα διατεθεί, φτάνει τα 352 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, οι έκτακτες ενισχύσεις θα καταβληθούν στις εξής ομάδες πολιτών:

- Σε 800.000 δικαιούχους του επιδόματος παιδιού του ΟΠΕΚΑ θα καταβληθεί επιπλέον μιάμιση δόση επιδόματος παιδιού. Ενδεικτικά το συνολικό ποσό (αρχικό ποσό συν επιπλέον μιάμιση δόση) που θα λάβει τον Δεκέμβριο μία οικογένεια με τρία παιδιά κυμαίνεται από 280 έως 700 ευρώ.

- Σε 1,055 εκατ. συνταξιούχους θα καταβληθεί μία έκτακτη ενίσχυση της τάξης των 150 ευρώ. Δικαιούχοι είναι συνταξιούχοι που δεν έχουν καθόλου Προσωπική Διαφορά ή έχουν Προσωπική Διαφορά κάτω των 10 ευρώ και λαμβάνουν άθροισμα κυρίων συντάξεων έως 700 ευρώ. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι θα λάβουν κανονικά και την αύξηση του 3% στις συντάξεις τους. Την ίδια έκτακτη ενίσχυση (δηλαδή τα 150 ευρώ) θα λάβουν αυτό το μήνα και οι 33.000 δικαιούχοι του επιδόματος ανασφάλιστου υπερήλικα.

- Περίπου 210.000 δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα λάβουν επιπλέον 50% του μηνιαίου επιδόματος. Υπενθυμίζεται ότι από τον Δεκέμβριο, όπως έχει ανακοινωθεί, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα αυξάνεται κατά 8%. Έτσι, μία τετραμελής οικογένεια θα λάβει το Δεκέμβριο συνολικά 648 ευρώ (αρχικό επίδομα + αύξηση 8% + έκτακτο επίδομα).

- Οι 225.000 δικαιούχοι του επιδόματος ΑμΕΑ του ΟΠΕΚΑ, του εξω-ιδρυματικού επιδόματος και λοιπών επιδομάτων αναπηρίας του e-ΕΦΚΑ, θα λάβουν ενίσχυση που θα ανέρχεται στα 200 ευρώ.

Δείτε επίσης