Οικονομία

ΟΟΣΑ: Υψηλά ποσοστά αναπλήρωσης συντάξεων και χαμηλά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης

Στα αρνητικά περιλαμβάνονται τα υψηλά ποσοστά εισφορών, συγκριτικά με την πλειονότητα των χωρών του ΟΟΣΑ

ΟΟΣΑ: Υψηλά ποσοστά αναπλήρωσης συντάξεων και χαμηλά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Σημαντικά οφέλη για τους συνταξιούχους στην Ελλάδα σε σχέση με τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ δείχνει έρευνα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης για το 2023.

Η υψηλή αναπλήρωση, η χαμηλή φορολογία και η κάτω του μέσου όρου ηλικία συνταξιοδότησης ξεχωρίζουν. Στα αρνητικά περιλαμβάνονται τα υψηλά ποσοστά εισφορών, συγκριτικά με την πλειονότητα των χωρών του ΟΟΣΑ.

Ποσοστά αναπλήρωσης συντάξεων

Σε ό,τι αφορά τα ποσοστά αναπλήρωσης συντάξεων, η Ελλάδα βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο του ΟΟΣΑ, με μέσο ποσοστό 80% για τους άνδρες και 76% για τις γυναίκες. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ένας εργαζόμενος που ασφαλίστηκε στα 22 και αποχώρησε με 40 ή 42 έτη ασφάλισης, λαμβάνει κατά μέσο όρο 80% του τελευταίου μισθού του ως σύνταξη. Η υψηλή αναπλήρωση στην Ελλάδα οφείλεται σε μια σειρά παραγόντων, όπως οι υψηλές εισφορές από τους εργοδότες και τους εργαζόμενους.

Ηλικία συνταξιοδότησης

Σε ό,τι αφορά τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, η Ελλάδα βρίσκεται κάτω από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ. Η μέση ηλικία αποχώρησης για τις γυναίκες είναι στα 59,7 έτη και για τους άνδρες στα 63,2 έτη. Ο μέσος όρος στον ΟΟΣΑ είναι 63,1 έτη για τις γυναίκες και 64,4 έτη για τους άνδρες.

Φορολογία

Στη φορολογία των συντάξεων, η Ελλάδα βρίσκεται κάτω του μέσου όρου του ΟΟΣΑ. Οι συντάξεις φορολογούνται με συντελεστή 20%, ενώ ο μέσος όρος στον ΟΟΣΑ είναι 33,2%. Αυτό επί της ουσίας συνεπάγεται ότι οι συνταξιούχοι στην Ελλάδα έχουν υψηλότερο καθαρό εισόδημα από τους συνταξιούχους άλλων χωρών.

Εισφορές

Τέλος, η Ελλάδα έχει υψηλά ποσοστά εισφορών σύνταξης. Το συνολικό ποσοστό εισφορών είναι 26%, έναντι 18,2% που είναι ο μέσος όρος στον ΟΟΣΑ. Τα υψηλά ποσοστά εισφορών επιβαρύνουν τόσο τους εργαζόμενους όσο και τις επιχειρήσεις.

Δείτε επίσης