Οικονομία

ΥΠΟΙΚ: Η Ελλάδα αποπλήρωσε πρόωρα δάνεια 5,29 δισ. ευρώ

«Η πρόωρη αποπληρωμή δανείων πιστοποιεί την ανοδική πορεία της ελληνικής οικονομίας» είπε ο Κωστής Χατζηδάκης

Greek Loan Facility, οικονομία, Ελλάδα, αποπληρωμή δανείων, εξόφληση, ευρωζώνη, ΔΝΤ
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Στην πρόωρη εξόφληση δανείων του Greek Loan Facility συνολικού ύψους 5,29 δισ. ευρώ που έληγαν το 2024 και το 2025 προχώρησε η Ελλάδα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείoυ Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

«Πρόκειται για δάνεια που δόθηκαν στη χώρα μας στο πλαίσιο του πρώτου προγράμματος, το οποίο συμφωνήθηκε το Μάιο του 2010 και περιελάμβανε διμερή δάνεια από τις χώρες της ευρωζώνης (52,9 δισ.) και το ΔΝΤ (20,1 δισ.)», αναφέρει η ανακοίνωση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η δεύτερη πρωτοβουλία της κυβέρνησης σε αυτήν την κατεύθυνση, καθώς είχε προηγηθεί η πρόωρη αποπληρωμή δανείων του GLF και το 2022.

«Η πρόωρη αποπληρωμή δανείων πιστοποιεί την ανοδική πορεία της ελληνικής οικονομίας και συμβάλει στη δημιουργία ακόμη πιο θετικών προοπτικών για τα επόμενα χρόνια» είπε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης.

«Η μείωση του χρέους τόσο ως ποσοστό του ΑΕΠ όσο και σε απόλυτα μεγέθη και κατ’ επέκταση ο περιορισμός του κόστους εξυπηρέτησής του, μειώνει αντίστοιχα τις δαπάνες του προϋπολογισμού για τόκους και απελευθερώνει πόρους για την ανάπτυξη. Ακόμη πιο σημαντική συνέπεια είναι η βελτίωση του προφίλ του ελληνικού χρέους σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα και, σε συνδυασμό με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, η περαιτέρω βελτίωση των όρων δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου από τις διεθνείς αγορές» προσθέτει.

Υπενθυμίζεται ότι το 2022 η Ελλάδα εξόφλησε πλήρως, επίσης πριν τη λήξη τους, το σύνολο των δανείων του ΔΝΤ.

Δείτε επίσης