Οικονομία

Περισσότερα δάνεια σε αγρότες

Το Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότηταςπαρέχει κεφάλαια ως 25.000 ευρώ

αγροτεσ, επαγγελματιεσ αγροτεσ, δανεια αγροτων, αγροτικεσ επιδοτησεισ, ενισχυση αγροτων, επαγγελματιεσ αγροτεσ, γεωργια, γεωργικη παραγωγή, ταμιδαε, νικοσ παπαναστασησ, αναπληρωτησ υπουργοσ, αναπληρωτησ υπουργοσ εθνικησ οικονομιασ και οικονομικων, λευτερη
Αρθρογράφος: Γιώργος Αγιασοφίτης
Από Γιώργος Αγιασοφίτης

Αναδημοσίευση από την «Βραδυνή της Κυριακής»

Στην αύξηση του προϋπολογισμού του Ταμείου Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας (ΤαΜιΔΑΕ) στα 61,5 εκατ. ευρώ προχώρησε, με απόφασή του, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης, ανταποκρινόμενος στο σχετικό αίτημα του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη.

Υπενθυμίζεται ότι ο αρχικός προϋπολογισμός του ΤαΜιΔΑΕ ήταν 21,5 εκατ. ευρώ και η αύξησή του κατά 40 εκατ. ευρώ διαμορφώνει ένα δανειακό χαρτοφυλάκιο για τις επιχειρήσεις του αγροτικού τομέα της τάξεως των 61,5 εκατ. ευρώ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αρχικά διαθέσιμοι πόροι του Ταμείου εξαντλήθηκαν σε λιγότερο από έξι μήνες. Οι ωφελούμενοι του Ταμείου Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας (ΤαΜιΔΑΕ) είναι επαγγελματίες αγρότες, νομικά πρόσωπα με κύρια δραστηριότητα τη γεωργία, νέοι γεωργοί, αναγνωρισμένα συλλογικά σχήματα αγροτών και μικρομεσαίες μεταποιητικές επιχειρήσεις με τελικό προϊόν γεωργικό.

Το Ταμείο παρέχει δάνεια από 3.000 ευρώ έως 25.000 ευρώ, με χρόνο αποπληρωμής από 2 έως 5 έτη, ενώ ήδη εξετάζεται το ενδεχόμενο ο χρόνος αποπληρωμής να επιμηκυνθεί. Σε κάθε δάνειο που χορηγείται το 50% είναι άτοκο, ενώ παρέχεται και επιδότηση επιτοκίου για 2 έτη. Τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα οι ωφελούμενοι να έχουν μηδενικό επιτόκιο για τα δύο πρώτα χρόνια αποπληρωμής του δανείου τους, και για το υπόλοιπο διάστημα να έχουν επιτόκιο μόνο για το 50% του συνολικού τους δανείου.

Δείτε επίσης