Οικονομία

Υπουργείο Οικονομικών: Επιταχύνει την απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων

Νέο ΕΣΠΑ, Ταμείο Ανάκαμψης και Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων θα ενισχύσουν σημαντικά την ελληνική οικονομία

Υπουργείο Οικονομικών
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Γκάζι για την απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων του νέου ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων «πατάει» το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, μετά από την ετπιτυχή ολοκλήρωση της προγραμματικής περιόδου 2014 - 2020, όπου η απορρόφηση θα ανέλθει στο 112%.

Πλέον ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Νίκος Παπαθανάσης και το επιτελείο του, στρέφονται στη νέα προγραμματική περίοδο και το Ταμείο Ανάκαμψης, στοχεύοντας στην ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας.

«Συνεχίζουμε την στήριξη της οικονομίας για περισσότερες δουλειές για όλες και όλους, για τα νέα παιδιά»

Όπως υπογράμμισε χθες ο κ. Παπαθανάσης στη διάρκεια σχετικής συνέντευξης Τύπου, «πάνω από το 60% της ανάπτυξης του 2024 θα προέλθει από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το οποίο, αυτή τη χρονιά, θα ανέλθει σε 12,2 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 12%, και θα είναι το μεγαλύτερο των τελευταίων 14 ετών. Επίσης, για την περίοδο ΕΣΠΑ 2021- 2027, οι προσκλήσεις ανέρχονται ήδη στο 1/3 του προϋπολογισμού, για έργα 5,4 δισ. ευρώ. Ως προς το Ταμείο Ανάκαμψης, με την τελευταία έγκριση εκταμίευσης του 3ου αιτήματος πληρωμής ύψους 3,6 δισ. ευρώ, το συνολικό ποσό που έχουμε λάβει ανέρχεται στα 14,7 δισ. ευρώ. Μετά την πρόσφατη Αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδίου Ελλάδα 2.0, οι συνολικοί ευρωπαϊκοί πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης ανέρχονται πλέον στα 36 δισ. ευρώ εκ των οποίων 18,2 δισ. για επιχορηγήσεις και 17,7 δισ για το δανειακό πρόγραμμα. Συνεχίζουμε την στήριξη της οικονομίας για περισσότερες δουλειές για όλες και όλους, για τα νέα παιδιά».

Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, κ. Δημήτρης Σκάλκος, μεταξύ άλλων, δήλωσε: «Η ολοκλήρωση της προγραμματικής περιόδου 2014-2020 συνοδεύτηκε από την επιτυχή πλήρη απορρόφηση όλων των διαθέσιμων πόρων για τα Επιχειρησιακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ και την αποτελεσματική αξιοποίησή τους σε δράσεις που συνέβαλαν αποφασιστικά στον παραγωγικό μετασχηματισμό της οικονομίας, την ανάπτυξη και τη συνοχή των περιφερειών της χώρας».

Ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΤΠΑ-ΤΑ, κ. Γιώργος Ζερβός, σημείωσε: «Η επίτευξη όλων των τεθέντων ποιοτικών και ποσοτικών στόχων και το "ασφαλές" κλείσιμο των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2014-20, καταδεικνύει την αποτελεσματική διαχείριση των πόρων και τον άρτιο σχεδιασμό των αρμόδιων Διαχειριστικών Αρχών του Υπουργείου, προς όφελος της εθνικής οικονομίας και τελικά των πολιτών της χώρας. Ταυτόχρονα,προδιαγράφει την ανάλογη συνέχεια και για τα Προγράμματα της περιόδου 2021-27 για την επίτευξη των στόχων ανάπτυξης και ενίσχυσης της οικονομίας».

Εντός του Απριλίου, το τέταρτο αίτημα πληρωμής

Η Ειδική Γραμματέας Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΚΤ, Νίκη Δανδόλου, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Το ΕΣΠΑ 2014-2020 ολοκληρώθηκε επιτυχώς σε πανευρωπαϊκούς όρους. Με τους φορείς υλοποίησης και την καθοριστική συμβολή των Ειδικών Υπηρεσιών, η αναπτυξιακή πορεία διασφαλίστηκε, ενώ το ΕΣΠΑ αποτέλεσε βασικό εργαλείο αντιμετώπισης της πανδημίας. Οι ωφελούμενοι, άνεργοι, επιχειρήσεις, ευάλωτες ομάδες, γνωρίζουν. Τέλος, δέσμευσή μας είναι ο πήχυς να ανεβαίνει για το μέλλον. Μια δέσμευση ουσιαστική, πέρα από κανονιστική, έναντι των συμπολιτών μας».

Ο διοικητής του Ταμείου Ανάκαμψης, κ. Ορέστης Καβαλάκης, τόνισε: «Το 2023 έκλεισε με σημαντικές εξελίξεις για την πορεία του Ταμείου Ανάκαμψης- Ελλάδα 2.0. Η χώρα μας έλαβε 3,6 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εγκρίθηκε η αναθεώρηση του σχεδίου που πλέον έχει προϋπολογισμό 36 δισ ευρώ και οι πληρωμές για το σκέλος επιχορηγήσεων ξεπέρασαν τα 2 δισ ευρώ. Συνεχίζουμε με προσήλωση και με τους ίδιους εντατικούς ρυθμούς την προσπάθεια να αξιοποιήσουμε πλήρως αυτό το πολύτιμο χρηματοδοτικό εργαλείο».

Εντός του Απριλίου, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών προγραμματίζει να καταθέσει το τέταρτο αίτημα πληρωμής, τόσο για σκέλος των επιχορήγσεων, όσο και για το σκέλος των δανείων.

Επισημαίνεται ότι στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης, έως σήμερα έχουν συμβασιοποιηθεί 269 δάνεια ύψους 10.26 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 128 προϋπολογισμού 1,62 δισ. ευρώ αφορούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Το μεσοσταθμικό επιτόκιο των δανείων του ΤΑ, ανέρχεται στο 2,2% και η μέση διάρκεια αποπληρωμής είναι τα 14 έτη.

Στο σκέλος των επιχορηγήσεων του ΤΑ, έως το τέλος του 2023, είχαν ενταχθεί 746 έργα συνολικού προϋπολογισμού 21,45 δισ. ευρώ. Οι πόροι του ΤΑ ανέρχονται στα 35,95 δισ. ευρώ και τα 18,22 δισ. ευρώ προβλέπεται να χορηγθούν με τη μορφή της επιχορήγησης και τα 17,73 δισ. ευρώ με τη μορφή των δανείων.

Δείτε επίσης