Οικονομία

«Τέλος χρόνου» στις 29 Φεβρουαρίου για διασύνδεση ταμειακών με POS

Προειδοποιήσεις από το Υπ. Εθνικής Οικονομίας για τσουχτερά πρόστιμα στους παραβάτες - Επιδότηση κόστους μέσω voucher

Οικονομία, οικονομικό επιτελείο, ταμειακές μηχανές, POS, επιχειρήσεις, ΑΑΔΕ, Πιτσιλής
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

«Πατάει γκάζι» το οικονομικό επιτελείο για την διασύνδεση των 400.000 ταμειακών μηχανών με τα POS διαμηνύοντας προς όλες τις κατευθύνσεις ότι το έργο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 29 Φεβρουαρίου δεδομένου ότι αποτελεί και προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της επόμενη δόσης από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης στη σημερινή συνάντηση με εκπροσώπους των τραπεζών θα ζητήσει τη βοήθεια του τραπεζικού τομέα για την έγκαιρη υλοποίηση του έργου ενώ ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής βρίσκεται σε καθημερινή επαφή με τους εμπλεκόμενους στέλνοντας παράλληλα 100.000 ενημερωτικά email σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις.

Πάντως τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται έντονη κινητικότητα στο μέτωπο της διασύνδεσης ταμειακών - POS μετά και τη κατάθεση στη Βουλή των διατάξεων που αυξάνουν τα πρόστιμα στις 10.000 έως 20.000 ευρώ για υπόχρεους με απλογραφικά ή διπλογραφικά βιβλία και σε 200.000 -300.000 ευρώ για παρόχους σε περίπτωση που δεν αναβαθμίσουν τα λογισμικά τους έως τις 29 του μήνα.

Για τον περιορισμό του κόστους αγοράς και διασύνδεσης των POS εντός των ημερών αναμένεται να «τρέξει» ο τέταρτος κύκλος του προγράμματος «Ψηφιακές Συναλλαγές» που θα προβλέπει αναδρομική επιδότηση μέσω voucher της τάξης των 450 ευρώ.

Από την πλευρά της η ΑΑΔΕ μετά από βροχή ερωτημάτων από φορείς της αγοράς για το έργο της διασύνδεσης των POS με τα ταμειακά συστήματα διευκρινίζει μεταξύ άλλων τα εξής:

1. Τα υφιστάμενα POS θα πρέπει να αναβαθμιστούν προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία της διασύνδεσής τους. Η αναβάθμιση των ενεργών POS πραγματοποιείται απομακρυσμένα με ευθύνη των Παρόχων Μέσων Πληρωμών (NSPs). Οι επιχειρήσεις ενημερώνονται για την ολοκλήρωση της αναβάθμισης μέσω της εφαρμογής του μητρώου μέσων πληρωμών. Η ΑΑΔΕ ενημερώνει τους χρήστες υπηρεσιών πληρωμών για τη δυνατότητα αναβάθμισης κάθε Μέσου Πληρωμών που διαθέτουν. Η ενημέρωση συντελείται με την αποστολή μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και την ανάρτηση σχετικής ειδοποίησης στη θυρίδα τους (Τα Μηνύματά μου) στην ψηφιακή πύλη «myAADE», καθώς και με την αναγραφή ένδειξης «Προς Αναβάθμιση» στο Μητρώο Μέσων Πληρωμών.

2. Στο τελευταίο στάδιο της διασύνδεσης, αναβαθμίζονται τα Ταμειακά Συστήματα (εφόσον απαιτείται) και διασυνδέονται με τα POS, με ευθύνη της επιχείρησης που τα χρησιμοποιεί. Η ΑΑΔΕ ενημερώνει κάθε Χρήστη υπηρεσιών πληρωμών για την ολοκλήρωση της αναβάθμισης του συνόλου των POS που διαθέτουν μέσω email, σχετικής ειδοποίησης στην εφαρμογή "Τα Μηνύματά μου" στην ψηφιακή πύλη myAADE και με ένδειξη στα "Στοιχεία Μέσων Πληρωμών (EFT/POS)" στην εφαρμογή "Στοιχεία Επιχείρησης

3. Τα βήματα για τη διασύνδεση που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι επαγγελματίες είναι:

- Τα στοιχεία των POS που έχουν υποβληθεί από τους Παρόχους Υπηρεσιών Πληρωμών (Acquirers) και τους Παρόχους Μέσων Πληρωμών (NSPs), είναι διαθέσιμα στις επιχειρήσεις στην ψηφιακή πύλη myAADE / Μητρώο & Επικοινωνία / Μητρώο POS

- Οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν POS υποβάλλουν Δήλωση Μέσων Πληρωμών, αποκλειστικά και μόνο στην περίπτωση που διαφωνούν με τα στοιχεία που εμφανίζονται στο Μητρώο Μέσων Πληρωμών

- Η αναβάθμιση των ενεργών POS πραγματοποιείται απομακρυσμένα με ευθύνη των Παρόχων Μέσων Πληρωμών (NSPs)

- Οι επιχειρήσεις λαμβάνουν ειδοποίηση με αποστολή email για την αναβάθμιση των POS που διαθέτουν

- Εντός 30 ημερών από την ειδοποίηση και το αργότερο έως τις 29/2/2024, ο τεχνικός ΦΗΜ διασυνδέει επιτόπια το POS με την Ταμειακή μηχανή και ολοκληρώνει τη διαδικασία

4. Τα παραστατικά μπορούν να εκδοθούν είτε μέσω των διαθέσιμων πιστοποιημένων ταμειακών μηχανών (ΦΗΜ-OCR), είτε μέσω άυλων ταμειακών μηχανών από πάροχο ηλεκτρονικής τιμολόγησης (VCR).

Δείτε επίσης