Οικονομία

Έκπτωση ΕΝΦΙΑ: Παράταση έως την 1η Μαρτίου για αιτήσεις

Την έκπτωση έως 10% στο φόρο δικαιούνται όσοι έχουν ασφαλίσει τα ακίνητά τους ταυτόχρονα και για τους τρεις κινδύνους λόγω φυσικών καταστροφών

ενφια ακινητα, ακινητα ενφια, ενφια φορος, φορος ακινητα, ακινητα φορος, φορος ακινητων, φόρος ακίνητα, ακίνητα φόρος, ενφια εκπτωση, εκπτωση ενφια, έκπτωση ενφια
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Ακίνητα: Μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο στους ιδιοκτήτες ασφαλισμένων κατοικιών για να «κλειδώσουν» την έκπτωση έως 10% στο φετινό λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ δίνει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας προχωρώντας σε παράταση έως την 1η Μαρτίου της προθεσμίας για την υποβολή της σχετικής αίτησης στην πλατφόρμα myPROPERTY της ΑΑΔΕ η οποία κανονικά εκπνέει σήμερα, Πέμπτη (22/2).

Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 344.000 αιτήσεις στην πλατφόρμα myPROPERTY από τις οποίες σε εκκρεμότητα βρίσκονται 19.098 αιτήσεις ενώ περίπου 261.000 αιτήσεις έχουν εγκριθεί, καθώς ταυτοποιήθηκε ο αριθμός ταυτότητας του ακινήτου (ΑΤΑΚ) με το ασφαλιστήριο συμβόλαιο.

Οι υπόλοιπες αιτήσεις χρειάζονται κάποιες διορθώσεις οι οποίες θα γίνουν από τη φορολογική διοίκηση και στη συνέχεια εφόσον δεν υπάρχει κάποιος λόγος απόρριψης θα λάβουν το «πράσινο φως» για να υπολογιστεί η έκπτωση.

Σύμφωνα με το νόμο εάν η διάρκεια της ασφάλισης είναι μικρότερη του ενός έτους, η μείωση στον ΕΝΦΙΑ περιορίζεται αναλογικά.

Αυτό σημαίνει ότι για ασφάλιση διάρκειας 12 μηνών ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται 10%, για 9 μήνες εφαρμόζεται έκπτωση 7,5%, για έξι μήνες η έκπτωση περιορίζεται στο 5% και για τρεις μήνες στο 2,5% ενώ δεν ισχύει καμία μείωση για κατοικίες που ασφαλίζονται για διάστημα μικρότερο των τριών μηνών το χρόνο.

Την έκπτωση του ΕΝΦΙΑ έως 10% στο φόρο δικαιούνται όσοι έχουν ασφαλίσει τα ακίνητά τους ταυτόχρονα και για τους τρεις κινδύνους λόγω φυσικών καταστροφών, δηλαδή και για σεισμό και για πυρκαγιά και για πλημμύρα ενώ η ασφαλισμένη αξία ειδικά για φέτος θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 900 ευρώ το τ.μ.

Ωστόσο για μεμονωμένο βοηθητικό κτίσμα που εμφανίζεται μόνο του με ξεχωριστό ΑΤΑΚ στο Ε9 δεν παρέχεται έκπτωση.

Εφόσον ο λήπτης της ασφάλισης είναι νομικό πρόσωπο, αλλά ασφαλίζει κατοικία που ανήκει σε φυσικό πρόσωπο, τότε η έκπτωση χορηγείται στο φυσικό πρόσωπο, στου οποίου το Ε9 περιλαμβάνεται η κατοικία αυτή.

Η έκπτωση υπολογίζεται τόσο στον κύριο, όσο και τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ, που αναλογεί σε κάθε ασφαλισμένη κατοικία.

Όταν το ασφαλιστικό συμβόλαιο δεν εμφανίζεται στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ η δεν αναφέρονται όλες οι καλύψεις για φυσικές καταστροφές η τα στοιχεία που αναγράφονται είναι λανθασμένα ο λήπτης της ασφάλισης θα πρέπει να επικοινωνήσει με την ασφαλιστική εταιρεία έτσι ώστε να αποστείλει το συμβόλαιο στην ΑΑΔΕ ή να προβεί στις απαραίτητες διορθώσεις.

Στις περιπτώσεις συνιδιοκτησίας ο λήπτης της ασφάλισης θα πρέπει να δηλώσει τους ΑΦΜ των υπολοίπων συνιδιοκτητών οι οποίοι θα ειδοποιηθούν μέσω μηνύματος στην ψηφιακή τους θυρίδα στο myAADE αλλά και στο email ώστε να υποβάλουν και αυτοί αίτηση.

Πάντως οι δικαιούχοι που θα διαπιστώσουν λάθη, κενά η παραλείψεις στην αρχική τους δήλωση έχουν τη δυνατότητα να τα διορθώσουν με νέα τροποιητική δήλωση ενώ μπορούν να ενημερώνονται για το στάδιο επεξεργασίας της αίτησης καθώς και για την αποδοχή ή όχι της χορήγησης του μειωμένου ΕΝΦΙΑ

Δείτε επίσης