Οικονομία

Τράπεζες: Από πότε αρχίζει η προμήθεια των 6 ευρώ-Οι λογαριασμοί τους οποίους αφορά

Θα εξαρτηθεί από τη σύνδεση της μηνιαίας χρέωσης με την προώθηση άλλων παροχών ή κινήτρων

Τράπεζες, Προμήθεια,
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Προμήθεια στους καταθετικούς λογαριασμούς ετοιμάζονται να καθιερώσουν οι τράπεζες, επιχειρώντας να αυξήσουν τα έσοδά τους. Πρόκειται για ένα νέο χαράτσι το ύψος του οποίου θα ανέρχεται σε 50 λεπτά ανά λογαριασμό κάτι που σημαίνει ότι θα κυμαίνεται στα 6 ευρώ το χρόνο.

Η επιβάρυνση θα αφορά μόνο στην τήρηση καταθετικών λογαριασμών που έχουν τη δυνατότητα να κάνουν πληρωμές, να έχουν χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες, να μεταφέρουν κεφάλαια κ.ά.

Σημειώνεται ότι δεν θα υπάρχει επιβάρυνση στους απλούς αποταμιευτικούς λογαριασμούς, οι οποίοι όμως δεν θα έχουν τη δυνατότητα πληρωμών ή χρεωστικής κάρτας για αναλήψεις.

Υπενθυμίζεται ότι μηνιαία επιβάρυνση μέχρι τώρα είχαν μόνο οι επαγγελματικοί λογαριασμοί.

Οι τράπεζες από αυτή την κίνηση προσδοκούν να ενισχύσουν τα έσοδα τους από προμήθειες που ετησίως ανέρχονται γύρω στο 1,5 δισ. ευρώ και αποτελούν μικρό μέρος των συνολικών λειτουργικών κερδών.

Στόχος των τραπεζών είναι:

-να μειώσουν το λειτουργικό κόστος αδρανών ή μηδενικών και ακινήτων λογαριασμών και να προωθήσουν πακέτα συνδρομών,

-να προωθήσουν περαιτέρω το διατραπεζικό σύστημα συναλλαγών IRIS, το οποίο προσφέρει δωρεάν και άμεσες πληρωμές μέχρι 500 ευρώ την ημέρα.

-να αναμορφώσουν και να απλοποιήσουν τον τιμοκατάλογο των χρεώσεων που θα λαμβάνει περισσότερο υπόψη τις ανάγκες της νέας ψηφιακής εποχής.

Μία τράπεζα εφαρμόζει ήδη την προμήθεια

Μία τράπεζα ήδη εφαρμόζει την επίμαχη προμήθεια και αναμένεται να ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες. Ωστόσο η κίνηση αυτή θα χρειαστεί χρόνο, καθώς η κάθε τράπεζα έχει διαφορετικό προφίλ καταθετών και διαφορετικό μείγμα καταθετικών λογαριασμών (απλό ταμιευτήριο, φοιτητικοί λογαριασμοί, μισθοδοσία, όψεως/τρεχούμενοι, επιχειρηματικοί κ.λπ.).

Επιπλέον, ο τρόπος μετάβασης θα εξαρτηθεί από τη σύνδεση της μηνιαίας χρέωσης με την προώθηση άλλων παροχών ή κινήτρων (π.χ. χωρίς καμία χρέωση εάν είναι μισθοδοσίας) ή με το να επιβάλλεται χρέωση μόνο όπου προσφέρεται από την τράπεζα υπηρεσία προστιθέμενης αξίας.

Δείτε επίσης