Οικονομία

Τέλη κυκλοφορίας 2024: Λήγει η προθεσμία για πληρωμή χωρίς πρόστιμο

Όποιοι δεν έχουν πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας του 2024 πρέπει να βιαστούν γιατί εκπνέει η προσθεσμία

Τέλη κυκλοφορίας 2024
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Λήγει η προθεσμία πληρωμής για τα τέλη κυκλοφορίας 2024, και όσοι οδηγοί δεν έχουν πληρώσει ακόμα το σήμα της νέας χρονιάς, έχουν περιθώριο να το κάνουν μέχρι την Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024.

Τέλη κυκλοφορίας 2024: Εκτύπωση χωρίς κωδικούς Taxisnet

Αν δεν έχετε τους κωδικούς taxisnet, θα χρειαστεί να εισάγετε όλα τα απαραίτητα στοιχεία εσείς μπαίνοντας στην εφαρμογή της ΑΑΔΕ. Εκεί εισάγετε τον ΑΦΜ, τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος και το έτος και μετά πατάτε «Εκτύπωση».

Όλοι οι τρόποι πληρωμής

Αφότου εκτυπώσετε το ειδοποιητήριο, μέσα από την πλατφόρμα myCar, μπορείτε να πληρώσετε τα τέλη κυκλοφορίας με τρεις διαφορετικούς τρόπους:

Από τα μηχανήματα συναλλαγών που βρίσκονται στις τράπεζες. Στην περίπτωση αυτή θα σας ζητηθεί ο κωδικός QR, το εικονίδιο δηλαδή που βρίσκεται στην πάνω δεξιά γωνία της σελίδας του ειδοποιητηρίου.
Στην πλησιέστερη τράπεζα ή σε κάποιο υποκατάστημα των ΕΛΤΑ. Και σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να έχει γίνει εκτύπωση του ειδοποιητηρίου.
Υπάρχει και η επιλογή της ηλεκτρονικής πληρωμής μέσω web banking. Θα πρέπει να μπείτε στην εφαρμογή της τράπεζάς σας και στη συνέχεια να πληρώσετε, συμπληρώνοντας τον 23ψήφιο κωδικό «RF» που θα σας ζητηθεί, ο οποίος βρίσκεται στο κέντρο της σελίδας του ειδοποιητηρίου.

Τέλη κυκλοφορίας 2024 - Εκτύπωση με κωδικούς taxisnet

Αφού καταβάλλετε εμπρόθεσμα τα τέλη κυκλοφορίας σας, θα χρειαστείτε τους προσωπικούς σας κωδικούς πρόσβασης στο TAXISnet για να εκτυπώσετε το έγγραφο μέσω gov.gr.

Αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας

Σχέδιο αναπροσαρμογής των τελών κυκλοφορίας εξετάζει, σύμφωνα με τις πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών, μάλιστα οι αλλαγές θα προωθηθούν άμεσα, μετά την ολοκλήρωση της πληρωμής των τελών κυκλοφορίας για το 2024, στις 29 Φεβρουαρίου.
Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει και τις δημοσιονομικές δυνατότητες για παροχή κινήτρων ώστε μέσω της διαδικασίας της απόσυρσης να περιοριστεί, ακόμη και να σταματήσει, η κυκλοφορία αυτοκινήτων άνω των 20 ετών.

Όπως ανέφερε σε πρόσφατο ρεπορτάζ του, το «Βήμα της Κυριακής», το βασικό ζήτημα για το υπουργείο Οικονομικών είναι πως τα τελευταία 13 χρόνια - δηλαδή την περίοδο κατά την οποία εφαρμόζονται τα τέλη κυκλοφορίας με βάση τις εκπομπές ρύπων - έχουν πουληθεί πολλά οχήματα σύγχρονης αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, τα οποία στερούν φορολογικά έσοδα.

Τα ποσά που καταβάλλονται από τους ιδιοκτήτες των οχημάτων που έχουν τεθεί σε πρώτη κυκλοφορία μετά τον Νοέμβριο του 2010 είναι αναλογικά πολύ χαμηλότερα σε σύγκριση με αυτά που καταβάλλουν οι ιδιοκτήτες των ΙΧ που έχουν τεθεί σε κυκλοφορία έως την 31η Οκτωβρίου του 2010.

Ετησίως τα έσοδα που προσδοκά το κράτος από τα τέλη κυκλοφορίας ανέρχονται σε 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, η εξίσωση με βάση τον σημερινό τρόπο υπολογισμού δεν βγαίνει και αναμένεται πως μεσοπρόθεσμα θα υπάρξει τρύπα στα έσοδα, γι’ αυτό το λόγο οι αρμόδιοι αναφέρουν πως θα υπάρξουν αναπροσαρμογές ώστε να μην κινδυνεύσει ο στόχος των 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Δείτε επίσης