Οικονομία

ΕΝΦΙΑ: Ποιοι κερδίζουν «κούρεμα» μέχρι και 100%

Η εξόφληση του φόρου θα γίνει σε 11 μηνιαίες δόσεις, αντί για 10 όπως ίσχυε μέχρι τώρα

ενφια, πληρωμη ενφια, φορος ακινητων, φορος ακινητων ενφια, ενφια φορος ακινητων, κουρεμα ενφια, κούρεμα ενφια, ενφια κουρεμα
Αρθρογράφος: Κώστας Αντωνάκος
Από Κώστας Αντωνάκος

Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή της Κυριακής»

Νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, έως τα μέσα Απριλίου, αλλά με πρόσθετες εκπτώσεις και περισσότερες δόσεις, θα έρθει ο φετινός λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ σε πάνω από 7 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων.

Η εξόφληση του φόρου θα γίνει σε 11 μηνιαίες δόσεις και όχι σε 10, με την προθεσμία για την πληρωμή της πρώτης δόσης να λήγει στο τέλος Απριλίου αντί για τέλη Μαΐου και της τελευταίας στις 28 Φεβρουαρίου 2025, μέτρο που θα δώσει ταμειακές ανάσες στα νοικοκυριά για την εκπλήρωση των φορολογικών τους υποχρεώσεων, καθώς με την αύξηση του αριθμού των δόσεων μειώνεται το ποσό του ΕΝΦΙΑ που θα πρέπει να πληρώνουν κάθε μήνα στην Εφορία.

Μάλιστα, τα στοιχεία δείχνουν ότι η επιμήκυνση των δόσεων θα ενισχύσει την εισπραξιμότητα του φόρου, που ήδη αγγίζει το 80%, πράγμα που σημαίνει ότι 8 στα 10 ευρώ πληρώνονται στην ώρα τους.

Τα εκκαθαριστικά που θα αναρτηθούν στους προσωπικούς λογαριασμούς των ιδιοκτητών ακινήτων στο Taxis θα είναι 6 ταχυτήτων.

Η πλειονότητα των φορολογουμένων θα πληρώσει το ίδιο ποσό φόρου που κατέβαλαν το 2023.

Για πολλούς το «ραβασάκι» θα είναι «φουσκωμένο», λόγω μεταβολής της περιουσιακής τους κατάστασης, ενώ πάνω από 1 εκατ. φορολογούμενοι θα είναι οι τυχεροί, με εκπτώσεις 10%-50% ή και πλήρη απαλλαγή από την καταβολή του φόρου.

Ανάλογα με τις μεταβολές στην εικόνα των ακινήτων στο Ε9, το είδος, τα χαρακτηριστικά τους και την περιοχή, καθώς και την εισοδηματική και περιουσιακή κατάσταση των φορολογουμένων, ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ θα είναι πέντε ταχυτήτων.

Οι φορολογούμενοι που δεν είχαν καμία μεταβολή στην περιουσιακή τους κατάσταση το 2023, δηλαδή δεν απέκτησαν ή δεν μεταβίβασαν ακίνητα το 2023, θα κληθούν να πληρώσουν το ίδιο ποσό φόρου με αυτό που κατέβαλαν το 2023. Επισημαίνεται ότι ανάλογα με την αξία της ακίνητης περιουσίας ο φόρος για όλα τα φυσικά πρόσωπα μειώνεται κατά 30% για αξία ακίνητης περιουσίας έως και 100.000 ευρώ, 25% για αξία ακίνητης περιουσίας έως και 150.000 ευρώ, 20% για αξία ακίνητης περιουσίας έως και 250.000 ευρώ, 15% για αξία ακίνητης περιουσίας έως και 300.000 ευρώ, και 10% για αξία ακίνητης περιουσίας έως 400.000 ευρώ.

Ποιοι θα πληρώσουν περισσότερα

«Βαρύτερο» θα είναι το εκκαθαριστικό για τους φορολογούμενους, οι οποίοι μέσα στο 2023:

- Απέκτησαν ακίνητα με αγορά, γονική παροχή, δωρεά ή κληρονομιά.

- Απέκτησαν εμπράγματα δικαιώματα σε ακίνητα (πλήρη ή ψιλή κυριότητα, επικαρπία).

- Τακτοποίησαν αυθαίρετους χώρους. Ο ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί στη μεγαλύτερη επιφάνεια των ακινήτων όπως αυτή θα δηλωθεί από τους ιδιοκτήτες ακινήτων στο Ε9.

- Εμφάνισαν με την υποβολή της δήλωσης στους δήμους μεγαλύτερη επιφάνεια ακινήτων σε σχέση με αυτή που είχαν αποτυπώσει στο Ε9.

Οι μεγάλοι χαμένοι θα είναι όσοι απέκτησαν ακίνητο αξίας άνω των 400.000 ευρώ και κατέχουν αστική ακίνητη περιουσία (κτίσματα και εντός σχεδίων πόλεων ή οικισμών), συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 300.000 ευρώ.

Και αυτό, γιατί με βάση το νόμο επιβάλλεται επιπλέον φόρος, με τη μορφή προσαύξησης του κύριου φόρου, ξεχωριστά επί της αξίας κάθε ακινήτου, εφόσον αυτή είναι μεγαλύτερη των 400.000 ευρώ.

Ο υπολογισμός του πρόσθετου ΕΝΦΙΑ γίνεται με κλίμακα στην οποία τα πρώτα 400.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας του κάθε ακινήτου είναι αφορολόγητα, και πάνω από το όριο των 400.000 ευρώ εφαρμόζονται κλιμακωτά ανά 100.000 ευρώ αξίας και μέχρι το όριο αξίας του 1.000.000 ευρώ, συντελεστές φόρου από 0,2% έως 0,7%.

Για αξία ακινήτου άνω του 1.000.000 ευρώ και μέχρι τα 2.000.000 ευρώ εφαρμόζεται συντελεστής φόρου 0,9%, ενώ πάνω από τα 2.000.000 ευρώ εφαρμόζεται συντελεστής φόρου 1%.

Επίσης, υπάρχει προσαύξηση του συνολικού ΕΝΦΙΑ φυσικών προσώπων για κάθε ιδιοκτήτη ακίνητης περιουσίας συνολικής αξίας άνω των 500.000 ευρώ, η οποία διαμορφώνεται σε 5% για αξία έως και 650.000 ευρώ, σε 10% έως και 800.000 ευρώ, σε 15% έως και 1.000.000 ευρώ, και σε 20% για αξία ακίνητης περιουσίας από 1.000.000,01 ευρώ και άνω.

Ποιοι δικαιούνται εκπτώσεις και απαλλαγή

Πάνω από 400.000 ιδιοκτήτες κατοικιών που τις είχαν ασφαλίσει ολόκληρο το 2023 σωρευτικά για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρα θα έχουν «κούρεμα» 10% στο ποσό του κύριου και του συμπληρωματικού φόρου.

Για την έκπτωση η ασφάλιση θα πρέπει να καλύπτει το σύνολο της αξίας του ακινήτου, και ως αξία του ακινήτου λαμβάνεται η αξία ανακατασκευής του κτίσματος ή των κτισμάτων, μη υπολογιζόμενης της αξίας του οικοπέδου, ενώ ειδικά για φέτος, η αξία ανακατασκευής της κατοικίας ορίζεται σε 900 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Η διάρκεια ασφάλισης θα πρέπει να αφορά το προηγούμενο έτος και να μην είναι μικρότερη από τρεις μήνες. Αν είναι μικρότερη του ενός έτους, η μείωση του ΕΝΦΙΑ προσαρμόζεται αναλογικά.

Αυτό σημαίνει ότι για ασφάλιση διάρκειας 12 μηνών ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται 10%, για 9 μήνες εφαρμόζεται έκπτωση 7,5%, για 6 μήνες η έκπτωση περιορίζεται στο 5% και για 3 μήνες στο 2,5%, ενώ δεν ισχύει καμία μείωση για κατοικίες που ασφαλίζονται για διάστημα μικρότερο των τριών μηνών το χρόνο. Για να «κλειδώσουν» την έκπτωση οι ιδιοκτήτες ασφαλισμένων κατοικιών θα πρέπει να έχουν υποβάλει αίτηση στην πλατφόρμα myPROPERTY.

Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

- Για μεμονωμένο βοηθητικό κτίσμα που εμφανίζεται μόνο του με ξεχωριστό ΑΤΑΚ στο Ε9, δεν παρέχεται έκπτωση.

- Στις περιπτώσεις συνιδιοκτησίας ο λήπτης της ασφάλισης θα πρέπει να έχει δηλώσει τους ΑΦΜ των υπόλοιπων συνιδιοκτητών, οι οποίοι θα πρέπει να έχουν υποβάλει και αυτοί αίτηση συσχετίζοντας το ασφαλιστήριο συμβόλαιο με την ασφαλισμένη κατοικία τους.

- Σε περίπτωση πολυκατοικιών που όλα τα διαμερίσματα έχουν ασφαλιστεί με ένα μόνο συμβόλαιο θα πρέπει ο λήπτης της ασφάλισης να έχει δηλώσει στη πλατφόρμα όλους τους ΑΦΜ των συνιδιοκτητών και να έχει κάνει αυτή τη διαδικασία ξεχωριστά για τον καθένα. Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα, μόνο το 17% των κατοικιών είναι ασφαλισμένες, και συγκεκριμένα από 6.371.901 κατοικίες, ασφαλισμένες είναι 1.074.053.

Μείωση 50%

Για εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων ο φόρος θα είναι «ψαλιδισμένος» στο μισό εφόσον πληρούν σωρευτικά τα ακόλουθα κριτήρια:

- Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του τελευταίου φορολογικού έτους δεν υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο ή συμβιούντα και κάθε εξαρτώμενο μέλος.

- Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματά της ο υπόχρεος δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ο ή η σύζυγος ή συμβιών και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, λαμβανομένων υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος, δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ. και η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν υπερβαίνει το ποσό των 85.000 ευρώ για τον άγαμο, των 150.000 ευρώ για τον έγγαμο και τον ή τη σύζυγό του ή συμβιούντα ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο και των 200.000 ευρώ για τον έγγαμο, τον ή τη σύζυγό του ή συμβιούντα και τα εξαρτώμενα τέκνα τους ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα

Πλήρης απαλλαγή

Ούτε ένα ευρώ φόρο δεν θα πληρώσουν τα νοικοκυριά με τρία εξαρτώμενα τέκνα και άνω, καθώς και όσοι έχουν ποσοστό αναπηρίας άνω του 80%, υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

- Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του τελευταίου φορολογικού έτους δεν υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο ή συμβιούντα και κάθε εξαρτώμενο μέλος.

- Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα ο υπόχρεος δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος, δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ.

Επίσης, από την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ απαλλάσσονται οι ιδιοκτήτες ακινήτων που βρίσκονται σε πληγείσες από φυσικά φαινόμενα και καταστροφές περιοχές, περιοχές υπό αναγκαστική απαλλοτρίωση, πολεοδομικά ανενεργές, μεταφερόμενους οικισμούς και κοινότητες, καθώς και δικαιώματα επί ιστορικά διατηρητέα μνημεία ή έργα Τέχνης και διατηρητέα κτίσματα.

Ελάφρυνση

Πέραν των εκπτώσεων μικρότερο φόρο θα κληθούν να πληρώσουν φέτος και όσοι το 2023 πούλησαν ή μεταβίβασαν ακίνητα με γονική παροχή, δωρεά και κληρονομιά.

Προλάβετε εγκαίρως άδικες χρεώσεις

Πριν την έκδοση του εκκαθαριστικού με το ποσό του φόρου οι φορολογούμενοι θα πρέπει να τσεκάρουν διεξοδικά τα στοιχεία για την ακίνητη περιουσία τους όπως αποτυπώνονται στο Ε9, προκειμένου να ελέγξουν αν ανταποκρίνονται στην πραγματική εικόνα των ακινήτων τους, καθώς τυχόν λάθη, κενά ή παραλείψεις «φουσκώνουν» δραστικά το λογαριασμό του φόρου.

Εφόσον διαπιστώσουν λάθη στους κωδικούς του Ε9 θα πρέπει να σπεύσουν να τα διορθώσουν έως τις 8 Μαρτίου, με την ηλεκτρονική υποβολή τροποποιητικής δήλωσης, για να αποφύγουν πρόσθετες χρεώσεις.

Τα SOS αφορούν την αναγραφή ξεχωριστά των κύριων και των βοηθητικών χώρων, τον όροφο του ακινήτου, την παλαιότητα, το είδος των εμπράγματων δικαιωμάτων, το ποσοστό συνιδιοκτησίας, τα κενά, ημιτελή και μη ηλεκτροδοτούμενα ή ηλεκτροδοτούμενα με εργοταξιακό ρεύμα κτίσματα, καθώς και το είδος των κτισμάτων που βρίσκονται μέσα σε αγροτεμάχια.

Ο περιουσιακός χάρτης

Το φράγμα των 769 δισ. ευρώ έσπασε η αξία της ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων το 2023, σημειώνοντας αύξηση κατά 8,1 δισ. ευρώ σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ από την επεξεργασία των δηλώσεων Ε9. Ειδικότερα, ο πλούτος που διαθέτουν 7.178.651 φυσικά και νομικά πρόσωπα ανήλθε στα 769,460 δισ. ευρώ από 761,318 δισ. ευρώ που ήταν το 2022 και 643 δισ. ευρώ το προηγούμενο έτος.

Στην κορυφή της πυραμίδας βρίσκονται 2.553.1876 ιδιοκτήτες στην Αττική, με αξία ακίνητης περιουσίας που ξεπερνά τα 408 δισ. ευρώ, δηλαδή πάνω από το 50% της αξίας των ακινήτων που διαθέτουν συνολικά 7.178.651 φυσικά και νομικά πρόσωπα.

Οι συγκεκριμένοι κατέβαλαν φόρο ύψους 1,2 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 53% του συνολικού ΕΝΦΙΑ, ενώ κατά μέσο όρο οι κάτοικοι της Αττικής πληρώνουν 471 ευρώ φόρο για την ακίνητη περιουσία τους, η αντικειμενική αξία της οποίας ανέρχεται κατά μέσον όρο σε 160.037 ευρώ.

Δείτε επίσης