Παράξενα

Οι γιατροί που έμειναν γνωστοί ως… «Δρ. Θάνατος»

Ιστορικά μοχθηροί και ακραία αμφιλεγόμενοι, οι δόκτορες που θα δούμε ξεχώρισαν από τους υπόλοιπους κακούς συναδέλφους τους σε όρους ζοφερότητας και τραγικότητας

1

Το λειτούργημα του γιατρού είναι ευεργετικό και καθοριστικό για τις κοινωνίες, καθώς το κοινό εμπιστεύεται στους επαγγελματίες της υγείας το πολυτιμότερό του αγαθό, την ίδια του τη ζωή δηλαδή.

Κι αν δεν είναι λίγες δυστυχώς οι περιπτώσεις των γιατρών που καταπατούν τον όρκο που έδωσαν στον πατέρα της ιατρικής επιστήμης, εδώ θα μιλήσουμε για σαφώς ζοφερότερα περιστατικά.

Υποθέσεις με εξαιρετικά κακούς γιατρούς κοντολογίς, που κατέστρεψαν τις ζωές των ασθενών τους, ξεπαστρεύοντας μάλιστα και μπόλικους στην πορεία. Ιστορικά μοχθηροί και ακραία αμφιλεγόμενοι, οι δόκτορες που θα δούμε ξεχώρισαν από τους υπόλοιπους κακούς συναδέλφους τους σε όρους ζοφερότητας και τραγικότητας.

Και όχι, δεν θα θέλατε με τίποτα να είναι ο οικογενειακός σας γιατρός!


Τζακ Κεβόρκιαν: Ο «Δρ Θάνατος»


Θα ξεκινήσουμε την περιπέτειά μας σχετικά χαλαρά, παρουσιάζοντας αρχικά τον εξαιρετικά αμφιλεγόμενο αμερικανό γιατρό που υποβοήθησε δεκάδες ασθενείς στις ΗΠΑ με ανίατες παθήσεις να αυτοκτονήσουν. Υπέρμαχος της ευθανασίας, με μότο «το να πεθαίνεις δεν είναι έγκλημα» επιδόθηκε σε μια ιδιαίτερη σταυροφορία να συνδράμει τους ασθενείς του σε τελικό στάδιο να εγκαταλείψουν τα εγκόσμια με αξιοπρέπεια.


Τουλάχιστον 130 άνθρωποι έφυγαν από τη ζωή με τη βοήθεια του «Δρος Θανάτου», ο οποίος είχε μάλιστα αναπτύξει τις δικές του τεχνικές ευθανασίας, τις «μηχανές ελέους» όπως τις αποκαλούσε. Η πρώτη ήταν το «Thanatron», ένα φονικό κοκτέιλ ουσιών, το οποίο χορηγούσαν οι ίδιοι οι ασθενείς στον οργανισμό τους (πατούσαν το κουμπί για τη έγχυση του θανατηφόρου μείγματος στο σώμα τους), και η δεύτερη το «Mercitron», που περιλάμβανε μάσκα και μονοξείδιο του άνθρακα.

Ο διαβόητος παθολόγος, από τον οποίο αφαιρέθηκε κάποια στιγμή η άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, καταδικάστηκε το 1999 σε φυλάκιση 15-20 ετών για την υποβοηθούμενη αυτοκτονία ασθενούς του. Αρκετά μάλιστα πτώματα ασθενών του εμφανίζονταν ως διά μαγείας σε πάρκα, έξω από νοσοκομεία, ακόμα και στο φορτηγάκι του γιατρού! Ο Κεβόρκιαν αποφυλακίστηκε το 2007 λόγω προβλημάτων υγείας και πέθανε τον Ιούνιο του 2011, σε ηλικία 83 ετών…


Γουόλτερ Φρίμαν: Ο «Κύριος Λοβοτομή»


Ο διαβόητος νευρολόγος άρχισε να πειραματίζεται με τα ευεργετικά -όπως νόμισε τουλάχιστον- οφέλη της ακραίας αυτής εγκεφαλικής επέμβασης, παρακάνοντάς το ωστόσο: εκτέλεσε περισσότερες από 3.500 λοβοτομές στην αμερικανική επικράτεια, κάνοντάς τες σόου κάποια στιγμή, ενώ από τη ζοφερή τεχνική του δεν ξέφυγαν ούτε παιδιά. Ήταν ο έφηβος άτακτος; Μια λοβοτομή και όλα θα διορθώνονταν, αν και το παιδί θα έμενε «φυτό».

Παρά το γεγονός ότι ακόμα και στην εποχή του οι ψυχίατροι ήταν φειδωλοί με τις λοβοτομές, ο Φρίμαν τις έκανε ψωμοτύρι σωστό, ακρωτηριάζοντας έτσι τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων. Αφού τελειοποίησε την τεχνική, έκανε πλέον τρέλες, όπως το να εκτελεί τη διαβόητη και λεπτεπίλεπτη επέμβαση με οδοντογλυφίδα, ενώ αργότερα απαλλάχθηκε από τη βοήθεια του χειρουργού και των εργαλείων του, φτιάχνοντας τα δικά του.


Έφτασε να πραγματοποιεί περισσότερες από 20 λοβοτομές την ημέρα, επιτρέποντας κάποια στιγμή στον Τύπο και το κοινό να είναι παρόντες στις εγχειρήσεις του, καθώς ήταν κομματάκι επιδειξίας. Κι όταν τα πράγματα δεν πήγαιναν καλά, όπως ας πούμε τη φορά που του γλίστρησε η οδοντογλυφίδα και καρφώθηκε στον εγκέφαλο του άτυχου ασθενούς αφήνοντάς τον στον τόπο, ο γιατρός δεν πολυσκοτιζόταν, καθώς το καταιγιστικό του πρόγραμμα με το πετσόκομμα του εγκεφάλου δεν άφηνε χώρο για συγκίνηση και δάκρυα…

Harry Howard Holmes: Ο γιατρός-serial killerΓεννημένος ως Herman Mudgett, ο διαβόητος γιατρός διατηρεί την τιμή να είναι ο πρώτος κατά συρροή δολοφόνος που κρεμάστηκε ποτέ στις ΗΠΑ. Απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστήμιου Μίσιγκαν από το 1884, συνήθιζε να κλέβει πτώματα ήδη από τα φοιτητικά του χρόνια, τα οποία παραμόρφωνε κατόπιν.

Ισχυριζόταν βέβαια ότι οι σοροί ανήκαν σε ανθρώπους που είχαν πεθάνει τυχαία, αποσπώντας τις ασφάλειες ζωής του και κάνοντας έτσι κομπόδεμα ήδη από τις μέρες του ως φοιτητής ιατρικής! Μόλις πήρε το πτυχίο του, μετακόμισε στο Σικάγο, όπου ανέλαβε τον έλεγχο ξενοδοχείου, σε μια νέα επίδειξη της ιατρικής του δεινότητας!


Εκεί, στο «Κάστρο του Θανάτου», όπως το έλεγε γλαφυρά, πειραματίστηκε και πάλι με ανθρώπινες σορούς (27 επισήμως, αν και οι πηγές κάνουν λόγο ακόμα και για 200), μόνο που αυτή τη φορά δεν περίμενε καρτερικά να έρθει το μοιραίο αλλά το προκαλούσε μόνος του: έπνιγε τα γυναικεία θύματά του μέχρι θανάτου, «παίζοντας» κατόπιν με τα πτώματα: ανατομία, αφαίρεση του δέρματος και μετατροπή της σορού σε σκελετό για μελέτη.

Τα μοντέλα-σκελετούς του τα πουλούσε κατόπιν σε ιατρικές σχολές, καθώς δεν ξέχασε ποτέ το χρέος του στην ιατρική επιστήμη! Ο ξενοδόχος της Κόλασης συνελήφθη το 1896 και καταδικάστηκε σε θάνατο…

Arnfinn Nesset: Ο πραγματικός «Δρ Θάνατος»Εδώ δεν πρόκειται για γιατρό με την κυριολεκτική του σημασία, αλλά για άνθρωπο που υπηρέτησε την υγεία από ελαφρώς διαφορετικό μετερίζι, αυτό του νοσηλευτή. Ήταν εξάλλου και φοιτητής ιατρικής, πιάνεται λοιπόν η περίπτωσή του! Σοβαρά τώρα, με το που ανέλαβε καθήκοντα ο νορβηγός νοσοκόμος σε οίκο ευγηρίας το 1977, ένας τρομερά μεγάλος αριθμός θανάτων άρχισαν να λαμβάνουν χώρα σε καταιγιστικούς ρυθμούς!

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων ηλικιωμένων που σκότωσε ανέρχεται στους 22, αν και ο ίδιος παραδέχτηκε ότι τα νούμερα είναι σαφώς υψηλότερα, πιθανότατα τριψήφια. Κι αυτό γιατί το ναρκωτικό που χορηγούσε ενδοφλεβίως στους ηλικιωμένους, το Curacit, είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστεί στο σώμα.


Δεν ήταν όμως μια νορβηγική εκδοχή του Κεβόρκιαν, καθώς εδώ μιλάμε για σαδιστή και ψυχοπαθή κατά συρροή δολοφόνο, με τίποτα το ανθρωπιστικό στις ψυχρές δολοφονίες του. Η έρευνα κράτησε 2 χρόνια και η δίκη των 5 μηνών (1981) του έφερε 21 χρόνια στη φυλακή, την ανώτατη ποινή της Νορβηγίας. Το 2004 λοιπόν αποφυλακίστηκε και ζει πλέον κάπου στη χώρα με άλλο όνομα. Ελπίζουμε μόνο να μην έχει πάρει το πτυχίο του στην ιατρική και εξασκεί το επάγγελμα…

Καρλ Κλάουμπεργκ: Ο Ναζί που ήθελε να ξεπεράσει τον Μένγκελε


Δεν ήταν μόνο ο διαβόητος Γιόζεφ Μένγκελε ο ανατριχιαστικός χιτλερικός γιατρός των αντιδεοντολογικών και φρικιαστικών πειραμάτων, καθώς η λίστα με τους γιατρούς (ή «γιατρούς», αν προτιμάτε) του ναζιστικού καθεστώτος που καταπάτησαν τον όρκο του Ιπποκράτη και μακρά είναι και πλούσια. Τρανό όνομα εδώ είναι ο γυναικολόγος Καρλ Κλάουμπεργκ, άλλος ένας γιατρός του Άουσβιτς που πειραματίστηκε αθρόα με ανθρώπινα υποκείμενα.

Ο καθηγητής παρακαλώ γυναικολογίας στείρωνε τα γυναικεία θύματά του, έχοντας μάλιστα προτείνει ο ίδιος το «ερευνητικό πρωτόκολλο» στον Χίμλερ, ο οποίος κατενθουσιάστηκε με τα περίπλοκα επιστημονικά πειράματα που πιθανότατα δεν καταλάβαινε κιόλας.


Η μαζική στείρωση θα ήταν άλλο ένα όπλο στη φαρέτρα των Ναζί για τον αφανισμό των λαών και ο καλός γιατρός αποφάσισε από το 1942 να το ερευνήσει εξονυχιστικά, διευθυντής καθώς έγινε στο διαβόητο κολαστήριο του Άουσβιτς. Περίπου 300-700 γυναίκες έζησαν τα επιστημονικά βασανιστήρια του γιατρού, που περιλάμβαναν ακόμα και την έγχυση υγρού οξέως στη μήτρα.

Ο γιατρός συνελήφθη μεταπολεμικά από τις σοβιετικές δυνάμεις, καταδικάστηκε σε 25 χρόνια κάθειρξη, αφέθηκε ωστόσο ελεύθερος το 1955 (στο πλαίσιο ρωσο-γερμανικής συμφωνίας), ξανασυνελήφθη όμως το 1957 από τις γερμανικές αυτή τη φορά Αρχές και πέθανε τελικά πριν από τη δική του, γιατί η ιστορική ειρωνεία δεν έχει κανένα αίσθημα δικαίου…

John Bodkin Adams: Ο «Δρ Χάπιας»


Άλλος ένας γιατρός που έζησε μια ζωή απάτης και φονικών. Από το 1946-1956 που εξάσκησε το λειτούργημά του ο Ιρλανδός, περισσότεροι από 160 ασθενείς του πέθαναν κάτω από μυστηριώδεις και αδιευκρίνιστες συνθήκες! Οι 132 μάλιστα εξ αυτών τον συμπεριέλαβαν στη διαθήκη τους, αφήνοντάς του μετρητά, τιμαλφή και άλλα περιουσιακά στοιχεία, αν και θα αποδεικνυόταν ότι ο γιατρούλης είχε πειράξει τις διαθήκες, γράφοντάς τες μόνος του.

Εξόντωνε μάλιστα τα θύματά του υπερσυνταγογραφώντας τους βαριά ηρεμιστικά και άλλες δυνατές και εξαιρετικά εθιστικές ναρκωτικές ουσίες, χορηγώντας γενναίες δόσεις που ήξερε πως θα αποδειχθούν σύντομα φονικές. Κάποια στιγμή βέβαια ο μεγάλος αριθμός των ασθενών που έχανε θα έμπαινε στο στόχαστρο των διωκτικών αρχών και τότε θα ξεκινούσε ένας δικαστικός κυκεώνας για την καταδίκη του, που δεν θα ερχόταν όμως ποτέ.


Ήταν τόσο δύσκολο να στηριχθεί η υπόθεση της ανθρωποκτονίας που κατέστη αδύνατο να θεωρηθεί ένοχος πέραν πάσης αμφιβολίας. Καταδικάστηκε μόνο για απάτη και του αφαιρέθηκε η άδεια το 1957, αν και 4 χρόνια αργότερα θα του επιτρεπόταν και πάλι να ασκήσει τα τουλάχιστον ύποπτα ιατρικά του καθήκοντα…

Harold Shipman: Διαπρεπής γιατρός, ακόμα διαπρεπέστερος κατά συρροή δολοφόνος


Ο Harold Shipman κατέχει τα σκήπτρα ως ο μόνος βρετανός γιατρός που καταδικάστηκε ποτέ για τον φόνο των ασθενών του, μένοντας επίσης στην Ιστορία ως ένας από τους πλέον δαιμόνιους serial killers όλων των εποχών! Κρίθηκε ένοχος για τον φόνο 218 ανθρώπων, αν και ο αριθμός των θυμάτων είναι σαφώς μεγαλύτερος, καθώς πολλές σοροί δεν μπόρεσαν να αναγνωριστούν.

Από τη στιγμή που ξεκίνησε να εργάζεται ως νοσοκομειακός γιατρός το 1974, οι θάνατοι ασθενών άρχισαν να εκτοξεύονται σε τρελά νούμερα, με τον ίδιο να καταδικάζεται αρχικά για χρήση συνταγογραφημένων ναρκωτικών ουσιών.


Η μαζικότητα του θανάτου των ασθενών του μπήκε στο στόχαστρο του νοσοκομείου και σύντομα αποδείχθηκε η αλήθεια: ο γιατρός χορηγούσε φονικά κοκτέιλ σε ηλικιωμένους, πειράζοντας κατόπιν τις διαθήκες τους ώστε να τον συμπεριλαμβάνουν στην κληρονομιά.

Καταδικάστηκε τελικά σε ισόβια κάθειρξη το 2000, κρεμάστηκε όμως στο κελί του 4 χρόνια αργότερα, αναγκάζοντας το εθνικό σύστημα υγείας της Βρετανίας να πάρει μέτρα για την αντιμετώπιση τέτοιων φονικών φαινομένων στο μέλλον…

Michael Swango: Ο γιατρός που δηλητηρίαζε αδιακρίτως


Παρά το γεγονός ότι επισήμως κατηγορήθηκε για τον φόνο 3 ανθρώπων, ο γιατρός θεωρείται από τις Αρχές ότι σκότωσε 30-60 ασθενείς στα τόσα χρόνια της καριέρας του, όπου πέρασε από πολλά νοσοκομεία των ΗΠΑ. Ήδη ως φοιτητής είχε μαγνητιστεί από με τους ασθενείς σε τελικό στάδιο, κάτι που θα τον έκανε να εκδιωχθεί από το πανεπιστήμιο του Σικάγο, πήρε όμως την ειδικότητά του από άλλο εκπαιδευτικό ίδρυμα και σύντομα βρέθηκε να κάνει πρακτική σε νοσοκομείο, όπου και άρχισαν να λαμβάνουν χώρα ανεξήγητοι θάνατοι ασθενών σε μη κρίσιμη κατάσταση!


Κάποια στιγμή οι νοσοκόμες κατάλαβαν τι έκανε ο γιατρός, που χορηγούσε φονικά κοκτέιλ στις φλέβες των ασθενών, επιδεινώνοντας δραστικά τις παθήσεις τους. Όταν έχασε τη θέση του στο νοσοκομείο, βρήκε νέα απασχόληση ως τραυματιοφορέας, αρχίζοντας πια να δηλητηριάζει τους συναδέλφους του στα ασθενοφόρα. Πιάστηκε τελικά με ποσότητες αρσενικού και άλλων δηλητηρίων πάνω του, έπειτα βέβαια και από άλλους θανάτους και νομικές περιπέτειες. Σήμερα εκτίει ισόβια κάθειρξη σε αμερικανικές φυλακές…

Shiro Ishii: Ο ιάπωνας «Δρ Τρόμος»


Εδώ μπαίνουμε πια στην επικράτεια των ιστορικών τεράτων της ιατρικής επιστήμης που δεν χρειάζονται καμία απολύτως σύσταση! Ο διαβόητος λοχαγός και διευθυντής της φρικιαστικής Μονάδας 731 ξεκίνησε τα αποτρόπαια ανθρώπινα πειράματά του ήδη από τον Δεύτερο Σινο-Ιαπωνικό Πόλεμο.

Τρομερός επιστήμονας και μεγάλο ιατρικό πνεύμα, ήταν σαφώς λιγότερο ικανός ως άνθρωπος, γι’ αυτό και κατέφυγε σε απάνθρωπες τεχνικές έρευνας και ανατριχιαστικά πρωτόκολλα. Το 1942 άρχισε τα διαβόητα πειράματά του στο πλαίσιο του βιολογικού πολέμου, ελέγχοντας τα φονικά δείγματα πάνω σε κινέζους αιχμαλώτους πολέμου αλλά και πολίτες.


Εξέθεσε χιλιάδες κυριολεκτικά ανθρώπους στη χολέρα, τη βουβωνική πανώλη, τον άνθρακα και άλλους βιολογικούς παράγοντας μαζικής καταστροφής, εκτελώντας ταυτοχρόνως αθρόα πειράματα πάνω στους τροφίμους: αναγκαστικές εκτρώσεις, προσομοίωση καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων, υποθερμία, κρυοπαγήματα, ακόμα και ανατομίες σε ζωντανούς ανθρώπους έκανε ένας από τους μοχθηρότερους γιατρούς που ατύχησε να γνωρίσει η ανθρωπότητα…

Γιόζεφ Μένγκελε: Ο «Άγγελος του Θανάτου»


Ο ναζιστής γιατρός και αξιωματικός των SS είναι το βαρύ όνομα της λίστας μας, ένα από τα πλέον διεστραμμένα ιατρικά πνεύματα που πέρασαν ποτέ από τον κόσμο. Ο σαδιστής παθολόγος αναγόρευσε σε επιστήμη την ανάγκη του για ανθρώπινο αίμα, εκτελώντας αμέτρητα ανατριχιαστικά πειράματα στους τροφίμους του Άουσβιτς.


Έβαλε στο στόχαστρο τους νόμους της κληρονομικότητας και τα όλα τα μονοζυγωτικά δίδυμα την πλήρωσαν άσχημα. Χιλιάδες άνθρωποι υποβλήθηκαν στα αντιδεοντολογικά του πειράματα και έγιναν έρμαιο στις βουλές του: ραμμένοι άνθρωποι, ακρωτηριασμένα μέλη, στειρωμένες γυναίκες, ξεκοιλιασμένοι δίδυμοι και άλλα πολλά περιλαμβάνονταν στην καθημερινή ερευνητική του ρουτίνα.

Ταυτοχρόνως, ήταν ο άνθρωπος που καθόριζε ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει φτάνοντας στο στρατόπεδο συγκέντρωσης, σφραγίζοντας έτσι τη μοίρα εκατομμυρίων ανήμπορων για δουλειά ανθρώπων…

Δείτε επίσης