People & Style

Σαν σήμερα: Η δολοφονία του Τζιάνι Βερσάτσε

Η δολοφονία που συντάραξε ολόκληρο τον κόσμο και «χρύσωσε» τη Ντονατέλα Βερσάτσε με πολλά εκατομμύρια καθώς και με έναν από τους σπουδαιότερους οίκους μόδας

Σαν σήμερα γυρίζουμε τη χρονομηχανή στις 15 Ιουλίου του 1997, τη στιγμή όπου τα φώτα «σβήνουν» για τον σπουδαίο Ιταλό σχεδιαστή, Τζιάνι Βερσάτσε. Η δολοφονία που συντάραξε τον τύπο και το παγκόσμιο κοινό και φαν της μόδας ξαναζωντανεύει κάθε μέρα σαν και τούτη, τότε που ο οίκος μένει ακέφαλος και όλοι αγωνιούν για το μέλλον του.

Πολλά γράφτηκαν, ειπώθηκαν και θα συνεχίσουν να λέγονται για τον Ιταλό, που είχε κερδίσει το δικό του χώρο στον κόσμο της μόδας, χτίζοντας μια κραταιά αυτοκρατορία με σήμα τη Μέδουσα.

Ο Τζιοβάνι Βερσάτσε γεννήθηκε στις 2 Δεκεμβρίου 1946 στο Ρέτζιο Καλάμπρια, στο Ρήγιον της Μεγάλης Ελλάδας. Η μητέρα του Φραντσέσκα ήταν μοδίστρα και ο νεαρός Τζιάνι μεγάλωσε βοηθώντας και παρακολουθώντας την δουλειά της.

Μετά την αποφοίτησή του από το Κλασσικό Λύκειο της γενέτειρά του, όπου διδάχτηκε μεταξύ άλλων λατινικά και αρχαία ελληνικά, εργάστηκε για μικρό χρονικό διάστημα στην μπουτίκ της μητέρας του, προτού μετακομίσει το 1972 στο Μιλάνο. Εκεί δούλεψε σε αρκετά ατελιέ, όπως τα Genny της οικογένειας Τζιρομπέλι, Complice, Mario Valentino και Callaghan.

Με την υποστήριξη των Τζιρομπέλι, που κυριαρχούσαν στον χώρο του έτοιμου ενδύματος, ίδρυσε τον δικό του οίκο μόδας το 1978 με την επωνυμία «Gianni Versace» και τον ίδιο χρόνο πραγματοποίησε την πρώτη του επίδειξη. Ο αδελφός του, Σάντο, ανέλαβε διευθύνων σύμβουλος του οίκου και η αδελφή του, Ντονατέλα, που ήταν και σχεδιάστρια, αντιπρόεδρος.

Η άνοδος του ήταν ραγδαία. Τις δεκαετίες του'80 και του '90 μεσουρανούσε, δημιουργώντας μια αυτοκρατορία στον χώρο της μόδας, με σύνολα που αναδείκνυαν αισθησιασμό και σεξουαλικότητα. Τα πιο διάσημα σχέδια του περιελάμβαναν φορεσιές τύπου μπόντατζ, μπέιμπι-ντολ από πολυβινυλοχλωρίδιο και ασημένιες τουαλέτες. Οι αντίπαλοί του θεωρούσαν τα φανταχτερά σχέδια του χυδαία.

Απτόητος από την κριτική, ο Βερσάτσε παρουσίαζε τις εποχιακές επιδείξεις μόδας του οίκου του με τέτοιο τρόπο που να θυμίζουν ροκ συναυλίες. Με γκρούπις και παπαράτσι να συνωστίζονται έξω από τα πολυτελή γραφεία του οίκου Βερσάτσε στο Μιλάνο, για να υποδεχθούν τους διάσημους φίλους του, τον Έλτον Τζον, την Μαντόνα, τον Έρικ Κλάπτον, την πριγκίπισσα Νταϊάνα κ.α, καθώς και τα πιστά του μοντέλα με τις υψηλές αμοιβές, την Σίντι Κρόφορντ, την Λίντα Εβατζελίστα, την Κρίστι Τέρλινγκτον και την Ναόμι Κάμπελ, τις οποίες ο Τύπος ονόμασε «σουπερμόντελς».

Ο Βερσάτσε πιστώνεται με τη μετατροπή του κόσμου της μόδας σε βιομηχανία υψηλής δυναμικής, προσανατολισμένη στις διασημότητες, όπως παραμένει μέχρι σήμερα.


Δείτε επίσης