People & Style

Όταν η Τίνα συνάντησε τον Jeremy Irons

Αναμνήσεις 20 ετών από την εφημερίδα Βραδυνή και τη δημοσιογράφο Τίνα Σγουροπούλου

246884785_1056535845175096_8877105836420715327_n

Η σπουδαία δημοσιογράφος και φίλη των διασήμων, Τίνα Σγουροπούλου, μοιράζεται με τους αναγνώστες του vradini.gr τις αναμνήσεις της από τις σημαντικότερες συνεντεύξεις που έχει πάρει τα τελευταία 20 χρόνια για την εφημερίδα Βραδυνή.

O θρυλικός, γοητευτικός και πολυβραβευμένος Ιταλός σκηνοθέτης , παραγωγός και σκηνογράφος Φράνκο Τζεφιρέλλι, ήταν αγαπημένος φίλος της Μαρίας Κάλλας και λένε μάλιστα ότι ήταν ερωτευμένος μαζί της, αν και ομοφυλόφιλος . Όταν πέθανε η Μαρία , ο Φράνκο στη μνήμη της δημιούργησε την ταινία «Callas Forever». Η υπόθεση αφορούσε την εποχή που η Μαρία ήταν 53 ετών, είχε χάσει τη φωνή και τους θαυμαστές της κι ο μάνατζερ της ένας σπουδαίος γκέι μουσικός παραγωγός και σκηνογράφος ο Λάρυ Κέλλη - που υποδυόταν ο Τζέρεμι Άιρονς, κι επινόησε ο Τζεφιρέλλι- την έπεισε να γυρίσουν σε ταινία την Κάρμεν, που ποτέ δεν είχε τραγουδήσει στη σκηνή. Θα έπαιζε όπως ήταν , αλλά θα ντουμπλάριζαν τη φωνή της με τον δίσκο της. Έτσι θα ανέβαινε ξανά το γόητρό της. Στην αρχή η ντίβα αρνήθηκε, μετά δέχτηκε και έγινε η «Κάρμεν» . Όταν τέλειωσε το φιλμ και της προτάθηκε να κάνει κι άλλα με τον ίδιο τρόπο, είπε ότι ήθελε την «Τόσκα», αλλά να τραγουδήσει η ίδια. Οι χρηματοδότες έφυγαν , αφού φωνή δεν είχε, κι εκείνη είπε στον Κέλλη να καταστρέψει και την έτοιμη «Κάρμεν». Εικάζουν ότι αυτό είχε συμβεί στην πραγματικότητα και πως ο Κέλλη ήταν ο Τζεφιρέλλι, κι ότι αν η Κάλλας είχε δεχτεί αυτή την πρόταση, ίσως να άλλαζε την ψυχολογία της και να μην οδηγείτο λίγο- λίγο στο θάνατο, τόσο νέα.

Στην ταινία πρωταγωνιστούσε το μεγαθήριο της 7ης Τέχνης Τζέρεμι Άιρονς και η ταλαντούχα Κυρία του γαλλικού σινεμά Φανύ Αρντάν στον ομώνυμο ρόλο. Ήταν το τελευταίο φιλμ του Τζεφιρέλλι, πριν τον θάνατό του . στα 96 του χρόνια, το 2019.

Για την grande πρεμιέρα , που είχε γίνει στο πολυτελώς ανακαινισμένο σινεμά «Αττικόν» τον Σεπτέμβριο του 2002 , είχε έρθει στην Αθήνα μαζί με τον Τζέρεμι Άιρονς. Μετά την πρεμιέρα, ακολούθησε δεξίωση στην ιταλική πρεσβεία, όπου και βρήκα την ευκαιρία να μιλήσω και με τους δύο. Πάντα charming, αλλά κουρασμένος, ο διάσημος director κάθισε στις μπαμπού πολυθρόνες του κήπου και συζητούσε με τον τότε Ιταλό πρέσβη. Τον πλησίασα, σχεδόν γονάτισα μεταξύ των δύο, διακόπτοντας την συνομιλία και του είπα: «Μαέστρο , είμαι δημοσιογράφος, θα μου πείτε δυο λόγια για την αγαπημένη σας Μαρία ;». Απόμακρος εκείνος με κοίταξε σοβαρός κι απάντησε: « Τι να σας πω σινιόρα , είδατε το φιλμ και θα πρέπει να καταλάβατε την αφοσίωσή μου και την αγάπη μου για την ντίβα. Ήταν το λιγότερο που μπορούσα να κάνω για να την τιμήσω. Η Μαρία ήταν ένα κομμάτι της ψυχής μου κι ένα τεράστιο και μοναδικό ταλέντο. Μία ήταν η Κάλλας. Έφυγε πολύ γρήγορα και άδικα. Άλλο έπρεπε να είναι το φινάλε της. Δεν έχω τίποτα άλλο να πω.» Στην συνέχεια κατευθύνομαι προς τον Τζέρεμι Άιρονς, ένα άλλο «ιερό τέρας» . Πανύψηλος 1,87 κι επιβλητικός σε μαγνητίζει και μόνο με το βλέμμα του τόσο στη σκηνή, όσο και εκ του σύνεγγυς. Στην ταινία υποδύεται τον Λάρι Κέλλη.

«Έχετε δυο λεπτά να μιλήσουμε;» ρώτησα ευγενικά.

«Δεν έχω, αλλά θα σας κάνω το χατίρι» απαντά μ΄ ένα αμυδρό χαμόγελο .

«Έχετε κάποια τεχνική για τους ρόλους σας; Γιατί σε όλους είστε εκπληκτικός . Ο Κέλλη στο «Callas forever» σας δυσκόλεψε;»

«Δεν θα έλεγα πως έχω τεχνική. Απλά τους μελετάω πολύ και κάνω την έρευνά μου πάνω στο πρόσωπο το οποίο θα υποδυθώ. Και πάντα αμφιβάλλω , αν είμαι καλός. Πάντα νομίζω ότι θα μπορούσα να τα έχω καταφέρει καλύτερα, ότι απέτυχα, ότι δεν έφτασα το απόλυτο. Ο Κέλλη δεν ήταν εύκολος «χαρακτήρας», από τη μια έπρεπε να δείχνει τη λατρεία του στη Μαρία, από την άλλη να σκέφτεται και με πονηρία για να εξυπηρετεί και τα δικά του ..ερωτικά συμφέροντα.»

«Τι αποκομίσατε από την συνεργασία σας με τον Τζεφιρέλλι και την Αρντάν;»

« Ό, τι αποκομίζει κάποιος που συνεργάζεται με τόσο σπουδαίους, γιατί και η Φανύ είναι μια εκπληκτική ηθοποιός και προσωπικότητα σαν άνθρωπος. Σαν Κάλλας βέβαια ήταν εξαιρετική.»

«Ζείτε βάσει κανόνων, βάσει προγράμματος;»

«Σιχαίνομαι και τα προγράμματα και τους κανόνες!»

«Η σχέση σας με τον… χρόνο; φαίνεται σαν να μη μεγαλώνετε»…

«Αυτό δεν μ ενοχλεί καθόλου. Καλύτερα , γιατί τώρα είμαι πιο κατασταλαγμένος κι όχι τόσο ανήσυχος όσο νέος.»

«Φίλους έχετε από το χώρο σας;»

«Στη ζωή μου, δεν συναναστρέφομαι βασικά με ηθοποιούς. Έχω δυο-τρεις φίλους από τη Σχολή Δραματικής , που συναντιόμαστε. Αισθάνομαι πιο ευχάριστα με την συντροφιά μουσικών, ιππέων ή καπετάνιων. Πιστεύω πως έχουν περισσότερα ενδιαφέροντα να πουν.»

Τα δυο λεπτά που είχα ζητήσει, είχαν προ πολλού περάσει φυσικά, τον ευχαρίστησα, και απομακρύνθηκα.

Δείτε επίσης