People & Style

O Αρναούτογλου, ο «υποδειγματικός» Αλκαίος και το «πότε θα κάνεις παιδί;»

the2nightshow

Ένα «πότε θα κάνεις παιδί;» πλανάται πάνω από την ελληνική κοινωνία

«Πότε θα κάνεις παιδί;», «πότε θα παντρευτείς;», «πότε θα φτιάξεις τη ζωή σου;», «πότε θα κάνεις ένα αδερφάκι στο παιδί σου;».

Τα τελευταία χρόνια γίνεται μια μαζική προσπάθεια να σταματήσουν επιτελούς αυτές οι ερωτήσεις, που φέρνουν σε δύσκολη θέση, γυναίκες, άνδρες και ζευγάρια.

Η αλήθεια είναι πως εμείς οι γυναίκες είμαστε συνηθισμένες από πολύ μικρή ηλικία να ερχόμαστε αντιμέτωπες με τέτοιου είδους ερωτήσεις, τις οποίες μας υποβάλλουν συγγενείς, γνωστοί, φίλοι, άγνωστοι και άσχετοι άνθρωποι που συναντάμε τυχαία.

Οι ερωτήσεις που αφορούν την προσωπική ζωή των ανθρώπων θα έπρεπε να απαγορεύονται δια ροπάλου, όποιος και αν είναι ο πομπός ή ο δέκτης.

Αν μία γυναίκα προσπαθεί να κάνει παιδί με τον άνδρα της και δεν τα καταφέρνει, προφανώς και ακούγοντας όλα αυτά δημιουργείται ένα ακόμα μεγαλύτερο αγκάθι στη ψυχή της. Ένα άγχος. Ένα στρες. Μία πίεση που δεν οφείλει να έχει.

Όμως, το «κακό» των συγκεκριμένων ερωτήσεων δεν αφορά μόνο τις γυναίκες που θέλουν και δεν μπορούν. Αφορά και τις γυναίκες που μπορούν, αλλά δεν θέλουν.

Συνήθως, κάποιοι άνθρωποι που έχουν φέρει στον κόσμο παιδιά, παίρνουν αυτόκλητα τον ρόλο να μεταλαμπαδεύσουν σε όλους την ευλογία - που φυσικά και είναι - του να έχεις παιδιά, ενώ δεν δέχονται πως κάποιος μπορεί να μην θέλει να βιώσει την ίδια εμπειρία με εκείνους.

Δεν συζητάμε για το τι συμβαίνει, αν η ερώτηση απευθυνθεί σε γυναίκα που βρίσκεται στα 30-40. Εκεί υπάρχει και ειρωνεία που μπορεί να αφορά την μη ύπαρξη συντρόφου, με διακριτικό κλείσιμο ματιού προς το... ράφι.

Μία γυναίκα, για κάποιους, δεν γίνεται να μη θέλει να γίνει μάνα. Μία γυναίκα για κάποιους τα λέει όλα αυτά, γιατί δεν γνώρισε εκείνον τον έναν και μοναδικό που θα της ξυπνήσει το μητρικό ένστικτο. Μία γυναίκα για κάποιους, αν δεν κάνει παιδιά - δεν έχει φτιάξει ποτέ τη ζωή της, δεν έχει εκπληρώσει την αποστολή της σε αυτή τη γη.

Ο Γρηγόρης Αρνααούτογλου κάλεσε τον Γιώργο Αλκαίο στην εκπομπή του και για μυριοστή φορά στην καριέρα του, υπέπεσε στο αιώνιο σφάλμα.

«Γιατί ρε Γιώργο δεν έκανες ένα παιδί;»

Προς μεγάλη έκπληξη των τηλεθεατών, ο τραγουδιστής δεν κατέβασε τα μάτια, δεν αναλώθηκε σε κλισέ, δεν έδειξε πως πειράχτηκε. Χάρισε με παρισσεία πληρωμένη απάντηση στον Αρναούτογλου και σε καθεμία και καθέναν που με ευκολία εκστομίζει ερωτήσεις, που είναι τουλάχιστον, αδιάκριτες.

Τάδε έφη ο Γιώργος Αλκαίος: «“Το θέμα δεν είναι το παιδί. Η αρχή γίνεται με τον συνοδοιπόρο. Και έχω και μία λέξη -δεν τη βρήκα εγώ, μου την είπε ένας πολύ αγαπημένος άνθρωπος- όλοι χρειαζόμαστε τον θεραπευτή μας. Άμα δεν βρούμε τον θεραπευτή μας δεν μπορούμε να προχωρήσουμε. Πώς να κάνω εγώ παιδί αν δεν έχω βρει αυτόν τον άνθρωπο; Και ξαφνικά θα κάνω εγώ αυτά που κάνανε οι παππούδες μας στους γονείς μας και οι γονείς μας σ’ εμάς; Και να γίνεται ένας φαύλος κύκλος; Δεν υπάρχει κανένας λόγος για το “εγώ” μου να φέρω ένα παιδί στον κόσμο -προς Θεού δεν πάω κόντρα σ’ εσένα- είναι καθαρά δικό μου θέμα αυτό”.

Ο παρουσιαστής επέμεινε ότι με όλη αυτή την αλλαγή που έχει συμβεί στη ζωή του τραγουδιστή (σ.σ.: έχει αποσυρθεί εδώ και χρόνια από τον χώρο και διαμένει στη Μήλο), το ιδανικό σενάριο θα ήταν και ο ερχομός ενός παιδιού.

Και τότε ο Γιώργος Αλκαίος μάγεψε: «Το πιστεύω και το ξέρω, δυστυχώς, όμως, το κοινωνικό πλαίσιο με τρομάζει πάρα πολύ. Γιατί ξέρεις τι σκέφτομαι; Σκέφτομαι τι αγωνία τραβάς εσύ αυτή τη στιγμή. Οπότε έρχεσαι εσύ που περνάς όλον αυτόν τον Γολγοθά, να μου πεις εμένα γιατί δεν κάνω παιδί. Και συγνώμη κι απ’ όλους τους γονείς, αλλά καταλαβαίνετε τι εννοώ».

Δείτε επίσης