People & Style

Χριστόφορος Παπακαλιάτης: «Ως το πρώτο επεισόδιο του “Mastro” έγραφα με το στυλό μου στο χαρτί»

Λίγο πριν την πρεμιέρα της νέας του σειράς «Maestro», ο δημιουργός της μιλά για την πορεία των 32 ετών στο χώρο του θεάματος

Χριστόφορος Παπακαλιάτης: «Ως το πρώτο επεισόδιο του “Mastro” έγραφα με το στυλό μου στο χαρτί»
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Τρεις μέρες απομένουν μέχρι την πολυαναμενόμενη πρεμιέρα της νέας σειράς του Χριστόφορου Παπακαλιάτη "Maestro", κι ο ίδιος μίλησε για το νέο του σίριαλ, για την πορεία του στο θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση, για τη συγγραφή, για τη βία και πώς πήρε την απόφαση να επιστρέψει στην τηλεόραση.

«Για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, είναι τόση η αγάπη, το πάθος και η λαχτάρα που έχω για τη σκηνοθεσία και το κομμάτι της κινηματογραφικής αφήγησης που, εκ των πραγμάτων, δεν υπήρχε χρόνος για να σκεφτώ να κάνω κάτι στο θέατρο. Μετά τις παραστάσεις με το «Αμαντέους» έκανα αμέσως την πρώτη κινηματογραφική μου ταινία, το «Αν». Στη συνέχεια έκανα την ταινία «Ενας άλλος κόσμος», αρχίζοντας να μοιράζω τον χρόνο μου ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αμερική. Ενώ προετοίμαζα την επόμενη ταινία μου, ήρθε η πανδημία και δυστυχώς πάγωσαν όλα. Η ιστορία που έγραψα μέσα στην πανδημία έγινε τελικά η τηλεοπτική σειρά «Maestro», αναφέρει ο ηθοποιός.

«Τα κείμενα που έγραφα από μικρό παιδί – γράφω από δέκα έντεκα χρόνων – είχαν πάντα σεναριακή μορφή, στην πραγματικότητα ήταν σκηνές για τον κινηματογράφο. Γενικότερα το γράψιμο ήταν και παραμένει για μένα μια πολύ προσωπική, βιολογική ανάγκη. Τα πάντα στη ζωή μου φιλτράρονται μέσω του γραψίματος. Ανεξάρτητα από το αν έγινα ηθοποιός στα δεκάξι μου χρόνια, ανεξάρτητα απ’ οτιδήποτε άλλο, όταν επέστρεφα το βράδυ στο σπίτι μου, στρωνόμουν στο γράψιμο», συμπληρώνει ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης.

«Είμαι ήδη τριάντα δύο χρόνια στον χώρο, ξεκίνησα πολύ μικρός, ενώ ήμουν ακόμη στο σχολείο, παιδί. Πιστεύω πως έκανα και εξακολουθώ να κάνω αυτό που θυμάμαι τον εαυτό μου πάντα να θέλει: να λέω ιστορίες, άλλοτε, ελπίζω, καλά, άλλοτε λιγότερο καλά, ανάλογα με την ηλικία, ανάλογα με την εποχή, ανάλογα με το κοινωνικό περιβάλλον. Αισθάνομαι πολύ ευτυχής που έχω φτάσει σ’ αυτή την ηλικία και μπορώ να παράγω: να σκηνοθετώ, να λέω ιστορίες, να φτιάχνω εικόνες, να γυρίζω το βράδυ στο σπίτι μου και να γράφω», λέει ο ταλαντούχος ηθοποιός.

Όσο για τη βία αναφέρει: «Σερφάροντας στο Διαδίκτυο, υπάρχουν βιντεάκια με βία που ένας ολόκληρος κόσμος τα βλέπει, θα έλεγες, με ηδονή. Οχι μόνο η Ελλάδα, αλλά η ανθρωπότητα ολόκληρη περνάει μια πολύ δύσκολη και πολύ ταραγμένη περίοδο που δεν μπορούμε να ξέρουμε αν ως συνέπειά της θα προκύψει μια ισορροπία ή μια ολοκληρωτική καταστροφή. Προσωπικά αποστρέφω το πρόσωπό μου, δεν την κοιτάζω τη βία στα μάτια. Προσπαθώ να παραμένω ψύχραιμος, να κρατώ τις ποιότητες και την αξιοπρέπεια όπως ο ίδιος τις ορίζω, παρά να παίρνω δημόσια θέση σε σχέση με όλα αυτά τα φοβερά που συμβαίνουν σαν να πρόκειται για ψυχαγωγία. Δεν μου αρέσει καθόλου που όλοι έχουν μια δημόσια θέση για πράγματα που δεν γνωρίζουν καν».

Κι όσο για τη νέα του σειρά επεσήμανε: «Ως το πρώτο επεισόδιο του «Maestro» έγραφα με το στιλό μου στο χαρτί. Από το δεύτερο επεισόδιο και μετά άρχισα, για πρώτη φορά στη ζωή μου, να γράφω στο λάπτοπ. Επειδή όμως είμαι ένας ιδιαίτερα συναισθηματικός άνθρωπος αναγνωρίζω πως το γράψιμο με το χέρι στο χαρτί έχει κάτι μοναδικό που δεν μπορεί τίποτε να το αντικαταστήσει. Γράφοντας με το στιλό, σκέφτεσαι διαφορετικά τα πράγματα απ’ ό,τι συμβαίνει όταν οι κινήσεις είναι μηχανικές».

«Maestro»: Πρεμιέρα Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου στις 22.30 στο Mega

Πηγή: In.gr

Δείτε επίσης