People & Style

«Au Revoir» κύριε Λύσανδρε – «Έφυγε» ο άνθρωπος που σέρβιρε ουίσκι στον Φρανκ Σινάτρα στην Πατησίων!

Ένας θρύλος της αθηναϊκής νύχτας, ο ιδιοκτήτης του παλαιότερου μπαρ της πόλης, του θρυλικού Au Revoir, άφησε την τελευταία του πνοή

«Au Revoir» κύριε Λύσανδρε – «Έφυγε» ο άνθρωπος που σέρβιρε ουίσκι στον Φρανκ Σινάτρα στην Πατησίων!
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Στα 84 του χρόνια έφυγε ένα από τα πιο εμβληματικά και αγαπητά πρόσωπα της Αθήνας, ο Λύσανδρος Παπαθεοδώρου - ο «κύριος Λύσανδρος» για τους θαμώνες του Au Revoir – που δημιούργησε το ιστορικό μπαρ που 64 ολόκληρα χρόνια μετά τα εγκαίνια του, αποτελεί ένα ιστορικό τοπόσημο της πόλης…

Βοηθός μπάρμαν στο ΞΕΝΙΑ των Δελφών, ένα από τα κορυφαία ξενοδοχεία της εποχής, γνώρισε εκεί τον Αριστομένη Προβελέγγιο - τον αρχιτέκτονα διεθνούς κύρους και συνεργάτη του γραφείου Le Corbusier στο Παρίσι – και μοιράστηκε μαζί του την ιδέα να φτιάξει κάτι δικό του… «Βρες το χώρο κι εγώ θα σε βοηθήσω» του λέει εκείνος και «με ξεχρεώνεις σιγά σιγά, όταν στρώσει η δουλειά!» Πραγματικά, ο Αριστομένης Προβελέγγιος θα επιμεληθεί το χώρο με την εξαιρετική διακόσμηση - που θα μείνει ως έχει ακόμα και σήμερα! – και το μπαρ Au Revoir θα ανοίξει στις 10 Μαρτίου 1958 στην οδό Πατησίων στον αριθμό 136, στη στάση Κεφαλληνίας. Και, μπορεί ο Προβελέγγιος να μην έπινε - «Του άρεσε το tomato juice, το Virgin Mary!» είχε αποκαλύψει σε συνέντευξη του ο κ. Λύσσανδρος – όμως, τόσο ο κύκλος των διανοουμένων στον οποίον ανήκε, όσο και το γεγονός ότι η Πατησίων εκείνη την εποχή ήταν το επίκεντρο της διασκέδασης με τα θέατρα και τους κινηματογράφους και την Κυψέλη που φιλοξενούσε τα κοσμικά στέκια του αθηναϊκού nightlife, έκαναν το μαγαζί πετυχημένο από τον πρώτο καιρό.

Θα γίνει στέκι, ιδιαίτερα καλλιτεχνών όπως οι Χατζηχρήστος, Αυλωνίτης, Στολίγκας, η Μάρω Κοντού, οι αδελφές Καλουτά, η Βέμπο, ο Τραϊφόρος, ο Ντίνος Ηλιόπουλος…

«Ο Ντίνος δεν έπινε, ένα ποτό έπαιρνε και με το ζόρι. Ερχόταν, όμως, για το φαγητό. Του άρεσαν οι ομελέτες μας. Τότε ήμασταν τρεις στο προσωπικό και μαγειρεύαμε κιόλας. Φτιάχναμε τραχανά από το χωριό, κάτι σπέσιαλ μπιφτεκάκια, και όταν ήθελε ο Ντίνος ή κανένας άλλος ηθοποιός καμιά μακαρονάδα. Με έπαιρναν τηλέφωνο από το θέατρο και τους την ετοίμαζα με δική μου, ειδική, μυστική σάλτσα» θα πει ο κ. Λύσσανδρος.

Στο πατάρι του μαγαζιού – και μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα -κλείνονταν πολλά ραντεβού ανάμεσα σε ζευγάρια – νόμιμα ή… όχι και τόσο! Χαρακτηριστικό το περιστατικό όπου ένας κύριος ήταν με μια κοπέλα και κάποια στιγμή ανοίγει η πόρτα, μπαίνει μια κυρία σε ενδιαφέρουσα και κοιτάει προς τα πάνω: «Γιώργο, έλα να φύγουμε που σε χρειάζομαι». Κατεβαίνει πρώτη η κοπέλα και γυρνάει και της λέει η κυρία «δεσποινίς μου, σας ευχαριστώ πολύ για την παρέα που κάνατε στον σύζυγό μου!», και ο κορυφαίος δημοσιογράφος και συγγραφέας Δημήτρης Ψαθάς που καθόταν στο μπαρ, έκανε το περιστατικό αυτό χρονογράφημα!

Το κορυφαίο γεγονός όμως με το οποίο έχει συνδεθεί η ιστορία του Au Revoir είναι ότι ο θρυλικός Φρανκ Σινάτρα πέρασε το κατώφλι του μετά την εμφάνισή του στο Ηρώδειο τον Μάιο του 1962! «Ήρθε ο Φρανκ Σινάτρα, αλλά μην τα παραλέμε, δεν ζήτησε να έρθει ειδικά στο Au Revoir. Αυτός που τον συνόδευε τον έφερε εδώ. Και δεν κάθισε, όπως λένε, στο μπαρ» είχε πει σε συνέντευξη του ο Λύσανδρος Παπαθεοδώρου και περιέγραψε ότι ο μεγάλος Αμερικανός ερμηνευτής είχε καθίσει στο μπροστινό τραπεζάκι που βλέπει από την τζαμαρία στην Πατησίων. «Είχε δε και το μπουκάλι του μαζί του. Δικό του ποτό, Jack Daniels. Κάθισε κάπου τρία τέταρτα. Ήταν μαζί ο συνοδός του και δύο ‘φουσκωτοί’ - στο διπλανό, όμως, τραπέζι. Αυτός τα έπινε μόνος του. Άφησε βεβαίως ένα πλουσιοπάροχο πουρμπουάρ, ακριβώς όπως θα άρμοζε σ’ έναν Σινάτρα».

Δείτε επίσης