People & Style

Τζεφ Μπέζος: Απέλυσε την οικονόμο του κι εκείνη του έκανε μήνυση για «ανθυγιεινές συνθήκες»

Η Mercedes Wedaa εργαζόταν στην οικία του δισεκατομμυριούχου στο Σιάτλ για τρία χρόνια

Τζεφ Μπέζος: Απέλυσε την οικονόμο του κι εκείνη του έκανε μήνυση για «ανθυγιεινές συνθήκες»
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Η πρώην οικονόμος του Τζεφ Μπέζος κατηγορεί το αφεντικό της Amazon για φυλετικές διακρίσεις και κακές συνθήκες εργασίας. Ισχυρίζεται μάλιστα ότι εργαζόταν 14 ώρες την ημέρα χωρίς διάλειμμα και σε ανθυγιεινές συνθήκες.

Επιπροσθέτως, θεωρεί ότι απολύθηκε άδικα επειδή παραπονιόταν για διακρίσεις. Η ίδια, μαζί με άλλους εργαζόμενους είπαν πως έπρεπε να σκαρφαλώνουν από τα παράθυρα για να έχουν πρόσβαση στα μπάνια στη διάρκεια πολύωρης βάρδιας, καθώς τους είχαν απαγορεύσει να χρησιμοποιούν μπάνιο στο εσωτερικό της κεντρικής οικίας.

Επίσης, δεν τους επιτρεπόταν να κάνουν διάλειμμα ή να τρώνε μεσημεριανό, σύμφωνα με την αγωγή που κατατέθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο της Κομητείας Κινγκ στο Σιάτλ, αλλά ο δικηγόρος του Μπέζος απέρριψε τους ισχυρισμούς, λέγοντας ότι “δεν έχουν καμία αξία”.

Όπως αναφέρει το InStyle.gr, η αγωγή είναι εναντίον του δισεκατομμυριούχου και δύο εταιρειών τις οποίες χρησιμοποιεί για να διαχειρίζεται τις προσωπικές επενδύσεις και τα ακίνητά του, Zefram LLC και Northwestern LLC. Η Wedaa εργαζόταν για την κεντρική οικία του Μπέζος στο Σιάτλ στο πολυτελές προάστιο της Μεντίνα, αλλά μερικές φορές εργαζόταν και στα άλλα σπίτια του. Φέρεται ο Μπέζος να πλήρωσε 10 εκατ. δολάρια για την έκταση το 1998, στην οποία διαθέτει δύο σπίτια.

Προσλήφθηκε τον Σεπτέμβριο του 2019 και αργότερα έγινε επικεφαλής οικονόμος, επιβλέποντας πέντε έως έξι άτομα. Μερικές φορές είχε επικοινωνία με τον δισεκατομμυριούχο όταν αυτός ήταν στο σπίτι, υποστηρίζεται στην αγωγή.

Η Wedaa πληρώθηκε με εξαψήφιο ποσό και απολύθηκε για ζητήματα απόδοσης, είπε γνώστης της υπόθεσης στο Geekwire. Ήταν μετά την απόλυσή της που κατήγγειλε τα ζητήματα με τον Μπέζος. Πριν εργαστεί γι’ αυτόν ήταν οικονόμος σε πλούσιες και υψηλού προφίλ οικογένειες για 18 χρόνια, σύμφωνα με την αγωγή. Υποστηρίζει ότι μερικές φορές εργαζόταν έως και 14 ώρες τη μέρα χωρίς να κάνει διάλειμμα ή να μπορεί να καθίσει κάπου να ξεκουραστεί.

Αναφέρει επίσης ότι δεν υπήρχε εύλογα προσβάσιμο μπάνιο για τις οικιακές βοηθούς και για 18 μήνες αναγκάζονταν να σκαρφαλώνουν έξω από το δωμάτιο του πλυσταριού προτού τρέξουν σ’ ένα μονοπάτι για ένα λεβητοστάσιο για να χρησιμοποιήσουν την τουαλέτα. Υποστηρίζει ότι οι οικιακές βοηθοί συχνά παρουσίασαν ουρολοίμωξη επειδή δεν μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τουαλέτα όταν τη χρειάζονταν.

Στην αγωγή υποστηρίζεται ότι “κανείς δεν είπε ποτέ στη Wedaa ότι δικαιούται διάλειμμα και ποτέ δεν της είπε κανείς να κάνει διάλειμμα. Δεν γνώριζε ότι δικαιούτο νομικά να ξεκουραστεί και να κάνει διάλειμμα για μεσημεριανό” Αλλά ο δικηγόρος του Μπέζος είπε στην DailyMail.com ότι βασικά ήταν η ίδια υπεύθυνη για το δικό της διάλειμμα και τις ώρες των γευμάτων της. Η ίδια υποστηρίζει ότι οι διευθυντές της οικίας τη μεταχειρίζονταν και αργότερα και τις υπόλοιπες ισπανόφωνες οικιακές βοηθούς, διαφορετικά από τους Καυκάσιους εργαζομένους. Υποστηρίζει ότι την κορόιδευαν, εξευτέλιζαν, της έδειχναν ασέβεια και τη μείωναν. Στη αγωγή της υποστηρίζει ότι επειδή παραπονέθηκε για “διάκριση, αντίποινα, παραβίαση των νόμων για τους μισθούς και το ωράριο, παραβιάσεις των νόμων για την υγεία και την ασφάλεια στον χώρο εργασίας και τους νόμους κατά της πρόσληψης εργαζομένων χωρίς έγγραφα” οι διευθυντές αντεπιτέθηκαν και την απέλυσαν.

Δείτε επίσης