People & Style

Κρις Χέμσγουορθ: Ανακάλυψε πως έχει γενετική προδιάθεση για τη νόσο του Αλτσχάιμερ

Ο Αυστραλός ηθοποιός, που έγινε διάσημος από την ταινία «Thor» δήλωσε ότι ανήκει στο 2%-3% του πληθυσμού με το γονίδιο-φορέα στο DNA του

Κρις Χέμσγουορθ: Ανακάλυψε πως έχει γενετική προδιάθεση για τη νόσο του Αλτσχάιμερ
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Στην αποκάλυψη πως έχει γενετική προδιάθεση στη νόσο του Αλτσχάιμερ προχώρησε χθες το βράδυ ο δημοφιλής ηθοποιός του Χόλιγουντ Κρις Χέμσγουορθ, με αφορμή την πρεμιέρα της νέας τηλεοπτικής σειράς ντοκιμαντέρ με τον τίτλο «Limitless» (στα ελληνικά, «Χωρίς Όρια») του National Geographic Channel.

Ο 39χρονος Αυστραλός ηθοποιός, ο οποίος έγινε παγκοσμίως διάσημος από τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην ταινία «Thor» και είναι γνωστός για τους σωματικά απαιτητικούς ρόλους του, ανέλαβε μια νέα πρόκληση στο ντοκιμαντέρ έξι επεισοδίων που προβάλλεται στην πλατφόρμα Disney+ και στο Nat Geo TV.

Σε μια προσπάθεια να εξερευνήσει διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους οι άνθρωποι μπορούν να ζήσουν πιο υγιεινά και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ο Χέμσγουορθ αντιμετωπίζει μια σειρά από επικές σωματικές προκλήσεις, όπως καταδύσεις σε παγωμένα νερά ή αναρρίχηση σε ουρανοξύστες.

Ωστόσο, στο πέμπτο επεισόδιο, με τίτλο «Memory» (στα ελληνικά, «Μνήμη») ο πρωταγωνιστής του Χόλιγουντ ανακάλυψε ότι φέρει το γονίδιο-φορέα της νόσου του Αλτσχάιμερ, λαμβάνοντας -κατά την διάρκεια των γυρισμάτων και μπροστά στην κάμερα- τα αποτελέσματα του τεστ DNA, στο οποίο είχε υποβληθεί για τις ανάγκες της νέας σειράς.

Οι εξετάσεις έδειξαν πως το DNA του έχει ένα διπλό γονίδιο «APOE4», γεγονός που αυξάνει 8-10 φορές τις πιθανότητες να προσβληθεί μελλοντικά τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Η περίπτωσή του είναι εξαιρετικά σπάνια καθώς σύμφωνα με τους επιστήμονες το συγκεκριμένο γονίδιο υπάρχει στο 2-3% του πληθυσμού και δεν σημαίνει αυτομάτως πως θα αντιμετωπίσει την νόσο. Όμως, όπως παραδέχτηκε σε δηλώσεις του ο ίδιος και ο παππούς του διαγνώστηκε με Αλτσχάιμερ και συνεπώς υπάρχει οικογενειακό ιστορικό.

Παρά τα «σοκαριστικά» νέα για την υγεία του ο Κρις Χέμσγουορθ παραμένει αισιόδοξος και αποφασισμένος να αντιμετωπίσει κάθε πρόκληση στο μέλλον: «Στους περισσότερους από εμάς, μας αρέσει να αποφεύγουμε τις συζητήσεις γύρω από τον θάνατο. Όμως, κάποιοι δείκτες μας υποδεικνύουν τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουμε και τότε, βυθιζόμαστε στην πραγματικότητα της θνησιμότητας. Νιώθω ευγνώμων που υπάρχουν στο "οπλοστάσιό" μου τα... εργαλεία (της επιστήμης και της ιατρικής) που θα με κάνουν να προετοιμαστώ καλύτερα και να αποτρέψω να προχωρήσουν τα πράγματα σε αυτό το θέμα. (Είναι σημαντικό πως) τα προληπτικά μέτρα προσφέρουν μεγάλο όφελος στην υπόλοιπη ζωή μας. Κι αυτό σκοπεύω να κάνω».

Δείτε επίσης