People & Style

Πρίγκιπας Χάρι: Ο... πικραμένος «Τσάντλερ» των ανακτόρων

Η καυστική κριτική του BBC για τη «Ρεζέρβα», το αξεπέραστο τραύμα της Νταϊάνα και η «όαση» Μέγκαν

Πρίγκιπας Χάρι: Ο... πικραμένος «Τσάντλερ» των ανακτόρων
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Τα απομνημονεύματα του Χάρι, «Spare» (Ρεζέρβα), μπορούν να διαβαστούν σαν η εξομολόγηση ενός οργισμένου πρίγκιπα, να εξεταστούν ως το αλαζονικό παραλήρημα ενός ζάμπλουτου Βρετανού και να… ξεχαστούν ως το ερωτικό γράμμα προς μια δευτεραγωνίστρια Αμερικανίδα, που κανείς στο μεγάλο νησί της Ευρώπης δεν συμπάθησε ποτέ.

Το BBC στην καυστική κριτική του για το έργο του μικρού πρίγκιπα, όπως αποκαλούσαν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης τον Χάρι, όταν ακόμα ήταν ένας έφηβος επαναστάτης (ίσως και) με αιτία, πάει ένα βήμα παραπάνω και κάνει λόγο για το μακροσκελές κείμενο ενός θυμωμένου μεθύστακα.

Ο Χάρι δεν φείδεται λεπτομερειών, ούτε των συστατικών εκείνων, που μετατρέπουν τα απομνημονεύματα ενός εξόριστου πρίγκιπα στο εύπεπτο ροζ ανάγνωσμα για τη ζωή του… κυρίου Μαρκλ στις ΗΠΑ. Αφηγείται δηλαδή πόσο του άρεσε να κάνει τσιγαριλίκι μετά το δείπνο και πόσο ανησυχούσε μήπως οι καπνοί, που περίπου έβγαιναν από τα αυτιά του, τον προδώσουν στους γείτονες της οικογένειάς του. Ομοίως δίνει πολλές πιπεράτες λεπτομέρειες για την απώλεια της παρθενίας του πίσω από ένα μπαρ, που προκαλούν τον γέλωτα όταν συνδυάζονται με το βαρύ κρύο που επικρατεί τα βράδια στην αγγλική εξοχή, ενώ μιλά εκτενώς για την αηδία που του προκαλούσαν τα κορίτσια που γνώριζαν εκείνον και τον αδελφό του Γουίλιαμ και ολοφάνερα την ίδια ώρα φαντάζονταν τον εαυτό τους με το στέμμα στο κεφάλι τους!

Αν κάτι γίνεται κατανοητό για τη ζωή του Χάρι, πριν την έλευση της Μέγκαν στην καθημερινότητα του, είναι ότι ενώ ζούσε μέσα στον πλούτο και μπροστά στους προβολείς της δημοσιότητας, ήταν περισσότερο παρατηρητής των όσων συνέβαιναν στο παλάτι παρά συμμετέχοντας των σχεδίων των μελών του.

Και ενώ κανείς δεν μπορεί να καταλάβει, γιατί ένας πρίγκιπας στέγνωνε μόνος του τα ρούχα του στο καλοριφέρ ή σχεδίαζε καταδρομικές επισκέψεις σε καταστήματα για να πάρει γρήγορα και αθόρυβα τα αγαπημένα του φαγητά, σολωμό και γιαούρτι, όλοι θα συγκινηθούν με τις πολλές περιγραφές της μοναχικής διαδρομής του μέσα σε τόσο κόσμο και τις κρίσεις πανικού που τον ταλαιπωρούσαν για πολλά χρόνια. Ίσως μια από τις πιο συγκινητικές στιγμές που αποδεικνύει και τον θαυμασμό του στη γιαγιά του, είναι η ιστορία για το πως ανακάλυψε ότι φορούσε ακουστικά, ενώ την παρατηρούσε να παρακολουθεί ένα κοντσέρτο στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, μια μέρα που εκείνη ήταν ιδιαίτερα φορτισμένη και κουρασμένη.

Ο Χάρι αποκαλύπτει τον αγαπημένο του τηλεοπτικό χαρακτήρα και πολλά περισσότερα για τον εαυτό του, όταν λέει ότι αν έπαιζε στα διάσημα "Φιλαράκια" θα ήταν ο Τσάντλερ, ο έξυπνος και ευαίσθητος χαρακτήρας της αγαπημένης παρέας που μέσα από τα συνεχή αστεία του ξόρκιζε τα βαθιά τραύματα της παιδικής του ηλικίας. Για τον πρίγκιπα Χάρι το βασικό τραύμα της ζωής του ήταν ο θάνατος της Νταιάνα, που υπεραγαπούσε, όπως γίνεται κατανοητό από την πρώτη έως την τελευταία σελίδα του βιβλίου του. Είναι άλλωστε και ο λόγος που μισεί τα μέσα ενημέρωσης, τα οποία και κατηγορεί ανοιχτά για τον θάνατο της, αφού θεωρεί ότι αν δεν την κυνηγούσαν με τόση επιμονή εκείνη τη μοιραία νύχτα του Αυγούστου στο Παρίσι το 1997, η μητέρα του θα ήταν ακόμα κοντά του.

Η επιμονή του να επιστρέφει στον τόπο του θανάτου της για να συνδέεται ξανά μαζί της, αλλά και οι καυγάδες με τον αδελφό του που ξεκίνησαν όταν εκείνη δεν ήταν πια δίπλα τους για να λύνει τις διαφορές τους και να τους δείχνει όσα τους ενώνουν και όχι αυτά που τους φέρνουν αντιμέτωπους, αποδεικνύει πόσο καταλυτική ήταν στην εξέλιξη του η απουσία της. Εκεί αποδίδει και ο ίδιος τις αυτοκαταστροφικές του τάσεις και το κενό που ένιωθε μέχρι να εμφανιστεί η Μέγκαν στη ζωή του, η πιο όμορφη γυναίκα που είχε δει μέχρι τότε, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

Και κάπου εκεί οι αναγνώστες μάλλον θυμώνουν, όχι γιατί οι αναφορές στον πατέρα του και στον αδελφό του αποδεικνύονται λίγες και ελλιπείς (εκτός από το σημείο που εξηγεί πως ο σημερινός βασιλιάς του έμαθε να αγαπά τον Σαίξπηρ και το άρωμα του Dior, αποκαλύπτοντας ότι και εκείνος ακόμη κρατά το αρκουδάκι που τον είχε βοηθήσει να ξεπεράσει τη μοναχική παιδική του ηλικία), αλλά γιατί για μια ακόμα φορά καλούνται να ακούσουν για την τελειότητα της Αμερικανίδας ηθοποιού που τον έσωσε από την τραγωδία της ζωής του στο παλάτι.

Όπως έγραψε το BBC στην κριτική του για το βιβλίο του, το Netflix θα πρέπει να είναι εξοργισμένο με τον Χάρι, επειδή τον πλήρωσε χρυσάφι για το κάτι παραπάνω από όσα είχε πει στις συνεντεύξεις του μέχρι σήμερα και αυτός τελικά τα κράτησε όλα, την αλαζονεία και την πικρία, την αφέλεια και το πείσμα, την αγάπη και το μίσος για το βιβλίο του που είναι σίγουρο ότι θα κάνει τρελές πωλήσεις.

Δείτε επίσης