People & Style

Τζασίντα Άρντερν:Η εκκλησία των Μορμόνων, ο Τόνι Μπλερ και η συμμετοχή στο Gay Pride

Η πολιτικός των ρεκόρ και των ρηξικέλευθων αποφάσεων που διαχειρίστηκε μερικές από τις μεγαλύτερες κρίσεις στη ιστορία της χώρας, αποφάσισε να φύγει…

Τζασίντα Άρντερν:Η εκκλησία των Μορμόνων, ο Τόνι Μπλερ και η συμμετοχή στο Gay Pride
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Έχει πάθος με τη μουσική και στον ελεύθερο χρόνο της παίζει μουσική σαν DJ, ενώ ήταν ο πρώτος ηγέτης της Νέας Ζηλανδίας που συμμετείχε στο Gay Pride του Όκλαντ, τον Φεβρουάριο του 2018: Πριν φύγει, μόλις στα 42 της, κατάφερε να πετύχει μερικά πολύ σημαντικά ρεκόρ: είναι η τρίτη γυναίκα πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, ο νεότερος ηγέτης της χώρας από το 1856 και ο νεότερος ηγέτης στην ιστορία του Εργατικού Κόμματος!

pride

«Είμαι άνθρωπος, οι πολιτικοί είναι άνθρωποι. Δίνουμε ό,τι μπορούμε για όσο μπορούμε. Και μετά ήρθε η ώρα. Και για μένα, ήρθε η ώρα», δήλωσε με δάκρυα στα μάτια η Τζασίντα Άρντερν, καθώς ανακοίνωνε την παραίτηση της από τη θέση της πρωθυπουργού της Νέας Ζηλανδίας…

metondiko

«Ήρθε η ώρα. Φεύγω, γιατί με έναν τόσο προνομιακό ρόλο έρχεται και η ευθύνη. Την ευθύνη να ξέρεις πότε είσαι το κατάλληλο άτομο για να ηγηθείς και επίσης πότε δεν είσαι» είπε καθώς έκλεινε μια ιδιαίτερα επιτυχημένη θητεία που πέρασε από πολλές συμπληγάδες…

Οι κρίσεις και η υποδειγματική της στάση

Στις 16 Μαρτίου 2019, ένας ένοπλος 28χρονος ακροδεξιός Αυστραλός άνοιξε πυρ διαδοχικά σε ένα τζαμί και ένα ισλαμικό κέντρο στο Κράισττσερτς σκοτώνοντας 51 ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 50, ενώ μετέδιδε την επίθεση μέσω live streaming… Την επόμενη μέρα η Άρντερν πέρασε χρόνο με τις οικογένειες των θυμάτων φορώντας χιτζάμπ για να τους τιμήσει, ενώ δεσμεύτηκε να αλλάξει το νόμο περί οπλοκατοχής, και μαζί με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν προήδρευσε της συνόδου κορυφής για την αποτροπή μετάδοσης τρομοκρατικού περιεχομένου μέσω διαδικτύου.

neozilandi

Επιλογή της ήταν επίσης να μην αναφέρεται ονομαστικά στο δράστη αλλά να εστιάσει στα θύματα, σε μια προσπάθεια να διατηρήσει κλίμα ενότητας, λέγοντας σε τηλεοπτικό της διάγγελμα: «Δεν θα με ακούσετε ποτέ να αναφέρω το όνομα του εκτελεστή του Κράισττσερτς. Είναι τρομοκράτης. Είναι εγκληματίας. Σας εκλιπαρώ να αναφέρετε τα ονόματα των θυμάτων και όχι το όνομα του άντρα που πήρε τις ζωές τους».

Στη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης του Covid-19, φροντίζει η ίδια να ενημερώνει τακτικά τους συμπολίτες της με ειλικρίνεια και χιούμορ κάνοντας ακόμα και Facebook live, ενώ μείωσε κατά 20% τον μισθό της ως ένδειξη αλληλεγγύης στους συμπολίτες της που έχουν πληγεί από την κρίση. Υπογραμμίζοντας τη σημασία της κοινωνικής αποστασιοποίησης στη διάρκεια του εορτασμού του Πάσχα, έστειλε μέσω Instagram ένα μήνυμα στα παιδιά της χώρας εξηγώντας γιατί δεν θα μπορέσουν να κάνουν με τους φίλους τους το παραδοσιακό «κυνήγι των πασχαλινών αυγών» που αφήνει κάθε χρόνο το «Λαγουδάκι του Πάσχα» και προτείνοντας εναλλακτικές για να τηρήσουν το έθιμο όντας σε καραντίνα…

Τα πρώτα χρόνια και η «jacindamania»

Τίποτα δεν έδειχνε οτι το κοριτσάκι που γεννήθηκε στις 26 Ιουλίου το 1980 σε οικογένεια Μορμόνων και μεγάλωσε στη Μουρουπάρα, μια φτωχή πόλη στα βόρεια της χώρας, θα έφτανε να γίνει πρωθυπουργός της χώρας…

«Δεν ήταν ασυνήθιστο να βλέπεις παιδιά υποσιτισμένα και ξυπόλητα» έχει πει για τον τόπο και τις συνθήκες όπου μεγάλωσε. Η οικογένειά της μετακόμισε αργότερα σε ένα προάστιο του Όκλαντ, όπου η ίδια αποφοίτησε από το λύκειο και σπούδασε Επικοινωνία, ενώ ταυτόχρονα, ξεκίνησε την πολιτική σταδιοδρομία της και εντάχθηκε στο Εργατικό Κόμμα της Νέας Ζηλανδίας το 1999, σε ηλικία 17 ετών. Σύντομα, έγινε μέλος της στενής ομάδας συνεργατών της πρωθυπουργού Έλεν Κλαρκ η οποία έγινε μέντοράς της, ενώ το 2005 δήλωσε αγνωστικίστρια εγκαταλείποντας την εκκλησία των Μορμόνων εξαιτίας των ομοφοβικών θέσεων της... Την ίδια χρονιά βρέθηκε στην Αγγλία όπου εργάστηκε για δυόμισι χρόνια στο γραφείο του τότε Βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ κι έπειτα εξελέγη πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Σοσιαλιστικής Νεολαίας (IUSY).

timema

Το 2008 εκπροσώπησε το Εργατικό Κόμμα στις βουλευτικές εκλογές στην περιοχή Γουάικατο και η ίδια κέρδισε μια θέση στο Κοινοβούλιο και σε ηλικία 28 ετών έγινε το νεότερο μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων. Τον Μάρτιο του 2017 εξελέγη αντιπρόεδρος του κόμματος και δύο μήνες μετά, όταν ο πρόεδρος Άντριου Λιτλ παραιτήθηκε, τον αντικατέστησε, κι έτσι, στα 37 της, έγινε η νέα αρχηγός της αντιπολίτευσης και η νεότερη ηγέτης στην ιστορία του Εργατικού Κόμματος.

Μετά από αυτό η δημοτικότητα του Εργατικού Κόμματος εκτοξεύτηκε, και ένα μήνα πριν από τις εκλογές οι δημοσκοπήσεις του έδιναν την πρωτιά στην πρόθεση ψήφου. Η Άρντεν ξεκίνησε εκστρατείες για δωρεάν τριτοβάθμια εκπαίδευση, αποποινικοποίηση της άμβλωσης και ένα πρόγραμμα φροντίδας για τα φτωχά παιδιά. Λαμπερή, χαμογελαστή και ιδιαίτερα φωτογενής, τα μίντια σύντομα άρχισαν να αναφέρονται στην «jacindamania» και να τη συγκρίνουν με τον Τριντό στον Καναδά και τον Ομπάμα στις ΗΠΑ…

vogue

Το Εργατικό Κόμμα κέρδισε το 35,7% των ψήφων και, στις 19 Οκτωβρίου 2017, σχημάτισε κυβέρνηση συνεργασίας με άλλα δύο κόμματα και η Άρντεν έγινε η τρίτη γυναίκα πρωθυπουργός στην ιστορία της Νέας Ζηλανδίας και η νεότερη από το 1856.

Με την κόρη στον ΟΗΕ…

Έχοντας σχέση από το 2013 με τον τηλεπαρουσιαστή Κλαρκ Γκέιφορντ, στις 22 Ιουνίου 2018 απέκτησαν το πρώτο τους παιδί, ένα κοριτσάκι στο οποίο έδωσαν το όνομα Νιβ, μάλιστα την εγκυμοσύνη της ανακοίνωσε η ίδια στα κοινωνικά δίκτυα στις 19 Ιανουαρίου 2018, ενημερώνοντας τους συμπολίτες της ότι είχε μάθει το νέα λίγες μέρες πριν από την εκλογή της και ότι σκόπευε να πάρει έξι εβδομάδες άδειας μητρότητας μετά τον τοκετό!


Λίγους μήνες μετά τη γέννηση της κόρης της, τον Σεπτέμβριο του 2018, συμμετείχε στη Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, συνοδευόμενη από το σύντροφό της και το μωρό τους. «Με τη Νιβ είμαστε πολλές ώρες μαζί όταν είμαι στη Νέα Ζηλανδία, δεν μπορούσα να την αφήσω μακριά μου για τόσες μέρες», δήλωσε για την απόφαση της να πάρει μαζί της το μόλις τριών μηνών μωρό…

Δείτε επίσης