People & Style

Όσκαρ 2023: «Kυρίες μου, μην αφήσετε κανέναν να σας πει ότι πέρασε η μπογιά σας!»

Ποια είναι η 60χρονη Mισέλ Γιο, η πρώτη Ασιάτισσα ηθοποιός που κατακτά το χρυσό αγαλματίδιο

Όσκαρ 2023: «Kυρίες μου, μην αφήσετε κανέναν να σας πει ότι πέρασε η μπογιά σας!»
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Η ερμηνεία της στην ταινία «Τα πάντα όλα» («Everything Everywhere All at Once») ήταν από την αρχή ανάμεσα στα φαβορί και τελικά η 60χρονη ηθοποιός έγραψε ιστορία, καθώς είναι η πρώτη Ασιάτισσα που πήρε Όσκαρ!

Σε μία συγκινητική ομιλία, κατά τη διάρκεια της τελετής, η Γιο έδωσε το δικό της μήνυμα, λέγοντας:

«Για όλα τα μικρά αγόρια και κορίτσια που μου μοιάζουν και με βλέπουν απόψε, αυτό είναι ένας φάρος ελπίδας και δυνατοτήτων. Kυρίες μου, μην αφήσετε κανέναν να σας πει ότι πέρασε η μπογιά σας».

Στη συνέχεια, η ηθοποιός είπε: «Δεν θα στεκόμουν εδώ απόψε χωρίς τους Ντάνιελς, χωρίς την A24, χωρίς το καταπληκτικό καστ και το συνεργείο μου, χωρίς όλους όσοι συμμετείχαν στην ταινία. Αλλά πρέπει να το αφιερώσω αυτό στη μαμά μου, σε όλες τις μαμάδες του κόσμου, γιατί είναι πραγματικά οι σούπερ ήρωες και χωρίς αυτές κανένας από εμάς δεν θα βρισκόταν εδώ απόψε. Είναι 84 ετών και θα της το πάρω αυτό στο σπίτι. Παρακολουθεί αυτή τη στιγμή στη Μαλαισία με την οικογένεια και τους φίλους μου. Σας αγαπώ παιδιά. Θα σας το φέρω σπίτι. Και επίσης στην ευρύτερη οικογένειά μου, στο Χονγκ Κονγκ, όπου ξεκίνησα την καριέρα μου. Σας ευχαριστώ που με αφήσατε να σταθώ στους ώμους σας, που μου δώσατε ένα πόδι για να μπορέσω να είμαι εδώ σήμερα. Και στα βαφτιστήρια μου, στις αδελφές μου, σε όλες τους, στους αδελφούς μου, στην... Θεέ μου, στην οικογένειά μου. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Ευχαριστώ την Ακαδημία. Αυτό είναι ιστορία που γράφεται! Σας ευχαριστώ!».

Από κορίτσι του Μποντ, μεσήλικη σε κρίση…

Γεννημένη στη Μαλαισία το 1963, η Γιο, πριν κάνει καριέρα στην υποκριτική, ξεκίνησε στη βιομηχανία του θεάματος ως χορεύτρια, ασχολούμενη με τους παραδοσιακούς κινεζικούς χορούς. Το ντεμπούτο της έγινε στο φιλμ δράσης του Χονγκ Κονγκ «Yes, Madam», στο οποίο πρωταγωνίστησε στο πλευρό της Μάγκι Τσενγκ, με την ταινία να σημειώνει τεράστια επιτυχία και να καθιερώνει τη Γιο ως κορυφαία ηθοποιό στον κινηματογράφο του Χονγκ Κονγκ.

kinezikitexni

Στην πορεία η Γιο αναλαμβάνει να υποδυθεί ένα πλήθος διαφορετικών ρόλων, αναδεικνύοντας την ευελιξία της ως ηθοποιός, ενώ έχει πρωταγωνιστήσει σε πολλές ταινίες πολεμικών τεχνών, συμπεριλαμβανομένων των κλασικών «Wing Chun» και «Tai Chi Master», αλλά και στο πλάι του Πιρς Μπρόσναν σε μια από τις ταινίες της σειράς Τζέιμς Μποντ («Το αύριο ποτέ δεν πεθαίνει» - «Tomorrow Never Dies»).

tomorowneverdies

Τα τελευταία χρόνια έχει χαρακτηριστεί ως μια από τις πιο ταλαντούχες ηθοποιούς της γενιάς της στο Χόλιγουντ, εμφανιζόμενη σε αρκετές ταινίες blockbuster, όπως τα «Τίγρης και Δράκος» («Crouching Tiger, Hidden Dragon») – με την εξαιρετική της ερμηνεία να της χαρίζει διεθνή αναγνώριση - «Αναμνήσεις μιας γκέισας» («Memoirs of a Geisha») και «Φύλακες του Γαλαξία 2» («Guardians of the Galaxy Vol. 2»).

galaxiastragoyda

Η κορυφαία αναγνώριση θα έρθει όμως με το ρόλο της μεσόκοπης Κινεζοαμερικανίδας ιδιοκτήτριας ενός μαγαζιού με πλυντήρια, η οποία βιώνει την απόγνωση καθώς η ζωή της είναι σε διαρκή περιδίνηση αλλά ξαφνικά διαπιστώνει ότι έχει δυνάμεις υπερήρωα και μπορεί να μεταπηδήσει σε πολλαπλά παράλληλα σύμπαντα, εκεί όπου είναι η απόλυτη ηρωίδα!

evertythingoalkkk

tapantatrioe

Πρότυπο για τους Ασιάτες ηθοποιούς, η Γιο έχει λάβει πολυάριθμες διακρίσεις για τη δουλειά της, συμπεριλαμβανομένων βραβείων από κινηματογραφικά φεστιβάλ και κριτικούς οργανισμούς και με τη νίκη της στα Όσκαρ του 2023 καταρρίπτει τα εμπόδια και ανοίγει τον δρόμο για μεγαλύτερη εκπροσώπηση της Ασίας στο Χόλιγουντ, αποτελώντας ένα σημαντικό ορόσημο στην ιστορία του κινηματογράφου.

psychedelico

Δείτε επίσης