Περιβάλλον

Έκκληση από τους θεσμούς του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το περιβάλλον

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

EU Flag in European Union building Brussels

Οι θεσμοί του Συμβουλίου της Ευρώπης απευθύνουν έκκληση προς όλες τις ευρωπαϊκές χώρες να αξιοποιήσουν πλήρως τα εργαλεία που έχουν για να βοηθήσουν στην οικοδόμηση και διατήρηση ενός υγιούς περιβάλλοντος για τις επόμενες γενιές.

Σε κοινή τους δήλωση, η γενική γραμματέας του Συμβουλίου, Μαρίγια Πεϊτσίνοβιτς Μπούριτς (Marija Pejčinović Burić), ο πρόεδρος της επιτροπής υπουργών του Συμβουλίου και αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου Ρικ Ντάεμς (Rik Daems) υπογραμμίζουν ότι η κλιματική αλλαγή αποτελεί σοβαρή απειλή για την ευημερία μας και δεσμεύονται να εργαστούν σε ένα νέο νομικό κείμενο για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το περιβάλλον, σύμφωνα και με σχετική δήλωση του Συμβουλίου που εγκρίθηκε τον περασμένο μήνα.

«Η Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, η οποία γίνεται φέτος 70 ετών, βοηθά στην προστασία της ανθρώπινης ζωής, των οικογενειών και των εστιών μας, από περιβαλλοντικές απειλές και σε όλες τις άλλες περιστάσεις», σημειώνουν και υπενθυμίζουν ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου έχει ήδη αποφανθεί σε περίπου 300 υποθέσεις που σχετίζονται με το περιβάλλον, καλύπτοντας θέματα που κυμαίνονται από επικίνδυνες βιομηχανικές δραστηριότητες έως τη διαχείριση αποβλήτων και τη ρύπανση.

«Η νομολογία του Δικαστηρίου συνέβαλε στη διασφάλιση του δικαιώματος των ανθρώπων να μεταβιβάζουν και να λαμβάνουν πληροφορίες σχετικά με περιβαλλοντικά ζητήματα, να ενώνουν τις δυνάμεις τους με άλλους, να συμμετέχουν σε αποφάσεις που τους επηρεάζουν και να αμφισβητούν επίσημες αποφάσεις στο δικαστήριο», αναφέρουν στην κοινή τους δήλωση οι τρεις θεσμοί, ενώ προσθέτουν ότι σε εθνικό επίπεδο, η σύμβαση μπορεί να πιέσει τις κυβερνήσεις να λάβουν ταχύτερα και πιο δραστικά μέτρα για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

«Καθώς οι χώρες σε ολόκληρη την Ευρώπη αναδύονται από το καθεστώς περιορισμών και βλέπουν προς το μέλλον, πρέπει να χρησιμοποιήσουμε πλήρως τα εργαλεία που έχουμε -συμπεριλαμβανομένων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων -για να βοηθήσουμε στην οικοδόμηση και διατήρηση ενός υγιούς περιβάλλοντος για τις επόμενες γενιές». «Πρέπει, επίσης, να σκεφτούμε πώς να “ακονίσουμε” περαιτέρω αυτά τα εργαλεία για να τα καταστήσουμε όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά», τονίζουν χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, υπογραμμίζουν πως προσβλέπουν με ανυπομονησία στη Διεθνή Διάσκεψη Υψηλού Επιπέδου με θέμα «Ανθρώπινα Δικαιώματα για τον Πλανήτη», η οποία θα διεξαχθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στις 5 Οκτωβρίου, και στις συζητήσεις για τη συμβολή της δημοκρατίας στη διάσωση του περιβάλλοντος, που έχουν προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν στο φετινό Παγκόσμιο Φόρουμ για τη Δημοκρατία στο Στρασβούργο από τις 16 έως τις 18 Νοεμβρίου.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η προστασία του περιβάλλοντος συμβαδίζουν. Πρέπει να αξιοποιήσουμε πλήρως και να ενισχύσουμε περαιτέρω τα ισχυρά εργαλεία που έχουμε για να βοηθήσουμε στην οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος για όλους μας», καταλήγουν.

Δείτε επίσης