Περιβάλλον

Η θαλάσσια ζωή και ο κίνδυνος από τα «σκουπίδια» του κορωνοϊού

Η πανδημία του κορωνοϊού ενδέχεται να αυξήσει τη θαλάσσια ρύπανση, προειδοποιούν οι περιβαλλοντολόγοι, αυξάνοντας τα πλαστικά απόβλητα που ήδη απειλούν τη θαλάσσια ζωή, καθώς χρησιμοποιημένες μάσκες μιας χρήσης και γάντια από λάτεξ έχουν βρεθεί να επιπλέο

1

Η γαλλική ΜΚΟ «Opération Mer Propre», οι δραστηριότητες της οποίας συμπεριλαμβάνουν την τακτική συλλογή απορριμμάτων από την παραλία Côte d’Azur, εξέπεμψε σήμα κινδύνου τον περασμένο μήνα.

Δύτες της ανακάλυψαν αυτό που ο Τζόφρεϊ Πελτιέ, εκπρόσωπος του οργανισμού που μίλησε στον Guardian, χαρακτήρισε ως «σκουπίδια κορωνοϊού». Δεκάδες γάντια, μάσκες και άδεια μπουκαλάκια αντισηπτικού έπλεαν κάτω από τα κύματα της Μεσογείου, στο πλάι των συνηθισμένων σκουπιδιών, όπως είναι τα ποτήρια μιας χρήσης και τα αλουμινένια κουτάκια.

Οι ποσότητες μασκών και γαντιών που βρέθηκαν δεν ήταν τεράστιες, σημειώνει ο Πελτιέ. Όμως ανησυχεί ότι η ανακάλυψη παραπέμπει σε ένα νέο είδος ρύπανσης, το οποίο αναμένεται να γιγαντωθεί καθώς εκατομμύρια άνθρωποι από όλο τον κόσμο κάνουν χρήση πλαστικών μιας χρήσης για να προστατευθούν από τον νέο ιό.


Το πλαστικό δεν είναι η λύση


Μόνο στη Γαλλία, οι αρχές έχουν παραγγείλει δύο δισεκατομμύρια μάσκες μιας χρήσης, αναφέρει ο Λορέν Λομπάρντ της Opération Mer Propre. «Γνωρίζοντας αυτό, σύντομα υπάρχει κίνδυνος στη Μεσόγειο να υπάρχουν περισσότερες μάσκες παρά μέδουσες», έγραψε στα κοινωνικά δίκτυα πλάι σε ένα βίντεο κατάδυσης που απεικόνιζε μάσκες μπλεγμένες σε φύκια και λασπωμένα γάντια στη θάλασσα κοντά στο Antibes.

Η ομάδα ελπίζει πως αυτές οι εικόνες θα κάνουν τους ανθρώπους να προτιμήσουν τις επαναχρησιμοποιούμενες μάσκες και να εγκαταλείψουν τη χρήση γαντιών, προτιμώντας να πλένουν συχνότερα τα χέρια τους. «Έχουμε πολλές εναλλακτικές. Το μήνυμά μας είναι ότι το πλαστικό δεν είναι η λύση στην προστασία μας από τον κορωνοϊό», ανέφερε ο Πελτιέ.

Τα χρόνια που προηγήθηκαν της πανδημίας, οι περιβαλλοντολόγοι έχουν προειδοποιήσει για τους κινδύνους που προκαλεί στους ωκεανούς και τη θαλάσσια ζωή η γιγαντιαίων διαστάσεων πλαστική ρύπανση. Έως και 13 εκατομμύρια τόνοι πλαστικού καταλήγουν κάθε χρόνο στους ωκεανούς, σύμφωνα με εκτίμηση του περιβαλλοντικού οργανισμού του ΟΗΕ για το 2018. Κάθε χρόνο, 750,000 τόνοι πλαστικού κολυμπούν στη Μεσόγειο. Μια ποσότητα που η WWF έχει χαρακτηρίσει αντίστοιχη με το πέταγμα 33,800 πλαστικών μπουκαλιών στη θάλασσα κάθε λεπτό.

«Οι αριθμοί απειλούν να αυξηθούν σημαντικά, καθώς οι χώρες ανά τον κόσμο μάχονται να ελέγξουν τον κοροναϊό. Οι μάσκες συχνά περιέχουν πλαστικό, όπως πολυπροπυλένιο», τονίζει ο Ερίκ Ποζέτ, ένας Γάλλος πολιτικός που δραστηριοποιείται στην περιοχή της Côte d’Azur.

«Με διάρκεια ζωής 450 χρόνων, αυτές οι μάσκες είναι μια οικολογική ωρολογιακή βόμβα, αν λάβουμε υπόψη μας τις μακροπρόθεσμες περιβαλλοντικές επιπτώσεις τους στον πλανήτη μας», έγραψε σε επιστολή του στον Εμμανουέλ Μακρόν τον προηγούμενο μήνα, καλώντας τον Γάλλο πρόεδρο να κάνει περισσότερα για να αντιμετωπίσει τις περιβαλλοντικές συνέπειες των μασκών μιας χρήσης.

Δείτε επίσης