Περιβάλλον

Βρέθηκε απολίθωμα αυγού 66 εκατομμυρίων ετών στην Ανταρκτική

Οι επιστήμονες δεν γνώριζαν τι είχαν στα χέρια τους για περίπου δέκα χρόνια

1

Δύο νέες επιστημονικές ανακαλύψεις στον τομέα της παλαιοντολογίας έρχονται να ρίξουν περισσότερο φως στην εξέλιξη των αυγών.

Η πρώτη αφορά την ανακάλυψη ότι -αντίθετα με την έως τώρα αντίληψη- οι πρώτοι δεινόσαυροι φαίνεται πως έκαναν αυγά με μαλακό και όχι με σκληρό κέλυφος. Η δεύτερη έχει να κάνει με την ανακάλυψη του απολιθώματος ενός τεράστιου μαλακού αυγού στην Ανταρκτική, του πρώτου που βρέθηκε στην παγωμένη σήμερα ήπειρο.

Οι δύο ερευνητικές ομάδες, η πρώτη υπό τον Μαρκ Νόρελ Τμήματος Παλαιοντολογίας του Αμερικανικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας και η δεύτερη υπό την Τζούλια Κλαρκ του Πανεπιστημίου του Τέξας, έκαναν τις σχετικές δημοσιεύσεις στο περιοδικό Nature.

Τα αμνιωτά ζώα -στα οποία ανήκουν πουλιά, θηλαστικά και ερπετά- γεννούν αυγά με μια εσωτερική αμνιακή μεμβράνη που προστατεύει το έμβρυο. Μερικά ζώα κάνουν αμνιακά αυγά με μαλακό κέλυφος (π.χ. χελώνες και σαύρες), ενώ άλλα (π.χ. πουλιά) με σκληρό κέλυφος.

Τα σκληρά αμνιακά αυγά παρέχουν αυξημένη προστασία από τις περιβαλλοντικές απειλές και συνέβαλαν εξελικτικά στην αναπαραγωγική επιτυχία αρκετών ζώων. Τα πιο ευάλωτα μαλακά αυγά, που θεωρούνται και παλαιότερα, είναι σπανιότερα στο αρχείο των απολιθωμάτων, κάτι που καθιστά πιο δύσκολο να μελετηθεί η μετάβαση από τα μαλακά στα σκληρά αυγά.


Δείτε επίσης