Περιβάλλον

Πάρκο προστασίας για τους σκαντζόχοιρους που κινδυνεύουν με εξαφάνιση

«Πρέπει να βάλουμε προτεραιότητα την προστασία των σκαντζόχοιρων»

παρκο-σκαντζοχοιροι-1

Σύμφωνα με ειδικούς, σε λιγότερο από δυο χρόνια, οι βρετανικοί σκαντζόχοιροι θα μπορούσε να εξαφανιστούν. Τα αγκαθωτά, αξιαγάπητα αυτά πλάσματα προστέθηκαν για πρώτη φορά στη λίστα των ειδών υπό εξαφάνιση, που σημαίνει πως πρέπει να προστατευτούν με κάθε κόστος. Οι σκαντζόχοιροι είναι ακόμη πιο ευάλωτοι όταν πέφτουν σε χειμερία νάρκη, κινδυνεύοντας από τα φυσικά στοιχεία και τα αρπακτικά. Οπότε στο Νιουκάστλ της Αγγλίας σκέφτηκαν να κατασκευάσουν το πρώτο πάρκο χειμερίας νάρκης/ διακοπών για σκαντζόχοιρους παγκοσμίως.

Το πάρκο διαθέτει μικρά, βολικά σπιτάκια με διπλά παράθυρα, περιστοιχισμένα από εξίσου μικρούς φράκτες, πόρτες και μίνι λάμπες του δρόμου, παρέχοντας ό,τι μπορεί να χρειάζεται ένα σκαντζόχοιρος για μια πολυτελή διαμονή. Στόχος του συγκεκριμένου πρότζεκτ είναι να δώσει σε αυτά τα ζωάκια ένα ασφαλές μέρος για να πέσουν σε χειμερία νάρκη.

«Πρέπει να βάλουμε προτεραιότητα την προστασία των σκαντζόχοιρων τώρα, πριν να είναι πολύ αργά», αναφέρεται στην ιστοσελίδα του πάρκου. «Πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη χειμερία νάρκη, πρέπει να σκεφτούμε την δημιουργία ασφαλέστερων χώρων για τους αγκαθωτούς φίλους μας. Από τα ζιζανιοκτόνα που χρησιμοποιούμε στους κήπους μας μέχρι την διασφάλιση πως θα συνεχίσει να υπάρχει ένα υγιές περιβάλλον που θα βολευτούν το Νοέμβριο».

Οι υπεύθυνοι του πάρκου καλούν επίσης τους πολίτες να δημιουργήσουν δικά τους σημεία για χειμερία νάρκη στους κήπους τους προκειμένου να παραμείνουν οι σκαντζόχοιροι ασφαλείς όλο το χειμώνα. Η φροντίδα των σκαντζόχοιρων ξεκίνησε ως τοπική πρωτοβουλία στο πάρκο Parkdean Resorts και έκτοτε έχει επεκταθεί σε όλη τη Βρετανία.

Δείτε επίσης