Περιβάλλον

Γκουτέρες: «Να σταματήσουμε τον πόλεμο στη φύση και να τη θεραπεύσουμε»

Τι επισημαίνει γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, για τη σημερινή Διεθνή Ημέρα Μητέρας Γης

Γκουτέρες: «Να σταματήσουμε τον πόλεμο στη φύση και να τη θεραπεύσουμε»

Την προτροπή «να εργαστούμε σκληρά για την αποκατάσταση του πλανήτη μας και τη συμφιλίωση με τη φύση», εκφράζει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, σε μήνυμά του για τη σημερινή Διεθνή Ημέρα Μητέρας Γης.

«Καθώς γιορτάζουμε τη Διεθνή Ημέρα Μητέρας Γης, ο πλανήτης μας βρίσκεται σε ένα σημείο αιχμής. Η ανθρωπότητα συνεχίζει να κακομεταχειρίζεται τον φυσικό κόσμο. Λεηλατούμε απερίσκεπτα τους πόρους της Γης, εξαντλούμε την άγρια ζωή και συμπεριφερόμαστε στον αέρα, στη στεριά και στις θάλασσες σαν να είναι σκουπιδότοποι. Αυτή είναι μία αυτοκτονική συμπεριφορά» τονίζει εισαγωγικά ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.


Τολμηρή δράση για το κλίμα

Σε αντιδιαστολή, απευθύνει έκκληση «να σταματήσουμε τον πόλεμο στη φύση και να τη θεραπεύσουμε». Όπως εξηγεί, «αυτό σημαίνει τολμηρή δράση για το κλίμα, προκειμένου να περιορίσουμε την αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας στον ενάμιση βαθμό Κελσίου και να προσαρμοστούμε στις αλλαγές που έρχονται. Σημαίνει επίσης τη μείωση της μόλυνσης με τη δημιουργία κυκλικών οικονομιών που μειώνουν τα απορρίμματα».

Τα βήματα αυτά, επισημαίνει ο Αντόνιο Γκουτέρες, «θα προστατεύσουν το μοναδικό μας σπίτι και θα δημιουργήσουν εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίες».

Σε αυτό το πλαίσιο, σημειώνει πως η ανάκαμψη από την πανδημία της Covid-19 αποτελεί την ευκαιρία να θέσουμε τον κόσμο σε ένα καθαρότερο, πιο πράσινο και βιώσιμο δρόμο.

Μέχρι το 2030, το νέο παγκόσμιο σχέδιο δράσης αναμένεται να μειώσει την παγκόσμια ρύπανση των αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 45% σε σύγκριση με το 2010. Πολλά από αυτά τα σχέδια περιλαμβάνουν σαφέστερες πολιτικές για την προσαρμογή στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και την επιτάχυνση της πρόσβασης σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Δείτε επίσης