Περιβάλλον

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Πέρασε η μεταρρύθμιση για την αγορά άνθρακα

Ειδικό χαράτσι θα επιβάλλεται στο εξης στις εταιρείες παραγωγής ενέργειας

κλιματικη αλλαγη, μεταρρυθμισεις, ευρωπαικη ενωση, ανθρακας
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Με πλειοψηφική έγκριση πέρασαν οι μεταρρυθμίσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Μεταξύ των αλλαγών, προβλέπεται και η αναβάθμισης της αγοράς άνθρακα της ένωσης, με την οποία θα αυξηθεί το κόστος ρύπανσης στην Ευρώπη.

Η αγορά άνθρακα της Ευρώπης αναγκάζει τους σταθμούς παραγωγής ενέργειας και τα εργοστάσια να αγοράζουν άδειες εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα (CO2) όταν ρυπαίνουν. Μπορεί η Ευρωπαϊκή ένωση να έχει επιτύχει τη μείωση των ρύπως έως και 43% από το 2005, ωστόσο θέτει αυστηρότερος στόχους για μείωσή τους έως και 62% από τα επίπεδα του 2005 μέχρι το 2030.

Τα εργοστάσια θα χάσουν μέχρι το 2034 τις δωρεάν άδειες εκπομπής CO2 που λαμβάνουν αυτή τη στιγμή και οι εκπομπές από τη ναυσιπλοΐα θα προστεθούν στην αγορά του CO2 από το 2024.

Ειδικό τέλος στον άνθρακα

Οι ευρωβουλευτές χαιρέτησαν το σχέδιο της ΕΕ για σταδιακή επιβολή ενός τέλους στις εισαγωγές αγαθών υψηλής περιεκτικότητας άνθρακα από το 2026, λαμβάνοντας υπόψιν τις εισαγωγές χάλυβα, τσιμέντου, αλουμινίου, λιπασμάτων, ηλεκτρισμού και υδρογόνου.

Στόχος του μέτρου είναι να μην υπονομευθούν οι ευρωπαϊκές βιομηχανίες από ξένους ανταγωνιστές που ρυπαίνουν περισσότερο, θέτοντας σκληρότερες πολιτικές στις εταιρείες σε περίπτωση μετεγκατάστασής τους σε περιφέρειες με χαλαρούς περιβαλλοντικούς κανονισμούς.

Δείτε επίσης