Πολιτική

Μια μεγάλη ύφεση φέτος, θα δώσει τη θέση της σε μια δυναμική ανάπτυξη στη συνέχεια, πιστεύουν στο Μέγαρο Μαξίμου

Ρεπορτάζ της Ειρήνης Μπέλλα για το vradini.gr. Πώς ο πρωθυπουργός θέλει να αξιοποιήσει πολύπλευρα τη θετική εικόνα της χώρας στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Με τη σημερινή ημέρα να είναι ουσιαστικά ορόσημο στη μετάβαση στη νέα κανονικότητα καθώς εκτός από το άνοιγμα των σχολείων με την Γ’ Λυκείου αρχικά να επανέρχεται στα θρανία ανοίγει και η πλειονότητα των καταστημάτων. Γίνεται ένα restart στην αγορά και επανέρχονται στην εργασία τους 155.962 εργαζόμενοι, δηλαδή το 22,5% των εργαζομένων που ετέθησαν σε αναστολή λόγω μη λειτουργίας των επιχειρήσεων τους. Επίσης, επαναλειτουργούν 66.010 επιχειρήσεις, δηλαδή το 25% των επιχειρήσεων των οποίων ανεστάλη η λειτουργία τους.

Στο Μέγαρο Μαξίμου κάνοντας έναν απολογισμό της πανδημίας που έπληξε όλο τον κόσμο έχουν καταλήξει ότι η Ελλάδα στη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης έκανε μια «δυναμική επιστροφή». «Από «μαύρο πρόβατο της Ευρώπης» έγινε θετικό παράδειγμα και συνομιλητής κύρους» σχολιάζουν κυβερνητικές πηγές και υποστηρίζουν ότιη εικόνα είχε αρχίσει να αλλάζει μετά τις 7 Ιουλίου και αυτό είχε φανεί με σαφήνεια σε πολλαπλές διεθνείς επαφές αλλά ιδιαίτερα και στο Νταβός, πριν από την κρίση, όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε προβάλει την εικόνα μιας Ελλάδας εξωστρεφούς και με αυτοπεποίθηση.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού που κάνουν την γενικότερη αποτίμηση της τελευταίας περιόδου δεν στέκονται μόνο στα γρήγορα αντανακλαστικά για την αντιμετώπιση της πανδημίας. «Το γεγονός ότι η Ελλάδα, σε αντίθεση με την μέχρι τώρα εικόνα έδειξε ότι διαθέτει μια οργανωμένη, αποτελεσματική διοίκηση, όπως φάνηκε και στην κρίση στον Εβρο, κι ότι μπήκε γρήγορα στην ηλεκτρονική εποχή, ανατρέπει στερεότυπα» σημειώνουν. Τα δύσκολα είναι όμως μπροστά. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, θα προσπαθήσει να αξιοποιήσει πολύπλευρα τη θετική εικόνα της χώρας και να την κεφαλαιοποιήσει σε οικονομικό και διπλωματικό επίπεδο.

Ο ένας τομέας που εστιάζει είναι ο Τουρισμός που αναμένεται τις επόμενες ημέρες να ανακοινωθεί ένα συνολικό σχέδιο. Σύμμαχος σε αυτό είναι και τα επαινετικά δημοσιεύματα του Ξένου Τύπου για τη χώρα μας.

Επίσης στο Μέγαρο Μαξίμου πιστεύουν ότι η αναβαθμισμένη θέση της χώρας θα συμβάλει και στην ενίσχυση του επενδυτικού κλίματος κι ότι μια μεγάλη ύφεση φέτος, θα δώσει τη θέση της σε μια δυναμική ανάπτυξη στη συνέχεια.

Ηδη συνεχίζονται οι συζητήσεις για επενδύσεις και την προηγούμενη εβδομάδα έκλεισαν δυο μεγάλες επενδύσεις ξένων σε start ups, μια στην Αθήνα και μια στην Πάτρα, κι εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από ξένα funds για συμμετοχή στην Forthnet. Eπίσης η δικαστική απόφαση για το καζίνο του Ελληνικού ήρε και το τελευταίο εμπόδιο προκειμένου να ξεκινήσει αυτή η εμβληματική επένδυση.

Σχέδια για ελκυστική διαμονή ξένων στην Ελλάδα

Ο εκσυγχρονισμός της διοίκησης, η βελτιωμένη εικόνα της χώρας, το φιλικό κλίμα πλέον για τις επενδύσεις, αλλά και η αλλαγή στις εργασιακές συνήθειες που έφερε η κρίση με την ενίσχυση της τηλεεργασίας, σε συνδυασμό με το κλίμα και τον καλό τρόπο ζωής, εκτιμούν στην κυβέρνηση ότι θα συμβάλει στο να εγκατασταθούν στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια άνθρωποι από άλλες χώρες, που θα ζουν εδώ μεγάλο διάστημα και θα δουλεύουν για εταιρείες στο εξωτερικό, ενώ η βελτίωση του οικονομικού κι επενδυτικού κλίματος θα βοηθήσει στην αντιστροφή του brain drain. Eπίσης η αντίδραση της χώρας στην πανδημία και η θετική εικόνα του συστήματος υγείας σε συνδυασμό με το καλό όνομα των Ελλήνων γιατρών πιστεύεται ότι μπορεί να συμβάλει στην εγκατάσταση συνταξιούχων από τις βόρειες χώρες.

Η κυβέρνηση είχε δημιουργήσει την ομάδα repositioning Greece με επικεφαλής τον Steve Vranakis που έδωσε ένα πρώτο δείγμα με την πλατφόρμα Greece from Home η οποία είχε μεγάλη απήχηση διεθνώς και θα συνεχίσει με πρωτοβουλίες που θα «κεφαλαιοποιούν» το θετικό κλίμα για την Ελλάδα.

Δείτε επίσης