Πολιτική

Θερμή συνάντηση Ιερώνυμου με τον Αμερικανό πρέσβη

To προσφυγικό και το ουκρανικό ζήτημα, ήταν στην ατζέντα της σημερινής συζήτησης ανάμεσα στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και τον Τζέφρι Παίαιτ.

Θερμή συνάντηση Ιερώνυμου με τον Αμερικανό πρέσβη
Αρθρογράφος: vradini
Από vradini

Τις τελευταίες εξελίξεις στο προσφυγικό και το ουκρανικό
ζήτημα, συζήτησαν στην σημερινή ωριαία συνάντηση τους, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών
και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος με τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ.

Ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδας επισήμανε στον
Αμερικανό πρέσβη ότι τα σύνορα της Ελλάδος δεν είναι μόνο στη Μακεδονία και στη
Θράκη, αλλά υπάρχουν και τα θαλάσσια σύνορα, τα οποία είναι περισσότερο δύσκολα
στη διαφύλαξη. Μάλιστα τόνισε πως η Ελλάδα δέχεται συνεχή εκβιασμό από την
Τουρκία, η οποία ανοίγει τη στρόφιγγα και στέλνει πρόσφυγες στη χώρα μας και
επισήμανε την αναγκαιότητα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και στήριξης.

Όσον αφορά την Εκκλησία, ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε πως δεν έχει δεχθεί ούτε ένα ευρώ για τη διαχείριση του μεταναστευτικού και κατηγόρησες τις ΜΚΟ οτί διαχειρίζονται τα χρήματα σε καθεστώς αδιαφάνειας.Από την πλευρά του, ο αμερικανός πρέσβης ανέφερε στους δημοσιογράφους ότι συζήτησαν εκτενώς το Ουκρανικό και χαρακτήρισε ιστορικής σημασίας την απόφαση του Αρχιεπισκόπου για την αναγνώριση του Αυτοκεφάλου της Ουκρανίας.

Κατόπιν, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος σημείωσε ότι συζήτησαν πέραν του Ουκρανικού και για το προσφυγικό ζήτημα και τόνισε πως την Εκκλησία την απασχολούν τα κοσμικά θέματα, οι πολεμικές συρράξεις και οι πολιτικές εξελίξεις, αλλά τα κριτήριά της είναι εκκλησιαστικά.

Τέλος, σε ερώτηση για την πρωτοβουλία του Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλου να προτείνει τη σύγκληση συνόδου των ορθόδοξων προκαθημένων στο Αμάν της Ιορδανίας, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος σχολίασε ότι δεν μπορεί να απαντήσει και υπογράμμισε ότι αυτή η τοποθέτηση του Πατριάρχη δεν ξέρουμε αν είναι εν γνώσει του Οικουμενικού Πατριάρχη. «Δεν μπορεί ο καθένας να καλεί πανορθόδοξη σύνοδο. Είναι το προνόμιο του Οικουμενικού Πατριάρχη», τόνισε και συμπλήρωσε ότι «αν ο Οικουμενικός Πατριάρχης μας καλέσει, δεν θα πούμε όχι, αν οποιοσδήποτε άλλος υπεύθυνος κάποιας Εκκλησίας μας καλέσει, εγώ θα πω όχι».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε επίσης