Πολιτική

Βορίδης: Ήταν αυτονόητη η σωστή διαχείριση των κρίσεων από την κυβέρνηση;

«Θεωρώ ότι ο κ. Τσίπρας τα γνωρίζει όλα. - Τα ερωτήματα της κυβέρνησης είναι ρητορικά, είναι σαφές ότι ήξερε."

ÓÕÍÅÍÔÅÕÎÇ ÔÕÐÏÕ ÔÏÕ ÕÐÏÕÑÃÏÕ ÁÃÑÏÔÉÊÇÓ ÁÍÁÐÔÕÎÇÓ ÌÁÊÇ ÂÏÑÉÄÇ ÃÉÁ ÔÇÍ ÁÖÑÉÊÁÍÉÊÇ ÐÁÍÏËÇ. (EUROKINISSI/ ÃÉÁÍÍÇÓ ÐÁÍÁÃÏÐÏÕËÏÓ)

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης, φιλοξενήθηκε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και σχολίασε το κυβερνητικό έργο στον πρώτο χρόνο διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας αλλά και τις καταγγελίες Καλογρίτσα και πώς αυτές επηρεάζουν το πολιτικό σκηνικό.

Για τον ένα χρόνο διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας: Τα μεγάλα εμβληματικά είναι η διαχείριση των κρίσεων στον Έβρο αλλά και της πανδημίας και τώρα είναι σε εξέλιξη οι οικονομικές συνέπειες αυτής.

Ο τρόπος με τον οποίο χειρίστηκε η κυβέρνηση όλα αυτά τα ζητήματα, της έδωσε σημαντικό πολιτικό κεφάλαιο, αποκατέστησε σε μεγάλο βαθμό την εμπιστοσύνη πολιτών-κράτους και έδωσε την αίσθηση ότι αυτή η κυβέρνηση ξέρει τι κάνει.

Αυτή είναι μια κυβέρνηση που υλοποιεί το πρόγραμμά της. Ό,τι έχουμε πει ένα χρόνο πριν, το πραγματοποιούμε βήμα βήμα.

Εκεί που υπάρχουν καθυστερήσεις και αστοχίες, βγαίνουμε και το λέμε και το διορθώνουμε. Ξέρουμε γιατί δεν πέτυχε και είναι κάτι που θα το φτιάξουμε.

Λέμε ότι "η κυβέρνηση χειρίστηκε καλά το μεταναστευτικό ή το θέμα του υγειονομικού τομέα". Ήταν αυτονόητο;

Για το έργο του στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης καθώς είναι ίσως η πρώτη χρονιά που δεν βγήκαν οι αγρότες να κάνουν μπλόκα: Δεν αφήσαμε κανένα κλάδο πρωτογενούς τομέα χωρίς υποστήριξη. Προσπαθούμε, μέσα σε μια δυσκολία, να μην αφήσουμε πληττόμενους κλάδους, χωρίς υποστήριξη.

Χθες, για πρώτη φορά, ο ελληνικός οικονομικός προϋπολογισμός υπολόγισε τον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων, δώσαμε 35 εκατομμύρια ευρώ για την αποκατάσταση ζημιών στον πρωτογενή τομέα.

Η επισιτιστική ασφάλεια και επάρκεια, εν μέσω μέτρων πανδημίας, δεν ήταν αυτονόητη, θα μπορούσαμε να έχουμε μεγάλες διαταραχές. Όταν απαγορεύονται κινήσεις εργατών και διασυνοριακές, χρειάζονται ειδικές ρυθμίσεις. Για να γίνουν όλα αυτά, χρειάστηκε πολλή και γρήγορη δουλειά.

Για την αντιπαράθεση κυβέρνησης-αντιπολίτευσης και ότι βασίζεται στα τελευταία γεγονότα με το ηχητικό Μιωνή και την ιστορία με τον Χρ. Καλογρίτσα: Δεν είπαμε εμείς στον κ. Μιωνή ή στον κ. Καλογρίτσα να βγουν να τα πουν. Βγαίνουν κάποιοι τρίτοι και μιλάνε για την κατάσταση που επικρατούσε το προηγούμενο διάστημα.

Επειδή τυγχάνουν της δημοσιότητας που τυγχάνουν, η κυβέρνηση τι πρέπει να κάνει;

Αν η κυβέρνηση αποδέχεται τις καταγγελίες Καλογρίτσα: Ο κ. Καλογρίτσας λέει ότι πήρε τρία εκατομμύρια από μια λιβανέζικη εταιρεία, η οποία έχει έδρα στην Ελλάδα και απαγορεύεται να επενδύει εδώ.

Λέει ότι τα χρήματα τα έλαβε χωρίς να είναι πραγματικός ο λόγος αυτός που αναγράφεται, για αυτό είναι εικονική. Αλλά, στην πραγματικότητα, τη υποδείξει του κ. Παππά η συγκεκριμένη εταιρεία έδωσε τα χρήματα για να συμμετάσχει στο διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών. Εν συνεχεία επειδή αυτό δεν είχε καλή κατάληξη ούτε για τον κ. Καλογρίτσα ούτε για τον κ. Παππά τότε υπαναχώρησε και κράτησε τα λεφτά για να τα δώσει στον κ. Βαξεβάνη. Αυτά δεν υποστηρίζει ο κ. Καλογρίτσας;

Ο κ. Βαξεβάνης είπε ότι δεν έχει καμία εμπλοκή. Εκείνος, όμως, που δεν μας έχει πει κάτι, είναι ο κ. Παππάς. Δεν τον έχουμε ακούσει. Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να χρεώνει τη σχέση του κ. Καλογρίτσα με εμάς λόγω μιας συνεργασίας του με τον κ. Θεοδωρικάκο, όμως κανείς δεν παραδέχεται το γεγονός ότι ο κ. Θεοδωρικάκος δεν έχει καμία σχέση με όσα λέει ο κ. Καλογρίτσας, γιατί βγαίνει και τα λέει μόνος του, προς απόκρουση κάποιων αγωγικών αιτημάτων μιας εταιρείας.

Ο κ. Παππάς είπε ότι το ηχητικό Μιωνή ήταν πλαστογραφημένο. Τώρα, ο κ. Καλογρίτσας ότι τη υποδείξει του κ. Παππά, για να συμμετάσχει, πήρε 3 εκατομμύρια. Εάν είχατε εσείς τον ρόλο που είχε ο κ. Παππάς στην κυβέρνηση του κ. Τσίπρα, τι θα είχατε κάνει; Εγώ θα είχα πάει χτες στον εισαγγελέα.

Για το αν γίνεται ένας υπουργός Επικρατείας να κάνει τέτοιες κινήσεις, χωρίς να τις γνωρίζει ο πρωθυπουργός: Θεωρώ ότι ο κ. Τσίπρας τα γνωρίζει όλα. Θεωρώ ότι τα ερωτήματα της ΝΔ είναι ρητορικά, είναι σαφές ότι ήξερε. Ήξερε ότι υπάρχει μια διαδρομή 3 εκατομμυρίων, με τον κ. Καλογρίτσα να είναι μπροστά, προκειμένου να πάρουν μια τηλεοπτική άδεια και να φτιάξουν το ΣΥΡΙΖΑ Channel.

Και τι θα κάνουμε εμείς για αυτό; Εδώ πρέπει να υπάρξει μια διάκριση ανάμεσα στο οποίο αποτελεί πανθομολογούμενη κοινή πεποίθηση που σχεδόν αβίαστα προκύπτει και στο απαιτούμενο ύψος διοικονομικής απόδειξης προκειμένου να τιμωρήσεις έναν άνθρωπο σε ποινικό επίπεδο.

Είναι ένα ζήτημα το πολιτικό, να βγουν τα σωστά πολιτικά συμπεράσματα για το τι έκανε ο κ. Τσίπρας όσο ήταν πρωθυπουργός και είναι ένα άλλο ζήτημα το τι μένει να αποδειχθεί για να εκδιωχθεί ποινικά.

Δείτε επίσης