Πολιτική

Κυρ. Μητσοτάκης: 12μηνο πρόγραμμα 12 σημαντικών μεταρρυθμίσεων

Όπως είπε, «η κρίση δεν μπορεί να γίνει άλλοθι για να υποσταλεί η σημαία των μεγάλων αλλαγών»

ÏÌÉËÉÁ ÔÏÕ ÐÑÙÈÕÐÏÕÑÃÏÕ ÊÕÑ. ÌÇÔÓÏÔÁÊÇ ÓÔÇÍ ÄÅÈ(ÌOTIONTEAM/ÐÁÕËÏÓ ÌÁÊÑÉÄÇÓ)

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο σχέδιο των μεταρρυθμίσεων για το επόμενο 12μηνο. Όπως είπε «παράλληλα με το βραχυπρόθεσμο Σχέδιο Αυτοπεποίθησης, θα εκτυλίσσεται και ένα 12μηνο πρόγραμμα 12 σημαντικών μεταρρυθμίσεων.

Η κρίση δεν μπορεί να γίνει άλλοθι για να υποσταλεί η σημαία των μεγάλων αλλαγών. Τις αλλαγές αυτές περιγράφω συνοπτικά:

-Εκσυγχρονίζεται η αγορά εργασίας με βάση εισηγήσεις του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας. Καταργούνται παρωχημένες ρυθμίσεις του περασμένου αιώνα και καθιερώνονται νέα δικαιώματα, που διασφαλίζουν το μέλλον της εργασίας. Ενώ το νέο πλαίσιο ενθαρρύνει τις νέες θέσεις απασχόλησης.

-Αναμορφώνεται η επικουρική ασφάλιση με την εισαγωγή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος. Ενός ατομικού «κουμπαρά» για κάθε νέο εργαζόμενο, που θα επαναφέρει την εμπιστοσύνη όλων, κυρίως των νέων, στο ασφαλιστικό σύστημα.

-Καθιερώνονται νέοι κανόνες στη διευθέτηση των χρεών προς Δημόσιο και τράπεζες. Επιχειρηματίες, επαγγελματίες και κάτοχοι στεγαστικών δανείων αποκτούν τώρα μία αληθινή δεύτερη Ευκαιρία. Με δικαιότερο χαρακτήρα και αναπτυξιακή στόχευση.

-Επιταχύνεται η απονομή της Δικαιοσύνης. Ψηφιοποιούνται διαδικασίες. Έρχεται ο θεσμός της πιλοτικής δίκης και των επίκουρων βοηθών-δικαστών. Και αποκτά νέο λειτουργικό πλαίσιο η Εθνική Σχολή Δικαστών.

-Η Ελλάδα αποκτά νέο Σύστημα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης. Αξιολόγηση των σχολικών μονάδων και του έργου τους αμέσως. Και των διδασκόντων από το 2021. Ενώ νέος νόμος-πλαίσιο θα ενδυναμώσει κι άλλο το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων.

-Ένα πολύ σημαντικό, νέο Χωροταξικό Σχέδιο οργανώνει τον δημόσιο χώρο με σεβασμό στο περιβάλλον. Προσδιορίζονται οι χρήσεις γης. Περιορίζεται η εκτός σχεδίου και η άναρχη δόμηση. Κι απλοποιείται η αδειοδότηση επενδύσεων, ιδίως Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

-Ένα νέο πλαίσιο Δημοσίων Συμβάσεων έρχεται να αλλάξει τον 4412. Αφαιρώντας γραφειοκρατία και προσθέτοντας διαφάνεια. Κάτι που θα δώσει νέα ώθηση στα μεγάλα έργα υποδομών, αλλά και σε μικρότερα έργα σε επίπεδο Περιφέρειας και Δήμων ώστε να εκκινούν και να αποπερατώνονται με ταχύτητα, ποιότητα και ασφάλεια.

-Το ΕΣΥ ενισχύεται. Θα κάνουμε μια μεγάλη τομή στην πρωτοβάθμια φροντίδα, με μονάδες χρόνιων παθήσεων και ημερήσιας νοσηλείας για μικρά χειρουργεία και θεραπείες. Αλλά και σε προσωπικό, με 4.000 νοσηλευτές κυρίως απ' όσους υπηρέτησαν ως επικουρικοί στην πανδημία.

-Τέλος, αλλάζει δραματικά και το Δημόσιο: To ΑΣΕΠ αναδιαρθρώνεται και επιταχύνονται οι νέοι διορισμοί. Στην πύλη gov.gr θα προστεθούν άμεσα 400 ψηφιακές υπηρεσίες, ώστε να φτάσουν τις 1.000. Προσβάσιμες σε λίγο και από το κινητό μας τηλέφωνο.

-Και στην Αυτοδιοίκηση θα κατατεθεί προς ψήφιση το νομοσχέδιο για την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση που διακρίνει οριστικά τις αρμοδιότητές της από το κεντρικό κράτος».

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο πρωθυπουργός: «Σήμερα πρωταγωνιστής είναι η Αυτοπεποίθηση των Ελλήνων: Tα δύο προγράμματα για την 'Αμυνα και την Οικονομία. Δύο γέφυρες, που θα περάσουν την πατρίδα και τους Έλληνες από την αβεβαιότητα, στη σιγουριά. Από τα θολά ερωτηματικά στη θετική απάντηση. Και από την υγειονομική και οικονομική αναταραχή στα ήρεμα νερά της προόδου και της ελπίδας».

Δείτε επίσης