Πολιτική

«Αντίθετες με το Διεθνές Δίκαιο οι μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας», τονίζει ο Μ. Βαρβιτσιώτης

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών θα συμμετάσχει στην εκδήλωση με θέμα «Η επίδραση της πανδημίας Covid-19 στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού»

ÁÈÇÍÁ - ÓÕÍÁÍÔÇÓÇ ÔÏÕ ÁÍÕÐÅÎ Ì. ÂÁÑÂÉÔÓÉÙÔÇ ÌÅ ÔÏÍ ÁÍÔÉÐÑÏÅÄÑÏ ÔÇÓ ÊÕÂÅÑÍÇÓÇÓ ÔÇÓ ÂÏÑÅÉÁÓ ÌÁÊÅÄÏÍÉÁÓ N. DIMITROV(EUROKINISSI/ÓÔÅËÉÏÓ ÌÉÓÉÍÁÓ)

Ως «ανιστόρητο», «που δεν παράγει έννομα αποτελέσματα» και «που αποτελεί συνέχεια του χάρτη της "γαλάζιας πατρίδας"», χαρακτήρισε τον νέο τουρκικό χάρτη έρευνας και διάσωσης ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό Real Fm 97,8.

«Αυτός ο χάρτης είναι συνέχεια του χάρτη της "γαλάζιας πατρίδας", τον οποίο έχει παρουσιάσει ήδη η Τουρκία. Είναι ένας χάρτης που προσβάλλει κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας και προσβάλλει και την κοινή λογική.

Ο χάρτης τον οποίο παρουσίασα και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δείχνει, ουσιαστικά, το μισό Αιγαίο να ανήκει στην Τουρκία. Ένας χάρτης ανιστόρητος, που δεν γίνεται αποδεκτός από καμιά διεθνή κοινότητα», τόνισε ο κ. Βαρβιτσιώτης, σύμφωνα με ανακοίνωσή του.

«Είναι μέσα στη λογική της μαξιμαλιστικής προσέγγισης που έχει κάνει η Τουρκία σε σχέση με την Ελλάδα όλο το τελευταίο διάστημα.

Στόχος της τουρκικής προκλητικότητας είναι να οδηγήσει την Ελλάδα σε ένα θερμό επεισόδιο, γιατί ξέρει ότι δεν μπορεί να υπερασπιστεί τις θέσεις αυτές με βάση το Διεθνές Δίκαιο και θέλει μέσα από ένα θερμό επεισόδιο να ανατρέψει το υφιστάμενο status quo», προσέθεσε, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωσή του.

Επισήμανε, δε, ότι «οι μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας είναι αντίθετες με το Διεθνές Δίκαιο και το ευρωπαϊκό πλαίσιο. Είναι παράνομες και προσβάλλουν τη διεθνή νομιμότητα».

Με αφορμή ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση, υπογράμμισε πως η Ελλάδα δεν έχει σταματήσει ποτέ να σώζει ανθρώπινες ζωές στο Αιγαίο. «Οι χιλιάδες ανθρώπινες ζωές που έχουν σωθεί στο Αιγαίο αποτελούν ένα κεφάλαιο τιμής και για το λιμενικό, αλλά και για την πατρίδα μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών θα συμμετάσχει απευθύνοντας χαιρετισμό στην εκδήλωση με θέμα «Η επίδραση της πανδημίας Covid-19 στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού».

H εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί αύριο, Τρίτη, 20 Οκτωβρίου, στις 11.30 το πρωί, στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης και διοργανώνεται από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε επίσης