Πολιτική

Εμπάργκο όπλων στην Τουρκία ζητεί η Ελλάδα

Επιστολές Δένδια σε Γερμανία, Ιταλία και Ισπανία

ÓÕÍÁÍÔÇÓÇ ÔÏÕ ÕÐÏÕÑÃÏÕ ÅÎÙÔÅÑÉÊÙÍ ÍÉÊÏÕ ÄÅÍÄÉÁ ÌÅ ÔÏÍ ÕÐÏÕÑÃÏ ÅÎÙÔÅÑÉÊÙÍ ÔÇÓ ÃÅÑÌÁÍÉÁÓ HEIKO MAAS (EUROKINISSI/ ÌÉ×ÁËÇÓ ÊÁÑÁÃÉÁÍÍÇÓ)

Συνεχίζει τον «βομβαρδισμό» των εταίρων της η Ελλάδα με επιστολές, αναφορικά με τις προκλήσεις της Τουρκίας.

Την ώρα που το Oruc Reis συνεχίζει τον προκλητικό του πλου στο Αιγαίο, ανοικτά Καστελόριζου και σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες βρίσκεται σε ακτίνα 12 περίπου ναυτικών μιλίων από αυτό, η Αθήνα ζητά από την Γερμανία να ανασταλεί η εξαγωγή υποβρυχίων, φρεγατών, αεροσκαφών και η αναβάθμιση τεθωρακισμένων προς την Τουρκία.

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι ο Νίκος Δένδιας με επιστολές προς τον Χάικο Μάας, τον Αράντσα Γκονθάλεθ Λάγια και τον Λουίτζι Ντι Μάϊο, υπογραμμίζει τις πρόσφατες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας.

Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός Εξωτερικών υπενθυμίζει τη σχετική παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όσον αφορά στην υποχρέωση των Κρατών Μελών της ΕΕ να αναστείλουν τις εξαγωγές στρατιωτικού εξοπλισμού προς τρίτες χώρες που χρησιμοποιούν τον εξοπλισμό αυτό για επιθετικές ενέργειες ή την περιφερειακή αποσταθεροποίηση.

Στην επιστολή του προς τον Γερμανό ομόλογό του, ο Έλληνας υπουργός ζητάει να μην δοθούν οι άδειες για την εξαγωγή συγκεκριμένου στρατιωτικού υλικού προς την Τουρκία.

Επιπλέον, με επιστολή του κ. Δένδια στον Επίτροπο Διεύρυνσης Όλιβερ Βαρέλι ζητά να εξεταστεί το ενδεχόμενο συνολικής αναστολής της τελωνειακής ένωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Ειδικότερα, ο υπουργός Εξωτερικών, σε επιστολή του προς τον Επίτροπο Διεύρυνσης, υπογραμμίζει ότι η Τουρκία συνεχίζει να παραβιάζει μονομερώς με την υιοθέτηση μη προβλεπομένων δασμολογικών, νομοθετικών και ισοδύναμων μέτρων την τελωνειακή ένωση ΕΕ-Τουρκίας, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει άμεσα την υιοθέτηση περαιτέρω μέτρων. Υπογράμμισε, επίσης, ότι ως μήνυμα αποδοκιμασίας για την κατά συρροή παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο συνολικής αναστολής της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας.

Δείτε επίσης