Πολιτική

Γ. Κουμουτσάκος: Η Ελλάδα δεν είναι αφύλαχτο οικόπεδο

« Τους τελευταίους μήνες έχει καταγραφεί μείωση των ροών έως και 90%. Πρόκειται για μεγάλη επιτυχία. Δεν επαναπαυόμαστε όμως. Είμαστε πάντα σε εγρήγορση» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου

ÂÏÕËÇ ÓÕÍÅÄÑÉÁÓÇ ÅÐÉÔÑÏÐÇÓ ÅÎÙÔÅÑÉÊÙÍ ÊÁÉ ÁÌÕÍÁÓ (EUROKINISSI/ ÃÉÁÍÍÇÓ ÐÁÍÁÃÏÐÏÕËÏÓ)

Για το μεταναστευτικό, το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου αλλά και για τη συμπεριφορά της Τουρκίας μίλησε ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος, στην εφημερίδα «Παραπολιτικά».

Ο κ. Κουμουτσάκος καλεί την Ευρώπη να «καθορίσει άμεσα τη μορφή των σχέσεών της με τη Τουρκία» καθώς «η ατολμία στέλνει στην Άγκυρα μήνυμα αδυναμίας». Παρακάτω, η συνέντευξη του αναπληρωτή υπουργού:

Για το μεταναστευτικό:


«Η Ελλάδα δεν είναι αφύλακτο οικόπεδο. Τους τελευταίους μήνες έχει καταγραφεί μείωση των ροών έως και 90%. Πρόκειται για μεγάλη επιτυχία. Δεν επαναπαυόμαστε όμως. Είμαστε πάντα σε εγρήγορση.

Είναι γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται μια τάση αύξησης των ροών. Δεν την αποδίδω τόσο στις καιρικές συνθήκες. Δεν μπορώ να αποκλείσω εκ προοιμίου μία εκ νέου εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από το δύσκολο γείτονά μας, ως πίεση και υπενθύμιση μιας υβριδικής απειλής προς την Ευρώπη ενόψει του κρίσιμου Συμβουλίου Κορυφής».

Για το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου:


«Εδώ και καιρό, με ελληνική πρωτοβουλία, διαμορφώσαμε με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες πρώτης γραμμής, την Ιταλία, την Ισπανία, την Κύπρο και τη Μάλτα, μια συνεκτική ομάδα, που σκέφτεται και εκφράζεται με τον ίδιο τρόπο. Αυτό αποτυπώθηκε με έμφαση σε πρόσφατο υπόμνημα που κατέθεσαν στην Επιτροπή, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και στην προεδρεύουσα Γερμανία ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι άλλοι πρωθυπουργοί του Νότου.

Η υποχρέωση αλληλεγγύης προς τα κράτη πρώτης γραμμής και η δίκαιη κατανομή του μεταναστευτικού βάρους μεταξύ όλων των ευρωπαϊκών κρατών είναι απαραίτητα στοιχεία για την ευρωπαϊκή πολιτική μετανάστευσης και ασύλου. Προορισμός των μεταναστευτικών ροών δεν είναι οι 5 χώρες της Μεσογείου. Είναι η Ένωση συνολικά.

Δεν είναι δυνατόν, ούτε δίκαιο 5 χώρες να σηκώνουν το βάρος για 27. Ξεκινάμε με αυτήν τη θεμελιώδη θέση και δύο διαπραγματευτικές αρχές: "Τίποτα δεν μπορεί να είναι υποχρεωτικό, εάν δεν είναι όλα υποχρεωτικά" και "τίποτα δεν θεωρείται συμφωνημένο, εάν δεν συμφωνηθούν όλα"».

Για την Τουρκία:


«Να εφαρμόσει πλήρως η Τουρκία την Κοινή Ευρωτουρκική Δήλωση του 2016, να δέχεται επιστροφές από την Ελλάδα, να σφραγίσει τα κανάλια και να κόψει σταθερά τις ροές της παράνομης μετανάστευσης. Χωρίς αυτά δεν έχει νόημα μια χρηματοδότηση λευκής επιταγής.

Η Ευρώπη δε θα πρέπει να φανεί αφελής. Τα ανατολίτικα τερτίπια εντυπωσιασμού της τελευταίας στιγμής δεν συνιστούν αλλαγή στάσης. Ούτε η πρόσκαιρη αλλαγή τόνου στις δηλώσεις, ούτε η «αγρανάπαυση» του Ορούτς Ρέις για μερικές ημέρες ή εβδομάδες. Η Ελλάδα και η Ευρώπη δεν ζητούν διάλειμμα στην ένταση. Απαιτούν διάρκεια στην ύφεση. Στη σταθερότητα, στην ειρήνη, στο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου.

Η Ευρώπη οφείλει με θάρρος να καθορίσει άμεσα τη μορφή των σχέσεών της με τη Τουρκία. Η ατολμία στέλνει στην Άγκυρα μήνυμα αδυναμίας. Η Ελλάδα κάνει τις κατάλληλες διπλωματικές κινήσεις ενόψει της Συνόδου, διαμορφώνοντας συμμαχίες, για να υποστηριχθούν κατάλληλα τα συμφέροντά της που είναι και συμφέροντα της Ευρώπης».

Δείτε επίσης